Industriarbetarnas tidning

Inhyrningstrenden fortsätter

27 oktober, 2011

Skrivet av

Bemanningsföretagens kvartalsrapport visar på fortsatt starka siffror för branschen. Hittills i år har omsättningen ökat 27 procent jämfört med samma period förra året.

Branschorganisationen Bemanningsföretagen presenterar sin tredje kvartalsrapport. Under tredje kvartalet har omsättning stigit 18 procent jämfört med samma kvartal 2010.

Bemanningsföretagens vd Henrik Bäckström säger att de inte kan märka någon avmattning på arbetsmarknaden. Men tredje kvartalets omsättning på 5,2 miljarder kronor ligger ändå något lägre än andra kvartalets rekordomsättning på 5,4 miljarder.

– Tredje kvartalet är alltid lite svagare än andra eftersom det är semestertider i juli och augusti, säger Bemanningsföretagens vd Henrik Bäckström.

Jämfört med årets två tidigare kvartalsrapporter växer omsättningen inte lika snabbt längre.

– Man kan säga att tåget kör på, men att accelerationen inte är lika snabb som tidigare.

Men det finns tecken på en vikande arbetsmarknad. I Arbetsförmedlingens senaste månadsrapport från mitten av oktober syns en utplaning av antalet nyanmälda lediga jobb och en svag uppåtriktad tendens för antalet varsel.

– Det finns vissa tecken på nedgång. I våra säsongsrensade serier finns signaler om att det är en omsvängning på gång, säger Hans Tydén, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Industri och tillverkning står, med sin fjärdedel, för största delen av bemanningsföretagens omsättning. Frågan är om den ekonomiska oron i EU kan få proppen att gå ur konjunkturen lika snabbt den här gången som vid finanskrisen 2008.

– Kvartalsrapporten sträcker sig till september. Nu har det gått ytterligare en månad, men vi har inte sett något ännu, säger Henrik Bäckström.

FAKTA/Bemanningsföretagens kvartalsrapport

  • Under tredje kvartalet 2011 steg omsättningen 18 procent jämfört med samma kvartal förra året.
  • Mest ökar industri och tillverkning med 28 procent, följt av lager och logistik med 23 procent. Det är också de största yrkesområdena inom bemanningsbranschen med 24 respektive 16 procent av omsättningen.
  • Stockholmsregionen har största andelen av omsättningen med 29 procent. Störst är yrkesområdena Kontor/Administration och Ekonomi/Finans. Omsättningen ökade med 8 procent under kvartalet.
  • Västra Sverige inklusive Göteborg står för 27 procent av omsättningen. Störst är yrkesområdet Industri/Tillverkning. Omsättningen ökade med 35 procent under tredje kvartalet.
  • Enligt SCB:s kortperiodiska sysselsättningsstatistik jobbade 76 210 personer för ett bemanningsföretag den sista juni i år. Det motsvarar cirka 1,5 procent av arbetskraften.
  • Enligt statistik från Arbetsförmedlingen anmäldes 12 339 nya ”bemanningsbranschplatser” till Arbetsförmedlingen under september 2011. Det är 2 855 fler än samma månad förra året, men 2 500 färre än rekordmånaden april 2011.
  • En femtedel av alla lediga jobb som anmäls till Arbetsförmedlingen kommer från bemanningsföretag.

Texten är uppdaterad 2011-10-28.

Du kanske också vill läsa…

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Bemannings­anställda: Önskar vi hade samma villkor

Bemannings­anställda: Önskar vi hade samma villkor

Bemanningsanställda rök först när Volvo stängde. När produktionen drar igång igen står de sist i kön för att få tillbaka jobben. Än så länge är Joel Gustafsson och Mikael Olsson utan arbete.

Bemanningsföretag eller fackförening?

Bemanningsföretag eller fackförening?

”Om de lokala verkstadsklubbarna skall överleva i framtiden måste splittringen genom inhyrning stoppas”, skriver en bemanningsanställd industriarbetare.

Bemanningens pris

Bemanningens pris

För 20 år sedan var tanken att det skulle användas för att klara tillfälliga toppar. I dag har det blivit en permanent lösning, antalet bemanningsanställda har tiofaldigats. För många är det en väg in på arbetsmarknaden. Andra fastnar i en ­evighet av osäkra uppdrag. Som Antonio.

Bemanningens baksida

Bemanningens baksida

Gillar du att arbeta i högt tempo under extrema förhållanden? Bemannings­företag söker dig som är stark och snabb. Dagens Arbete och Handelsnytt granskar en bransch med rädda unga som blir av med jobbet när de slits ut.

Dags för GS-kongress

Dags för GS-kongress

Ska GS-facket HBTQ-certifieras? Bör taket på medlemsavgiften slopas? Och borde inte avdelningarna få mer av förbundets pengar? DA går igenom de viktigaste frågorna inför den kongress som pågår i Västerås i helgen.

”Ni saknar förankring i verkligheten”

”Det är som att se två visionärer måla varsin tavla föreställande någonting helt annat än vad det egentligen är”, skriver André Börvall på DA Debatt.

”LO-facken skjuter sig själva i foten”

”LO-facken skjuter sig själva i foten”

Facken skjuter sig själva i foten när de inte driver de bemanningsanställdas frågor hårdare, skriver André Börvall, före detta klubbordförande för Proffice i Helsingborg, angående nya bemanningsavtalet.

”Utan organisering blir det julafton året runt”

”Utan organisering blir det julafton året runt”

”För att kunna försvara vårt avtal måste det ges bättre möjligheter att organisera inhyrda. Annars chansar många företag på att komma undan med sämre villkor.” Johan Sandberg, ombudsman för IF Metall i Sydvästra Skåne.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?