Industriarbetarnas tidning

Arbetsgivarna vill ha mer makt över tiden

19 december, 2012

Skrivet av

GSMer makt över arbetstiden står överst på listan över arbetsgivarnas krav. Men fackförbundet GS har inte för avsikt att släppa på arbetstagarnas inflytande. – Vi har sett en attitydförändring på senare år som handlar om mer makt åt de som äger produktionsmedlen, säger avtalssekreterare Tommy Andersson.

Parternas krav

GS:

  • Löneökningar på 2,8 procent, dock lägst 700 kronor. Individgaranti på 430 kronor, resten fördelas efter lokal förhandling.
  • Ettårigt avtal från den 1 april 2013.
  • Fortsatt utbyggnad av systemen med arbetstidsförkortning och ytterligare en månads föräldralön.
  • Tillsammans med övriga LO-förbund kräver GS också förbättringar i avtalsförsäkringarna.
  • Rätt till tjänstledigt för att prova annat arbete.
  • Reglering av hur visstid och vikariat kan följa på varandra innan anställningen övergår till tillsvidareanställning.

TMF, GFF och SLA:

  • Verksamhetsanpassad arbetstid utan krav på lokal överenskommelse.
  • Långa avtalsperioder för att skapa stabilitet.
  • Betydligt lägre löneökningar än fackens krav på 2,8 procent.

Verksamhetsanpassad arbetstid står högst upp på listan över yrkanden från arbetsgivarna i Trä- och Möbelföretagen (TMF), Grafiska Företagens Förbund (GFF) och Skogs- och Lantarbetsgivarna (SLA). De har på morgonen lagt fram gemensamma yrkanden till fackförbundet GS.

– Det är den enskilt viktigaste frågan för oss att få arbetstider som följer orderläget. Har man en full orderbok måste man kunna jobba i olika skiftformer, säger David Johnsson, förhandlingschef på TMF.

Fackförbundet GS avtalssekreterare Tommy Andersson känner igen kravet från tidigare avtalsrörelser. Möjligheten att variera arbetstiderna finns i avtalen redan i dag, säger han.

– Vad arbetsgivarna vill är att ta bort kravet på en lokal överenskommelse. Det innebär ett minskat inflytande för våra medlemmar och att arbetsgivaren ensidigt bestämmer när det ska arbetas. Konsekvenserna för den enskilda individen är att det blir svårt att planera sitt liv.

Enligt David Johnsson handlar det inte om att slopa de lokala förhandlingarna, men om parterna inte kan komma överens måste det vara arbetsgivaren som avgör när arbetet ska utföras.

Tillverkningsindustrin är inne i en lågkonjunktur och efter sommaren har antalet varsel stigit. Arbetsgivarna vill gärna se en liknande uppgörelse som Teknikföretagen och IF Metall slöt vid krisen 2009 med tillfälligt sänkt arbetstid och sänkt lön. GS gick inte med på några krisavtal då och håller fortsatt emot.

– Vi har redan överenskommelser som gör det möjligt att variera arbetstiden, men det ska ske med ett jämnt löneuttag, säger Tommy Andersson.

I måndags lade regeringen fram ett förslag på statligt stöd vid så kallat korttidsarbete, alltså ett nationellt system för tillfälligt sänkt arbetstid och lön vid djupa kriser.

– När regeringen precis har lagt ett förslag är vi inte beredda att göra branschvisa överenskommelser om korttidsarbete, säger Tommy Andersson.

Bland arbetsgivarnas yrkande finns även önskan om en längre avtalsperiod än ett år, något som även GS kan tänka sig.

– Men då får vi förhandla om det. Vi kan tänka oss ett längre avtal om vi får med för oss viktiga principiella frågor, säger Tommy Andersson.

Dit hör till exempel en utbyggnad av arbetstidskontot (atk), som ingår i de gemensamma krav som Facken inom Industrin redan har lagt fram. På den punkten har arbetsgivarna hållit emot i flera år. De har snarare önskat att atk:n avskaffas. I år kräver de ett ökat inflytande över hur atk:n tas ut av de anställda.

