Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Ingen tackar våra utslitna kroppar

16 oktober, 2015

Skrivet av

Jenny Wrangborg
Jenny Wrangborg är kallskänka och poet. Hennes senaste bok är diktsamlingen Vad ska vi göra med varandra.

Köket låg bortom huvudgatan, första morgonvagnen transporterade dit oss genom ett regnvått centrum.

När degarna stod på jäsning och kockarna stämplat in samlades vi uppe vid värmerierna, följde beställningslistornas mönster med blickarna, la upp en anfallsplan för dagen. De första kopparna kaffe redan urdruckna, tre bloss på lastbryggan och dagen var
i gång.

E stank alkohol och trasiga familjeförhållanden, nätternas skrik satt fast i hans kropp som skrapsår längs tinningen. De första timmarna innan bakfyllan hann ifatt, dansade han mellan stimkittlarna som en konståkare på speed, timmen innan lunch tog adrenalinet över och lagom till klockan två byttes dansen mot dova svordomar i trögflytande rörelser ner mot omklädningsrummet. Alltid lite lättare steg när han kom upp igen.

Så försökte vi alla att hitta våra sätt att orka – alkoholen, ett försök att laga den perfekta såsen, tanken på utstämpling.

Så gick dagarna medan våra kroppars tysta skrik dövades av veckornas snabba rörelser, alkoholens dova lätthet, vardagens alla måsten. Utmattningen efter arbetsdagarna som en räddning från tankarna om vi verkligen skulle orka ett år till, två år till, ta oss förbi lunchstressen i morgon också. Så blev dagarna en cirkel vi inte kunde, inte vågade röra oss utanför.

Där bortom fanns frågorna om vad vi skulle göra när våra kroppar inte klarade mer. När knivarna bakom skulderbladen vässats av alla lyft och upprepningar. När stryptagen kring våra handleder dragits åt av frityrkorgar och gjutjärnsgrytor. När armbågarnas ilska vägrade släppa taget om våra rörelser. Frågorna lika skrämmande som svaren. De brände till i löpsedlar och i historierna som cirkulerade på lunchrasterna och över ölen efter kvällsskiften. Någons syster som blivit utförsäkrad, någons kusin som vid 40 försökte hitta skrivbordsjobb.

Arbetsförmedlingens labyrinter av väntan, cv-kurser och räknande av a-kassedagar.
Verkligheten höll smärtan i schack, höll oss positiva där inga andra tankar skulle få hitta in. En överlevnadsstrategi in i arbetsskadornas och utförsäkringarnas land.

Det är ett par år sedan nu, tiden har lagt sig emellan. Sedan jag stämplade ut för sista gången från det köket så har en del av mina gamla arbetskamrater blivit sjukskrivna, bytt bransch eller så harvar vi vidare med ryggproblem och ont i handlederna.

För oavsett om vi vågar tänka tanken eller inte så är det där vi hamnar ifall vi inte protesterar mot dålig arbetsmiljö, underbemanning och högt tempo. Och de vinster som företagen gjort på att vi blivit utslitna, tackar ingen oss för när våra arbetsskador sedan ska bedömas.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Vi måste hjälpas åt att skruva ner tempot”

”Vi måste hjälpas åt att skruva ner tempot”

Det var inte vi som beslutat om den schemalagda underbemanningen. Som sett till att timmarna inte räckte till alltsom skulle göras.

”Ett skyddsnät hade hjälpt mig ur mörkret”

”Ett skyddsnät hade hjälpt mig ur mörkret”

Jenny Wrangborg.

Kampen går före hem­försäkringen

Kampen går före hem­försäkringen

Jenny Wrangborg.

”Byta namn på ett jobb räcker inte”

Jenny Wrangborg

Rörelsen väntar på din riktning

Rörelsen väntar på din riktning

Jenny Wrangborg

Bekämpa antisemitismen i den digitala världen

I förra veckan hölls Förintelsekonferensen i Malmö. Internationella politiska ledare lovade att aktivt bekämpa antisemitismen och rasismen som tyvärr växer runtom i Europa. Sveriges regering satsar nästan 100 miljoner i nästa års budget på denna angelägna kamp för människovärde och demokrati. Till den svenska regeringens satsningar hör bland annat fortsatt arbete med att bekämpa hatbrott […]

”Helheten i överenskommelsen är bra”

”Helheten i överenskommelsen är bra”

Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

Vi måste städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som riskerar arbetarnas hälsa, skriver Europaparlamentarikern Johan Danielsson, S.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

Vi kan ställa krav på det vi producerar

Vi kan ställa krav på det vi producerar

30 års facit visar att vi inte kan överlåta klimatkrisen till politiker, företagsledare och en anonym marknad, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Under våren granskade Dagens Arbete bristerna i arbetsmiljön på Samhall. Men hur blev det som det blev? För tio år sedan skedde något avgörande. För Kenneth Harnesk, då första linjens chef, gick det inte längre att vara kvar.

Samhalls vd: Kritiken mot oss är allvarlig

Sara Revell Ford svarar på kritiken mot Samhall och ger sin syn på det som kommit fram i Dagens Arbetes granskning.

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Riksdagen vill ha en oberoende utredning av Samhall

Samhall måste utredas, av någon utifrån. Det anser en samlad opposition som via riksdagen uppmanar regeringen att tillsätta en extern utredning.

Ministrarna: Våra bolag ska vara föredömen

De ansvariga ministrarna är djupt bekymrade över att unga med funktionsnedsättningar inte platsar på Samhall. Regeringen har nu gett ett tydligt besked om vilka grupper som ska slussas till företaget.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.