Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Tryck på paus, Isabella Lövin

5 september, 2019

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Ledare. Det nya direktivet är ogenomtänkt och riskerar att få förödande konsekvenser för en bransch som faktiskt i dag är riktigt bra på återvinning, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Ibland undrar man om den ena ministern vet vad den andra gör. Regeringen har beslutat att införa något som kallas ”fastighetsnära insamling”. Det handlar om att se till att fler sorterar sina sopor så att mer miljöfarligt material kan återvinnas. Det är i grunden utmärkt. Sveriges medborgare är redan i dag ganska bra på återvinning, framförallt på returpappersåtervinning. Men fortfarande samlas för lite av exempelvis plastförpackningarna in.

Därför är det förståeligt att miljöminister Isabella Lövin vill underlätta för hushållen att sopsortera. Men det verkar ha gått lite snabbt i beslutsprocessen. Det så kallade FNI-direktivet (Fastighetsnära Insamling) ska vara infört vid alla bostäder och fritidshus senast 2025, alltså om 5–6 år. Kostnaderna för att varenda bostadsrättsförening och fastighetsägare nu måste bygga om för nya kärl och ordna med transporter ska läggas på förpacknings- och pappersindustrin. Dagens Arbete skriver om detta.

Beslutet innebär en genomgripande förändring som borde ha konsekvensutretts bättre. Kritiken är stor från pappersindustrin, tryckerierna och mediehusen. De befarar att det för med sig miljardkostnader i nya investeringar etc. Papperspriserna kommer att stiga rejält och i slutänden blir det dyrare att köpa tidning för konsumenten.

I en tid när mediabranschen är synnerligen skakig och många lokaltidningar lagts ner är denna ”miljöpolitik” huvudlös. Frågan är om det ens kan kallas miljöpolitik då en redan fungerande pappersinsamling där över 90 procent av tidningspappret återvinns riskerar att slås sönder.

Och vad säger kulturminister Amanda Lind? Hon har varit befriande tydlig i sitt budskap om att värna den oberoende och fria journalistiken. Det nya presstödet har gett många hopp i en bransch som befinner sig i en besvärlig omställning. Men FNI-direktivet blev en plötslig kalldusch. Regeringen ger med ena handen och tar med den andra.

Det drabbar pappersindustrin och jobben vilket i sig är djupt bekymmersamt med tanke på den stundande lågkonjunkturen. Att det dessutom blir ett slag i ansiktet på en mediebransch som kämpar för sin överlevnad i den digitala omställningen är anmärkningsvärt.

Alla begriper att återvinning är viktig men miljöministern och kulturministern måste prata ihop sig och tillsammans göra en grundlig analys av konsekvenserna av det nya direktivet. Det skulle hedra miljöministern och regeringen om de backar några steg och tar ett omtag. Att underlätta för medborgarna att sortera och återvinna sopor är utmärkt men direktivet är ogenomtänkt. Det riskerar att få förödande konsekvenser på en bransch som faktiskt i dag är riktigt bra på återvinning.

Tryck på paus, Isabella Lövin!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Det blir väldigt mycket dyrare”

”Det blir väldigt mycket dyrare”

Kraftigt ökade papperspriser riskerar att leda till nedläggningar och förlorade jobb. ”Det drabbar den grafiska branschen som redan i dag har stora problem att överleva”, säger GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”Redan tillräckligt pressat”

”Redan tillräckligt pressat”

Enligt pappersbranschen gagnar det nya återvinningssystemet varken miljön eller affärerna. Men regeringen har inte tid att svara på Dagens Arbetes frågor om kritiken.

Enklare återvinning kan hota jobben

Enklare återvinning kan hota jobben

Snart ska alla kunna återvinna utanför den egna porten. Enklare för hushållen och bättre för miljön, tror regeringen. Men kritiken är hård. Berörda branscher befarar att priset blir så högt att jobb hotas.

Djupt ovärdigt, Nya Samhall

Många kan vittna om dålig arbetsmiljö hos Samhall med enformiga jobb och ökade prestationskrav. De redan svaga pressas till det yttersta.

Kampen går vidare men nu tackar jag för mig

Helle Klein: Under tio år har jag haft äran att leda er tidning. Stort tack för förtroendet!

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Oro för att den gröna omställningen går för långsamt

Oro för att den gröna omställningen går för långsamt

IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson är inte bekymrad för att jobb försvinner när industrin ställer om till fossilfritt. 
– Det kommer också nya jobb, säger hon i Dagens Arbetes podd.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?

Industriarbetsgivarna: Politiken lägger krokben för den gröna omställningen

Industriarbetsgivarna och IF Metall är rörande överens. Industrin är motorn i den gröna omställningen. Möjligheterna är enorma. Men det krävs en hållbar energipolitik.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.