Industriarbetarnas tidning

Ja till 10,2 procents påslag

16 mars, 2007

Skrivet av ANDERS ELGHORN/Sia

– Ett bra avtal, bedömer Skogs- och Träfackets ordförande Kjell Dahlström. Skogs- och Trä säger ja till det bud de opartiska ordförandena överlämnade i dag.
Avtalet gäller för 30 000 medlemmar i Skogs- och Träfacket som arbetar i sågverks- trä och möbelindustrin.

Träindustriavtalets löner höjs med 3,5 % för 2007, 3,1 % för 2008 och 3,1 % för 2009.

Sågverksavtalet: 3,4 %, 3,05 % och 3,0 %.

Den totala kostnaden för avtalet är 10,2 procent.

Målet var en ettårig avtalsperiod, det kravet har också ställts av medlemmarna när Dahlström varit ute på företagen, men med tanke på det treåriga avtalets innehåll är han ändå nöjd. Fackets bedömning är att de nya lönerna ryms inom samhällsramen. Sverige går bra, då ska arbetarna ha höga löner, företagens konkurrenskraft bibehålls ändå.

Arbetsgivarna i Trä- och Möbelindustriförbundet, TMF, är inte lika nöjda.

– Avtalet är dyrt, säger Leif G Gustafsson, vd på TMF. Vi är rädda för att det kan försämra företagens konkurrenskraft.

Desto nöjdare är TMF att avtalet är treårigt och att ha satt stopp för en fortsatt utbyggnad av arbetstidskontona:

– Våra medlemmar är villiga att betala för arbetad tid men är inte intresserade att ersätta icke arbetad tid med lön, säger David Johnsson, förhandlingschef på TMF.

Arbetstidsförkortningens utbyggnad var en av de frågor Skogs- och Träfackets medlemmar satte högt på önskelistan. Förbundet ville bygga ut arbetstidskontona, arbetsgivarna ville slopa dem, nu blir det ingetdera. Kontona blir kvar som de är.

Du kanske också vill läsa…

Kampen om din arbetstid

Kampen om din arbetstid

Tiden står på spel i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill ha större makt över när och hur länge du arbetar. Facket säger nej.

Här tjänar kvinnorna tusenlappar mindre i månaden

Här tjänar kvinnorna tusenlappar mindre i månaden

Löneglappet mellan könen krymper långsamt. Inom GS är skillnaden allra störst på tidningsavtalet. Där tjänar kvinnor 5 200 kronor mindre i månaden än män.

Pension på deltid – så funkar det

Pension på deltid – så funkar det

Nu vill facken öka takten på sparandet till deltidspensionen. Så här fungerar det.

GS förhandlar om 15 avtal

GS förhandlar i vår om 15 avtal för 41 000 medlemmar på 4 000 arbetsplatser. 9 avtal för arbetare inom gamla Skogs- och Träfacket och 5 för före detta medlemmar i Grafiska fackförbundet Mediafacket, samt ett för Samhallsanställda. Sex GS-avtal löper ut redan sista mars. Det är avtalen för träindustri, sågverk, skogen, inklusive kyrkan, stoppmöbelindustrin […]

Ingen strejk vid Tunadals sågverk

Skogs- och Träfacket har träffat en överenskommelse med Proffice som undanröjer strejken som var utlyst till den 19 januari. Konflikten gäller truckhanteringen vid SCA-ägda Tunadals sågverk i Sundsvall. Från årsskiftet tog bemanningsföretaget Proffice över truckverksamheten. Proffice hävdade att bemanningsavtalet ska gälla, medan Skogs- och Trä hävdade att sågverksavtalet fortsätter att gälla. För att få fortsätta […]

Ideologi bromsar löneförhandlingarna

GS avtalssekreterare Tommy Andersson skulle helst ha avtalen klara innan de opartiska ordförandena (opo), industrins egna medlare, går in för att lösa upp knutarna. Men det ser kärvt ut. Det är de stora ideologiska frågorna som bromsar. Kalendern för fackförbundet GS avtalssekreterare Tommy Andersson är fulltecknad de närmaste veckorna. Varje dag pågår förhandlingar mellan GS […]

GS kräver rättvisare löner och högre ob

Fackförbundet GS har lämnat över sina första avtalskrav till arbetsgivarna. Mer arbetstidsförkortning, rättvisare lönesättning och högre ob-tillägg finns på listan. Skogsarbetsgivarna å sin sida kräver öppningsklausuler. Pappers var först ut med att utbyta avtalskrav med arbetsgivarmotparten under måndagsförmiddagen. Näst på tur stod fackförbundet GS, som lämnade över sina krav för sågverksavtalet till Sveriges Skogsindustrier (Skogsindustrierna) […]

Delpension ger äldre chans att jobba mindre

Delpension ger äldre chans att jobba mindre

Gå ner 
på halvtid efter 60-årsdagen? I framtiden kommer det att bli möjligt. Hur mycket pengar du får beror på hur länge du har sparat och hur stora avsättningar som görs till din delpension.

”Vi har pressat det här så långt vi kunde”

Bara 0,2 procentenheter mer än i söndags. Då blev det nej, men i dag blev det ja. – I söndags saknades den viktiga föräldraförsäkringen, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Avtal klart – 6,8 procent på 3 år

Avtal klart – 6,8 procent på 3 år

Ett nytt avtal är klart. Avtalet är värt 6,8 procent på 36 månader plus utfyllnad i föräldraförsäkringen.

Avtal 2023

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.