Industriarbetarnas tidning

Interprint krävs på 50 miljoner

24 september, 2003

Skrivet av MINNA MÄKI

På fredag måste tryckeriet Interprint i Stockholm betala en momsskuld på 50 miljoner kronor enligt en dom i länsrätten. Koncernchefen Tomas Salzmann är övertygad om att domen är felaktig och tänker inte betala.

Medlemstidningar i Sverige är momsbefriade enligt beslut från riksdagen. När moms infördes på brevporto 1994 kunde inte Posten dela ut medlemstidningar utan att lägga på moms. Då beslutade riksdagen att tryckerierna kunde göra avdrag för moms om de tog över ansvaret för distributionen.

Bara den som distribuerar en medlemstidning hela vägen från tryckeri till läsare får göra avdrag för momsen. Skattemyndigheten har granskat Interprint Quebecors avtal med 13 tidningsutgivare under åren 1997-99, och kommit fram till att i tolv av fallen kan Interprint inte betraktas som distributör. Därför måste företaget betala tillbaka momsen för de aktuella åren, sammanlagt 50 miljoner kronor.

Interprints avtal med tidningsutgivarna är olika formulerade. I några fall preciseras villkoret postdistribution och i andra avtalas leverans till olika distributörer i Stockholm.

– Vi har tolkat det som att Interprint inte åtagit sig att distribuera tidningarna, säger Leif Krafft, skatteintendent på skattemyndigheten.

Från den första januari 2003 är distributionen av medlemstidningarna momsfri oavsett vem som utför den. Leif Krafft känner inte till ändringen, men säger att den inte spelar någon roll för skattemyndighetens tolkning.

– Vi bedömer den lag som gällde då, säger han.

Interprint har öveklagat skattemyndighetens beslut till länsrätten, men fått avslag. Skattelagarna är konstruerade så att företaget måste betala in pengarna innan kammarrätten eller regeringsrätten avgjort vem som har rätt.

Tomas Salzmann, koncernchef på Quebecor Nordic som äger Interprint, tänker inte betala. Han hävdar att det enda misstag företaget gjort är att man missat att skriftligen dokumentera att avtalen mellan tryckeri och tidning gällt distribution.

Salzmann är upprörd över myndigheternas tolkning av lagen, men är övertygad om att företaget kommer att vinna målet.

– Vi räknar kallt med att detta är ett bevismål och inte ett skattemål, säger han. Nu tar vi in vittnesintyg från alla våra kunder där de skriver under på att våra avtal gällde även distributionen.

Tomas Saxton, grafikernas klubbordförande på Interprint, berättar att de anställda känt till frågan länge, men att de alltid fått höra att alla papper är i ordning och att det inte är något att oroa sig för.

– Det här visar bara att man inte kan ta något för givet. Företaget borde avsätta pengar när det går bra för att undvika liknande situationer, säger han.

Stämning bland medlemmarna är lite orolig, men Tomas Saxton ser positivt på framtiden. Ägarna har investerat mycket i företaget och kommer att satsa på Interprint även i fortsättningen, säger han.

– Alternativet är ju att ge jobb till konkurrenterna, och det är de inte så pigga på.

Hittills är det bara Interprint som haft skatterevision för de aktuella åren. Om skattemyndigheten vinner i kammarrätten och regeringsrätten kan hela branschen drabbas av en sammanlagd momsskuld på runt en halv miljard.

Interprint skulle i och för sig klara att betala momsskulden, men enbart för att företaget ingår i världens största tryckerikoncern, säger Tomas Salzmann. Han förutspår en värre förlust för de mindre företagen.

– Om skattemyndighetens tolkning av lagen går igenom kan 10 000 tryckerijobb försvinna.

Du kanske också vill läsa…

Räddad av konkursen

Räddad av konkursen

När tryckerimomsbubblan sprack gick Sörmlands Grafiska i konkurs. Men företaget räddades av en ovanlig köpare, som dessutom anser att den svenska branschen är lönsam. På tryckeriets golv känns framtiden ljusare än på länge.

Stampen klarade slutbetalningen

Mediejätten Stampen där tryckerikoncernen V-Tab ingår har nu betalat hela skulden som återstod efter ackordsuppgörelsen i höstas.

V-Tab fortsätter att leverera

V-Tab fortsätter att leverera

Medan Stampen krisar fortsätter tusentals anställda att gå till jobbet varje dag. Tryckpressar rullar, nyhete­r skrivs och tidningar delas ut precis som vanligt. På V-Tab i Västerås vill man hellre se framåt än älta det som har varit.

Klartecken för alla tryckerier

Klartecken för alla tryckerier

V-Tabs tryckerier i Södertälje, Västerås, Landvetter, Vimmerby och Norrahammar har fått ackordet godkänt. Nu väntar de anställda på besked om investerarna.

V-tab får sina skulder avskrivna

V-tab får sina skulder avskrivna

Moderbolaget för tryckerikoncernen V-Tab fick har fått sin skuldavskrivning godkänd vid förhandlingarna vid Göteborgs tingsrätt. Tre grafiker från nedlagda Backa röstade emot. De anställda där har förlorat 7,5 miljoner på Stampen-krisen.

Ett första ja för Stampen

Ett första ja för Stampen

Ett första steg i räddningsprocessen är avklarat när borgenärerna röstade ja till ackordsförslaget i Stampen AB. För tidningsbolaget dröjer dock beskedet en hel vecka.

Nu avgörs Stampens framtid

Den hårt pressade mediekoncernen Stampen ska få ett slutligt svar i tingsrätten – ja eller nej till skuldnedskrivning. DA är på plats och ger en bakgrund till krisen inom mediekoncernen.

Stampens skuldsanering fortsätter

Stampens skuldsanering fortsätter

Skatteverket säger preliminärt ja till Stampens förslag till skuldnedskrivning. Därmed kan koncernen begära ackordsförhandlingar i tingsrätten för att försöka livrädda bland annat VTAB-tryckerierna. Enligt planen ska allt vara klart i slutet av nästa månad.

Stampens skuldsanering fortsätter

Ett bolag ska säljas och koncernen behöver få in nytt kapital. Planen för Stampens rekonstruktion lades fram i tingsrätten i dag och den fick godkänt av borgenärerna.

Uppsagda grafiker stäms av kronofogden

Krisen inom Stampen leder nu till att flera grafiker som blev av med jobben när V-Tab i Backa lades ned kan få betala tillbaka sina löner. Under rekonstruktionen omfattas de av den statliga lönegarantin och får betalt. Kronofogden anser att detta är fel och har stämt nio personer vid tingsrätten.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.