Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Rörelsen väntar på din riktning

16 februari, 2015

Skrivet av

Jenny WrangborgHur ser en hoppfull tid ut? Är den alltid kantad av mörker som ger hoppet ljus? Syns den först efteråt? Är hoppet handling, att snacka ihop sig med arbetskamraterna, begära ordet på mötet.

Februari färglägger dagarna med sitt mörker. Tusen nyanser av grått utanför mitt fönster. Dagsljuset försvinner bortom stämpelklockan.

Hemma igen försöker nätternas neonskyltar tillsammans med minusgraderna måla centrum i lite tydligare färger. Rosa blixtar bortom motorleder och trafikljus. Så mycket vinterkläder mellan oss och våren.

Det hade varit enkelt att skriva: Vintern väger, mörkret tynger. Men det är någonting annat som skaver. En politisk verklighet som vill oss illa. Löpsedlarna borta vid livset berättar att ännu en arbetare dött på sitt jobb, ingen förväntas behöva ta ansvar för den dåliga arbetsmiljön som ledde till dödsfallet.

Tv:s nyhetsuppläsare rapporterar att klasskillnaderna aldrig varit så stora, år i livslängd försvinner mellan hållplatserna på väg till jobbet. De sista åren med barnbarnen flimrar förbi utanför bussfönstret. Och i tidningen på hallmattan läser jag att klimatförändringarna ökar
i takt och Nasa konstaterar att 2014 blev det varmaste året sedan 1880.

Forskaren säger att den globala miljön inte klarar av vår ekonomiska tillväxt och konsumtion. Vår framtida fortlevnad på jorden är hotad om vi inte ställer om samhället. Så visst, det är även vädret, det politiska klimatet, som tynger ner mina axlar dessa dagar. En verklighet som målar allting i grått.

Och samtidigt, kontrasterna. Arbetarna i Kina sluter sig samman för att förbättra sina arbetsförhållanden. Flygbladen för ekonomisk rättvisa byter händer nere i centrum. Kobanê befrias från Isis, Grekland väljer en vänsterregering och bemanningsanställda i Göteborg håller sitt första fackmöte.

Hur ser en hoppfull tid ut? Är den alltid kantad av mörker som ger hoppet ljus? Syns den först efteråt? Eller är vi tvingade att skriva besvikelsens dikter?
Är hoppet en arbetskamrats beslutsamhet, diskussionerna i fikarummet om tempot som tar sönder oss? Är hoppet handling, att ringa upp partiet, gå ner till klubblokalen, begära ordet på fackmötet, känna att ensamma blir vi först när vi tror att vi är det.

För tysta talarstolar väntar dig, flygbladsutdelning 06.12 väntar dig. Arbetsplatsträffar och kokande av kaffe väntar dig. Av det skälet att vi inte lyckats utan dig väntar vi ännu. Av det skälet att vi är mycket nära ett vi som väntat oss kommer vi fortsätta. För vad det handlar om nu är att orka lyfta blicken och se hur nära förändring vi kunde vara om det fanns ett vi. Eller med Ingrid Sjöstrands ord: ”Hopp heter motstånd. Däri kan vi hitta färgerna att tända våren med.”

Jenny Wrangborg är kallskänka och poet. Hennes senaste bok är diktsamlingen Vad ska vi göra med varandra.

Vad tycker du? Diskutera krönikan här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Vi måste hjälpas åt att skruva ner tempot”

”Vi måste hjälpas åt att skruva ner tempot”

Det var inte vi som beslutat om den schemalagda underbemanningen. Som sett till att timmarna inte räckte till alltsom skulle göras.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.