De krav som GS idag har lämnat över till TMF, GFF och SLA innehåller inga större tillägg till de krav som LO och Facken inom Industrin gemensamt har enats om. Förutom dessa väljer GS att driva frågan om rätt till tjänstledighet för att prova annat jobb, samt att införa en lista över vilken information som ska tas fram till förhandlingar om inhyrning av personal.

– Det är bara en komplettering av den skrivelse om inhyrning som redan finns. Listan ska vara ett stöd till de lokala parterna, för att de ska veta vad som ska tas upp vid förhandlingarna, säger Tommy Andersson.

För vissa avtal vill GS dessutom reglera hur visstidsanställningar och vikariat kan staplas på varandra innan anställningen övergår till en tillsvidareanställning.

GS växlar i dag avtalskrav med TMF, GFF och SLA samt med Industriarbetsgivarna. Förhandlingarna avser civilavtalet, förpackningsavtalet, träindustriavtalet, sågverksavtalet, skogsavtalet, stoppmöbelavtalet och virkesmätningsavtalet.

Du kanske också vill läsa…

Kampen om din arbetstid

Kampen om din arbetstid

Tiden står på spel i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill ha större makt över när och hur länge du arbetar. Facket säger nej.

Pension på deltid – så funkar det

Pension på deltid – så funkar det

Nu vill facken öka takten på sparandet till deltidspensionen. Så här fungerar det.

GS förhandlar om 15 avtal

GS förhandlar i vår om 15 avtal för 41 000 medlemmar på 4 000 arbetsplatser. 9 avtal för arbetare inom gamla Skogs- och Träfacket och 5 för före detta medlemmar i Grafiska fackförbundet Mediafacket, samt ett för Samhallsanställda. Sex GS-avtal löper ut redan sista mars. Det är avtalen för träindustri, sågverk, skogen, inklusive kyrkan, stoppmöbelindustrin […]

Ideologi bromsar löneförhandlingarna

GS avtalssekreterare Tommy Andersson skulle helst ha avtalen klara innan de opartiska ordförandena (opo), industrins egna medlare, går in för att lösa upp knutarna. Men det ser kärvt ut. Det är de stora ideologiska frågorna som bromsar. Kalendern för fackförbundet GS avtalssekreterare Tommy Andersson är fulltecknad de närmaste veckorna. Varje dag pågår förhandlingar mellan GS […]

Delpension ger äldre chans att jobba mindre

Delpension ger äldre chans att jobba mindre

Gå ner 
på halvtid efter 60-årsdagen? I framtiden kommer det att bli möjligt. Hur mycket pengar du får beror på hur länge du har sparat och hur stora avsättningar som görs till din delpension.

”Vi har pressat det här så långt vi kunde”

Bara 0,2 procentenheter mer än i söndags. Då blev det nej, men i dag blev det ja. – I söndags saknades den viktiga föräldraförsäkringen, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

GS kräver 
fler timmar

Mer arbetstidsförkortning och en rättighet att spara timmarna för att gå ner i arbetstid närmare pensionen. Facken inom Industrin vill bygga ut systemet med kortare livsarbetstid.

Så blev lönen i senaste avtalet

Så blev lönen i senaste avtalet

En ny, högre lönegrupp för stålarbetarna. Hållbart arbete i fokus på allokemiska avtalsområdet. Extra påslag för de lägst avlönade tekoarbetarna. Här är de viktigaste nyheterna i de åtta avtal som IF Metall hittills har tecknat.

GS: Arbetstiden måste bli mer förutsägbar

GS: Arbetstiden måste bli mer förutsägbar

Flexibilitet eller förutsägbarhet. Det är makten över arbetstiden som blir den heta frågan i GS-fackets förhandlingar.

Här tjänar kvinnorna tusenlappar mindre i månaden

Här tjänar kvinnorna tusenlappar mindre i månaden

Löneglappet mellan könen krymper långsamt. Inom GS är skillnaden allra störst på tidningsavtalet. Där tjänar kvinnor 5 200 kronor mindre i månaden än män.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.