Kampen om din arbetstid
Tiden står på spel i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill ha större makt över när och hur länge du arbetar. Facket säger nej.
Industriarbetarnas tidning
20 maj, 2013
Skrivet av Marie Edholm
AVTAL 2013 Gå ner på halvtid efter 60-årsdagen? I framtiden kommer det att bli möjligt. Hur mycket pengar du får beror på hur länge du har sparat och hur stora avsättningar som görs till din delpension.
Fack och arbetsgivare inom industrin har kommit överens om att den som har fyllt 60 ska ha möjlighet att gå ner i arbetstid. Syftet är att förlänga arbetslivet, alltså att göra det möjligt för industriarbetare att orka stanna kvar på arbetsmarknaden längre.
Det är du själv som bekostar delpensionen, genom att en halv procent av löneökningarna har bytts ut mot premier som din arbetsgivare ska betala in till ett försäkringsbolag. Där ska premierna växa till sig under ditt arbetsliv så att du kan gå ner i tid när du närmar dig pension utan att behöva gå ner så mycket i lön.
Arbetsgivarna börjar betala in en premie motsvarande 0,2 procent av din lön nästa år. 2015 är premien 0,5 procent. Intentionen från både fack och arbetsgivare är att nivån på premierna ska höjas steg för steg. GS har ett långsiktigt mål på minst 2,5 procent.
Det är inte alla avtalsområden som omfattas. Inom GS är det sågverksavtalet, träindustriavtalet, stoppmöbelavtalet och skogsavtalet som är med. För civilavtalet och förpackningsavtalet byggdes arbetstidsförkortningen (atk) ut med fler timmar i stället.
– Det var ett val som delegationen gjorde eftersom de avtalen ligger så långt efter i hur mycket betald ledig tid man har, säger GS avtalssekreterare Tommy Andersson.
Inte heller tidningsavtalet omfattas av delpensionen. Avsikten är dock att även de grafiska avtalen ska ansluta till delpensionen framöver. GS avvaktar och följer upp hur systemet fungerar innan de fattar beslut om hur de vill göra med resten av avtalsområdena.
När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.