Industriarbetarnas tidning

Kritik mot lanseringen av Thorwaldsson

11 maj, 2011

Skrivet av TOOMAS LAAGUS

Respektera valberedningens arbete. Det menar GS och Pappers ordförande efter att IF Metall nu lanserat en kandidat till posten som ny LO-ordförande.

Nästa LO-ordförande heter Karl-Petter Thorwaldsson om IF Metall får bestämma. Det klargjorde förbundet i ett pressmeddelande under onsdagen.

Pappers ordförande, Jan-Henrik Sandberg, vill inte kommentera det namn som IF Metall nu för fram som kandidat.

– Jag har inga synpunkter på det, för vi har uppfattat att LO:s valberedning vill sköta sitt arbete i lugn och ro. Vi har haft ett möte med dem och fört resonemang.

Vad han tycker om Karl-Petter Thorwaldsson som kandidat vill han inte säga.

– Jag känner till honom, men vill inte redovisa min syn på honom.

Han vill inte heller svara på frågan om Pappers fört fram någon egen kandidat.

– Vi har haft ett samtal med valberedningen.

Även GS ordförande, Per-Olof Sjöö, tycker att man ska vänta med att gå ut med namn.

– Vi har ju en valberedning som håller på och jobbar och enligt dem ska namnfrågan börja diskuteras efter semestrarna, säger han.

Du tycker inte man ska gå ut med ett namn i det här läget?

– Nej, vi har fattat valberedningens upplägg så, att diskussionen ska komma i augusti och då tänker vi respektera det. I nuläget vill jag inte kommentera namnfrågan, säger Per-Olof Sjöö.

Om processen påverkas av att IF Metall nu lanserar en kandidat vet han inte.

– Den frågan ska du egentligen ställa till LO:s valberedning. Jag kan väl säga att jag är lite förvånad, men jag vet inte om det påverkar.

IF Metalls ordförande, Stefan Löfven, förklarar att man valt att gå ut med sin kandidat efter att Dagens Nyheter i måndags hade nyheten om att Karl-Petter Thorwaldsson pekas ut som nästa LO-ordförande.

– Vi har inte gjort något medvetet val att vi nu ska göra någon slags kampanj, utan det är en diskussion som pågått ett tag och nu är det uppbenbart att det blivit känt av medierna. När det väl har blivit det, menar vi att det är lika bra att vi är öppna istället för att försöka dölja det.

Men Byggnads ordförande Hans Tilly, som leder valberedningen, tror att IF Metall gjort ett medvetet val att redan nu lansera sin kandidat.

– Jag tror att de vill börja opinionsbilda för ett namn som de vill föra fram. Det är ett väl övervägt agerande skulle jag tänka mig. Jag vet inte om vi är så störda, vi har ju dragit upp vårt arbete tidigt och vi kommer att fortsätta med det.

Du kanske också vill läsa…

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

Den orädda strategen

Den orädda strategen

Jan-Henrik Sandberg var Pappers ordförande 2006-2014.

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

I överenskommelsen med MP, C och L heter det att ”Arbetsrätten moderniseras.” Fel! Det är tvärtom – en föråldring till när demokratin motarbetades, skriver journalisten Jan Scherman.

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

Med tanke på Liberalernas las-historia borde de ha intresse av att – oavsett vissa reformer – bevara en stark arbetstrygghet, skriver L-profilen Olle Wästberg.

Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

Jag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

Dags för en framtidsgrupp, Löfven

Det blev en annorlunda 1a maj i år. Visserligen var vädret som vanligt, kallt och regnigt. Men det var väl det enda som indikerade någon sorts normalitet. Allting annat är just nu väldigt annorlunda. Arbetarrörelsen kunde samlas ändå tack vare den digitala tekniken och faktum är att den 1a maj-sändning som sändes från Sveavägen 68 […]

Nu behövs solidarisk innovation

Nu behövs solidarisk innovation

Det är hoppfullt när industriföretag ställer om sin produktion efter samhällets behov, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vi isolerar oss – men löser coronakrisen tillsammans

Vi isolerar oss – men löser coronakrisen tillsammans

Coronakrisen är djupgående och det kommer att ta lång tid att bekämpa viruset och reparera samhället. Är det någon gång det lilla ordet solidaritet kan komma väl till pass är det nu, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Det våras för välfärden!

Plötsligt framträder en ny politisk dagordning bortom brott och straff-hegemonin som rått alltför länge, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter årets första partiledardebatt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.