Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Tillsammans ser vi hoppet tändas

4 september, 2012

Skrivet av

Himlen skiftar färg. Göteborg ger oss omväxlande sommarhöst. När det regnar över Sannegårdhamnen slår solen igenom borta vid Sjömanskyrkan. Himlen skiftande i blått, vitt, grått.

Vinden blåser genom folksamlingen som samlats för att vinka av Ship to Gazas tremastade segelskonare Estelle, bär oss genom Göteborgs skärgård, ut mot Gazas blockerade hamn. Jag är med på seglatsen till Oslo och vi har lastrummet lastat sprängfyllt med solidaritet.

Vinden vågorna viljan att bryta blockaden fyller seglen, hoppet om att det går att nå fram bär oss till Gaza. Människorna står som vimplar på kajen och vinkar oss vidare, Älvsborgsbron sträcker sig efter oss, fastlandets fyrar ställer sig på tå och välkomnar oss. Sagoskeppet.

I varje hamn nya bevis på människors solidaritet. Oslo ligger där borta i horisonten efter tre dagar till havs. Och där bortanför Gazas instängda befolkning med tyngden av blockaden hängande över sig. Vattenbristen, soldaternas nyckfullhet, 1,6 miljoner människor instängda på en yta stor som en fjärdedel av Öland.

En natt väcks vi av ett may day. En nödraket har siktats och hela besättningen står på däck och spanar ut över mörkt hav. I horisonten räddningsbåtar, lyxkryssare, lastskepp med käglor av ljus riktade ut i det svarta.  I horisonten land, och där bortanför Gazas instängda människor. Kämpande på sitt håll för att bryta den folkrättsvidriga blockaden. Så är även Ship to Gaza, ett ljus riktat ut i mörkret, letandes efter människan, det mänskliga bakom omvärldens tystnad. Riktar ett ljus över Gazas människor, tänder upp i mörka, tysta rum.
På morgonen sen, efter att sökandet avbrutits och Estelle återtagit sin kurs, kommer Daniel uppkrypandes ut maskinrummet. Sätter sig på lastluckan och tittar ut över hav, himmel. Med blicken riktad utåt berättar hur han reagerat instinktivt med ilska när något kallat Estelles motor Alfons för ”en väldigt liten dieselmotor”.

Med nattens ljuskäglor fortfarande flimrande innanför ögonlocken tänker jag att däri ligger hoppet om att vi denna gång kommer att lyckas häva blockaden.
I människors fysiska känsla för att lasten ska nå fram. Det är Estelles hjärta, solidaritetens halspulsåder. Människa till människa över kalla hav. För vi seglar inte främst över Östersjön, Skagerack eller Medelhavet utan viktigast av allt: genom människors medvetanden.

För på däck står inte bara styrman, kapten eller maskinisterna, inte bara poeterna, skådespelarna eller aktivisterna. Segelskonaren Estelles besättning är inte bara de ombord mellan hamnarna.

När Estelle når Gaza kommer alla som skramlat med insamlingsbössorna, alla som skänkt en krona, alla som vinkat av oss eller kommit med nybakat vid kajerna att stå där på däck och se solen gå upp över Gaza hamn. Tända hoppet som ett ljus efter så mycket mörker.


Du kanske också vill läsa…

”Vi måste hjälpas åt att skruva ner tempot”

”Vi måste hjälpas åt att skruva ner tempot”

Det var inte vi som beslutat om den schemalagda underbemanningen. Som sett till att timmarna inte räckte till alltsom skulle göras.

”Ett skyddsnät hade hjälpt mig ur mörkret”

”Ett skyddsnät hade hjälpt mig ur mörkret”

Jenny Wrangborg.

Ingen tackar våra utslitna kroppar

Jenny Wrangborg.

Kampen går före hem­försäkringen

Kampen går före hem­försäkringen

Jenny Wrangborg.

”Byta namn på ett jobb räcker inte”

Jenny Wrangborg

Rörelsen väntar på din riktning

Rörelsen väntar på din riktning

Jenny Wrangborg

Köket jag ville fly ropar mig tillbaka

Våra arbetsplatser och arbetskamrater formar oss, vare sig vi vill det eller inte. Men vilka minnen finns kvar när vi stämplat ut och hängt undan uniformen?

Jag minns blicken av förändring

Sommaren kommer mellan två andetag. Mina gamla arbetsplatser värker i mig. Jag lägger mig raklång på sängen och sträcker ut ryggen. Framför mig när jag sluter ögonen; ett löpande band av latte och smörgåsar där människan alltid var den svagaste länken. Någonting som enkelt kunde bytas ut och ersättas när handlederna svek eller tempot knäckte psyket.

Rätt inställning minskar inte faran

Det var tidig vår, jag jobbade mina första dagar i ett storkök i stadens centrum. Inhyrd och inte riktigt tillhörande.

”Det är inte vårt fel att vi bara får otrygga anställningar”

Vad händer med kärleken när stämpelklockan och bostadsbristen styr livet? Med debuten Kallskänken blev DA-krönikören Jenny Wrangborg en av Sveriges mest lästa poeter. Med nya boken Vad ska vi göra med varandra vill hon ge folk kraft att orka kämpa.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?