Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

”Ett skyddsnät hade hjälpt mig ur mörkret”

3 december, 2015

Skrivet av Jenny Wrangborg

Krönika Det var novembermörkt när jag lämnade min arbetsplats den dagen jag fick veta att jag inte fick jobba kvar. Lagom till december var jag arbetslös.

jenny-wrangborgOron över mina chanser att få nytt jobb var det första som gjorde mig sällskap ut förbi stämpelklockan, och med den också oron över hyran, maten, a-kassan. Vår fackliga kamp i köket där jag jobbat hade lämnat potentiella arbetsgivare tysta. Ägarna i restaurangbranschen kände varandra och ingen ville anställa någon som förväntade sig att få ut både övertidsersättning och ob-tillägg.

Arbetslösheten blev tystnaden i lägenheten, mörka eftermiddagar på väg till biblioteket, regnet över Göteborg när spårvagnarna möttes i korsningen vid Hagakyrkan. Jag kunde spendera hela nätter med att leta jobb på Platsbanken. Nedräkningen mot utförsäkringen jagade mig från den första dagen inskriven på arbetsförmedlingen.

Samtidigt kändes det som om mitt liv stod still. Som om lägenhet femtioett på Astronomgatan egentligen inte existerade, befann sig i ett vakuum av tid och rum. Nätterna var oändliga. Jag kunde försöka ladda ner en film och tänka att det var okej att vänta femtiotvå dagar, tre timmar och tio minuter. Tiden var inte ett mått på någonting, den var något andra människor var tvungna att ta ställning till.

Samtidigt var kontrasten mellan stressen i köket och icketiden i arbetslösheten överväldigande. Då jag tidigare sprungit mellan kallskänken, caféet och serveringen i en tidspress som gjorde dagarna till fartstreck och kvällarna till sega, korta timmar innan sömnen tog över, var nu timmar som kunde vara i flera dagar. Sömn som kunde sträcka sig genom den korta tid då det ljusnade ute och persiennerna målade väggarna randiga. När jag inte var tvungen att åka till arbetsförmedlingen eller gå ner till torget för att handla så låg jag på sängen.

Alla som försökt sova mer än tretton timmar per dygn vet hur sömnlös vila kan vara. Dagarna blev nätter och nätterna dagar. Sedan blev jag alltid dragen tillbaka in i verkligheten igen när brevinkastet slog igen eller grannens hund sprang i trapphuset.

Om mina vänner fått tag på mig hade de nog hävdat att jag var deprimerad. Jag tillbringade den mesta tiden i lägenheten och tappade kontakten med arbetskamraterna som gjort sitt bästa för att jag skulle få behålla mitt jobb.

Samtidigt, hade inte oron för hur jag skulle försörja mig funnits där hade jag nog kunnat hitta ut ur mörkret fortare. Hade det funnits skyddsnät att lita på hade jag kunnat använda min tid till något som utvecklade mig i stället för att gå på meningslösa cv-kurser eller söka jobb som inte fanns. Det hade både jag och samhället tjänat på.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Vi måste hjälpas åt att skruva ner tempot”

”Vi måste hjälpas åt att skruva ner tempot”

Det var inte vi som beslutat om den schemalagda underbemanningen. Som sett till att timmarna inte räckte till alltsom skulle göras.

Ingen tackar våra utslitna kroppar

Jenny Wrangborg.

Kampen går före hem­försäkringen

Kampen går före hem­försäkringen

Jenny Wrangborg.

”Byta namn på ett jobb räcker inte”

Jenny Wrangborg

Rörelsen väntar på din riktning

Rörelsen väntar på din riktning

Jenny Wrangborg

Bekämpa antisemitismen i den digitala världen

I förra veckan hölls Förintelsekonferensen i Malmö. Internationella politiska ledare lovade att aktivt bekämpa antisemitismen och rasismen som tyvärr växer runtom i Europa. Sveriges regering satsar nästan 100 miljoner i nästa års budget på denna angelägna kamp för människovärde och demokrati. Till den svenska regeringens satsningar hör bland annat fortsatt arbete med att bekämpa hatbrott […]

”Helheten i överenskommelsen är bra”

”Helheten i överenskommelsen är bra”

Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

Vi måste städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som riskerar arbetarnas hälsa, skriver Europaparlamentarikern Johan Danielsson, S.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

Vi kan ställa krav på det vi producerar

Vi kan ställa krav på det vi producerar

30 års facit visar att vi inte kan överlåta klimatkrisen till politiker, företagsledare och en anonym marknad, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Samhalls vd: Kritiken mot oss är allvarlig

Sara Revell Ford svarar på kritiken mot Samhall och ger sin syn på det som kommit fram i Dagens Arbetes granskning.

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Under våren granskade Dagens Arbete bristerna i arbetsmiljön på Samhall. Men hur blev det som det blev? För tio år sedan skedde något avgörande. För Kenneth Harnesk, då första linjens chef, gick det inte längre att vara kvar.

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Riksdagen vill ha en oberoende utredning av Samhall

Samhall måste utredas, av någon utifrån. Det anser en samlad opposition som via riksdagen uppmanar regeringen att tillsätta en extern utredning.

Ministrarna: Våra bolag ska vara föredömen

De ansvariga ministrarna är djupt bekymrade över att unga med funktionsnedsättningar inte platsar på Samhall. Regeringen har nu gett ett tydligt besked om vilka grupper som ska slussas till företaget.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.