Industriarbetarnas tidning

Thatcher inspirerar – till vrede

12 mars, 2012

Skrivet av

Polisen griper in mot gruvarbetarna på Daw Mills kolgruva i Storbritannien 1984. Två engelska spöken går igen. Det ena på scen, det andra på filmduken. Black Sabbath och Margaret Thatcher.

Fler låtar inspirerade av Margaret Thatcher

Elvis Costello Tramp the Dirt Down

Billy Bragg Between the wars

Kirsty McColl Free World

Christy Moore
Goose Green (Taking Tea with Pinochet)

International Beat Stand Down Margaret

The The Heartland

The Clash London Calling

The Ice Rink String Sound Maggies Farm

Morrissey Margaret on the Guillotine

Ant Pasti No Government

Public Enemy Prophets of Range

The Style council Soul Deep

Angelic Upstairs Two Million Voices

Sabbaths originaluppsättning samlas för sommarturné och sitt första album sedan 1979.

Samma år valdes Margaret Thatcher till ny premiärminister i England. Hon är å sin sida aktuell i filmen Järnladyn med Meryl Streep i huvudrollen.

Få politiker har delat ett land som Thatcher. Konservativ och ytterst målmedveten om att omvandla Storbritannien till ett helt annat land än det hon tog över. Bort från industri och gruvor, bort från fackföreningar, bort från välfärdssamhället.

Det West Midlands som Black Sabbath kom ifrån var ryggraden i den industrination som då gav jobb åt 6,5 miljoner människor. Sedan dess har över fyra miljoner industrijobb försvunnit.

I stället banade hon väg för den lössläppta och oreglerade finansekonomi som i dag kört Europa och USA i botten.

På tidningen Guardians hemsida finns ett filmklipp där Black Sabbath-gitarristen Tony Iommi berättar om Thatcherårens industriella massaker.

I detta West Midlands, eller Black Country som det kallas, återstår inte mycket av den tillverkningsindustri Thatcher ville montera ned och ersätta med lågavlönade servicejobb och riskfylld finansekonomi.

I filmklippet nämner Tony Iommi ett annat band från området, anarkopunkarna Napalm Death. Ett vildsint band som ansågs uttrycka stämningarna i området under Thatcher-åren. Ilska, desperation, vrede. Bränsle till stark musik. Noel Gallagher från Oasis var en av alla som träffades av Thatchers tändvätska. På sin blogg skriver han om hur Thatcher triggade rockmusiken, modet, ungdomskulturen. Och detta ”trots och inte tack vare den kvinnan och hennes förvridna högeridéer”, säger Gallagher.

Minnet av Thatcher finns i musiken. Alltifrån låtar om upploppen i städerna (Ghost Town med the
Specials), över protesterna mot Falklandskriget (Robert Wyatts Shipbuilding och the Crass Sheepfarming at Falklands). Men framför allt i stödet som de strejkande kolgruvearbetarna fick under sin årslånga konflikt: U2 (Red Hill Mining Town), Sting (We Work the Black Seam), Manic Street Preachers (A Design for Life) Pulp (Last Day of the Mining Strike) Dire Straits (Iron Hand) och Paul Weller (Stone’s Thrown Away).

I dag ligger gruvorna öde och nedlagda. Industrin i spillror, precis som den ekonomiska modell Thatcher en gång gick till val på.

Du kanske också vill läsa…

Sånger från en hjälte

Sånger från en hjälte

Den 19 november för 100 år sedan avrättades Gävlebon Joel Hägglund i USA . Men Joe Hills sånger lever än och har inspirerat Joan Baez, Bob Dylan, Woody Guthrie, Fred Åkerström – och Stephen King, skriver DA:s Harald Gatu.

”Jag ville ut på gatorna och föra liv”

”Jag ville ut på gatorna och föra liv”

Möt sångaren och aktivisten Anne Feeney. Inspiration hittar hon bland vanligt folk, sin farfar – och Joe Hill. I dagarna är det 100 år sedan arbetargrabben från Gävle avrättades i USA.

Mattias Alkberg vägrar göra det förväntade

Mattias Alkberg vägrar göra det förväntade

Mattias Alkberg har gjort kompromisslös pop, skrivit dikter om att önska sina barn döda, kallat Moderaterna för skadedjur och bett grammisjuryn behålla sin skit. Inget var särskilt lönsamt.

Musik för de som lämnats i sticket

Musik för de som lämnats i sticket

Donald Trump lovade att jobben i kolgruvorna skulle komma tillbaka. Men det gjorde de aldrig.

Tips för en fin hemester

Tips för en fin hemester

Nej, sommaren 2020 lär inte bli de spännande resornas sommar. Det går att göra nåt bra av den ändå. Här är DA-redaktionens bästa tips för dig som semestrar hemma.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

”Se på mattorna, det är jag”

”Se på mattorna, det är jag”

Märta Måås-Fjetterström anade inte att hon skulle bli en av landets främsta textil­konstnärer. Hon visste bara att hon var tvungen att gå över gränsen

Brunnsvik har fått tillbaka sin bokstuga

Brunnsvik har fått tillbaka sin bokstuga

När LO för sju år sedan stängde Brunnsviks folkhögskola slängdes bibliotekets unika boksamling i containrar. Men nu är en av arbetarrörelsens mest omskrivna kulturskatter tillbaka.

Här kommer ilskan över jobbet ut

Här kommer ilskan över jobbet ut

I samlad trupp fick klago­kören i Liverpool sjunga om sådant de knappt vågade prata högt om på egen hand: sin jobbsituation och problemen på arbetsmarknaden.

Tre julskivor som inte frestar på

Tre julskivor som inte frestar på

Nu är det julmusik i var butik, ofta samma bjällerklang överallt. DA:s Marie Edholm väljer tre julskivor som inte frestar på.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.