Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Rörelsen väntar på din riktning

16 februari, 2015

Skrivet av

Jenny WrangborgHur ser en hoppfull tid ut? Är den alltid kantad av mörker som ger hoppet ljus? Syns den först efteråt? Är hoppet handling, att snacka ihop sig med arbetskamraterna, begära ordet på mötet.

Februari färglägger dagarna med sitt mörker. Tusen nyanser av grått utanför mitt fönster. Dagsljuset försvinner bortom stämpelklockan.

Hemma igen försöker nätternas neonskyltar tillsammans med minusgraderna måla centrum i lite tydligare färger. Rosa blixtar bortom motorleder och trafikljus. Så mycket vinterkläder mellan oss och våren.

Det hade varit enkelt att skriva: Vintern väger, mörkret tynger. Men det är någonting annat som skaver. En politisk verklighet som vill oss illa. Löpsedlarna borta vid livset berättar att ännu en arbetare dött på sitt jobb, ingen förväntas behöva ta ansvar för den dåliga arbetsmiljön som ledde till dödsfallet.

Tv:s nyhetsuppläsare rapporterar att klasskillnaderna aldrig varit så stora, år i livslängd försvinner mellan hållplatserna på väg till jobbet. De sista åren med barnbarnen flimrar förbi utanför bussfönstret. Och i tidningen på hallmattan läser jag att klimatförändringarna ökar
i takt och Nasa konstaterar att 2014 blev det varmaste året sedan 1880.

Forskaren säger att den globala miljön inte klarar av vår ekonomiska tillväxt och konsumtion. Vår framtida fortlevnad på jorden är hotad om vi inte ställer om samhället. Så visst, det är även vädret, det politiska klimatet, som tynger ner mina axlar dessa dagar. En verklighet som målar allting i grått.

Och samtidigt, kontrasterna. Arbetarna i Kina sluter sig samman för att förbättra sina arbetsförhållanden. Flygbladen för ekonomisk rättvisa byter händer nere i centrum. Kobanê befrias från Isis, Grekland väljer en vänsterregering och bemanningsanställda i Göteborg håller sitt första fackmöte.

Hur ser en hoppfull tid ut? Är den alltid kantad av mörker som ger hoppet ljus? Syns den först efteråt? Eller är vi tvingade att skriva besvikelsens dikter?
Är hoppet en arbetskamrats beslutsamhet, diskussionerna i fikarummet om tempot som tar sönder oss? Är hoppet handling, att ringa upp partiet, gå ner till klubblokalen, begära ordet på fackmötet, känna att ensamma blir vi först när vi tror att vi är det.

För tysta talarstolar väntar dig, flygbladsutdelning 06.12 väntar dig. Arbetsplatsträffar och kokande av kaffe väntar dig. Av det skälet att vi inte lyckats utan dig väntar vi ännu. Av det skälet att vi är mycket nära ett vi som väntat oss kommer vi fortsätta. För vad det handlar om nu är att orka lyfta blicken och se hur nära förändring vi kunde vara om det fanns ett vi. Eller med Ingrid Sjöstrands ord: ”Hopp heter motstånd. Däri kan vi hitta färgerna att tända våren med.”

Jenny Wrangborg är kallskänka och poet. Hennes senaste bok är diktsamlingen Vad ska vi göra med varandra.

Vad tycker du? Diskutera krönikan här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

”Vi måste hjälpas åt att skruva ner tempot”

”Vi måste hjälpas åt att skruva ner tempot”

Det var inte vi som beslutat om den schemalagda underbemanningen. Som sett till att timmarna inte räckte till alltsom skulle göras.

”Ett skyddsnät hade hjälpt mig ur mörkret”

”Ett skyddsnät hade hjälpt mig ur mörkret”

Jenny Wrangborg.

Ingen tackar våra utslitna kroppar

Jenny Wrangborg.

Kampen går före hem­försäkringen

Kampen går före hem­försäkringen

Jenny Wrangborg.

”Byta namn på ett jobb räcker inte”

Jenny Wrangborg

Köket jag ville fly ropar mig tillbaka

Våra arbetsplatser och arbetskamrater formar oss, vare sig vi vill det eller inte. Men vilka minnen finns kvar när vi stämplat ut och hängt undan uniformen?

Jag minns blicken av förändring

Sommaren kommer mellan två andetag. Mina gamla arbetsplatser värker i mig. Jag lägger mig raklång på sängen och sträcker ut ryggen. Framför mig när jag sluter ögonen; ett löpande band av latte och smörgåsar där människan alltid var den svagaste länken. Någonting som enkelt kunde bytas ut och ersättas när handlederna svek eller tempot knäckte psyket.

Rätt inställning minskar inte faran

Det var tidig vår, jag jobbade mina första dagar i ett storkök i stadens centrum. Inhyrd och inte riktigt tillhörande.

”Det är inte vårt fel att vi bara får otrygga anställningar”

Vad händer med kärleken när stämpelklockan och bostadsbristen styr livet? Med debuten Kallskänken blev DA-krönikören Jenny Wrangborg en av Sveriges mest lästa poeter. Med nya boken Vad ska vi göra med varandra vill hon ge folk kraft att orka kämpa.

Morgontoalett i riksdagshuset

Bostadspolitiken väcker mig tidigt. En oro i kroppen sträcker sig från drömmarna in i verkligheten. Det ligger en politisk betingad känsla av obehag över mig när jag slår upp ögonen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?