Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Rätt inställning minskar inte faran

17 april, 2014

Skrivet av Jenny Wrangborg

Det var tidig vår, jag jobbade mina första dagar i ett storkök i stadens centrum. Inhyrd och inte riktigt tillhörande.

Så många som mig hade kommit och gått att den fasta personalen från andra avdelningar inte riktigt verkade tycka att det var lönt att hälsa. Jag var ännu en i raden av ansikten som saknade rätt namnskylt.

Storköket bredde ut sig. Ju längre man letade sig in bakom restaurangens fasader desto närmare kändes det som om man skulle komma storstadens kärna. Kökets puls som höll allting vid liv. Källarplan vecklade ut sig under oss, lastbryggor och omklädningsrum någonstans där ovanför. Lager på lager av kroppar i arbete, myllrande över och under oss och osynliga för alla utan rätt uniform och passerkort. En stad i staden, helt oöverblickbar när man inte visste vart kulvertarna, svängdörrarna, lastbryggorna ledde.

Men arbetsplatsen krympte lika snabbt som den öppnat sig framför mig. Den fina nyrenoverade fasaden som gästerna såg visade sig dölja bland annat ett diskrum som inte renoverats sedan tidig stenålder och en varuhiss med blottade elledningar. En snäll lapp var uppsatt med ett ”AKTA!” för att man inte skulle råka bli avrättad på väg upp till sopcontainerna. Men pulsen slog fortfarande, slog snabbt och hetsigt. Tempot i köket missade inte ett slag och svordomarna förvandlades magiskt till leenden när vi kom ut i de upplysta rummen där kunderna kunde se oss.

Vi inhyrda var inte betrodda med varken skåp i omklädningsrummen eller med nycklar som gav oss tillträde att röra oss mellan stämpelklockan och våning tre, där vi skulle inta våra matlådor. Vi gömde undan våra privata kläder under bänkar och lärde oss snabbt att ta rygg på de lyckliga som var anställda på sitt jobb.

När jag väl tagit mig förbi alla låsta dörrar och för första gången kom in i lunchrummet möttes jag av väggar fyllda med budskap som ”Människan består till 65% av vatten, resten inställning!”, ”Min attityd betyder ALLT! ”, ”Allting som jag gör med positiv inställning, kommer att verka för mig, allting jag gör med negativ inställning verkar mot mig.”

Företagets propagandamaskin verkade säga att arbetsmiljön och hur vi mådde på våra arbeten inte alls var företagets ansvar utan berodde helt på vår egen attityd. Råkade vi komma åt elledningarna i hissen skulle en positiv inställning säkert kunna rädda oss!

Kanske hade vi fel inställning, för efter att stämpelklockan tickat iväg, dagarna gått och mina arbetskamrater lärt sig mitt namn så kunde vi fortfarande inte annat än att skratta ironiskt åt tanken att positivt tänkande skulle skydda mot de tunga, monotona lyften och att en ”vinnande attityd” skulle hjälpa mot att det saknades folk till hälften av arbetsuppgifterna. Budskapen som stirrade på oss i lunchrummet blev en påminnelse om hur olika intressen man kan ha:

Vi med våra kroppar. Företaget som ville att vi skulle täcka upp underbemanningen med just de kropparna, betala företagens vinster med våra 
arbetsskador. Och dessutom le medan vi gick 
sönder.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.