Industriarbetarnas tidning

”Arbetsgivarna kommer att köra stenhårt”

1 november, 2012

Skrivet av

GSSju förhandlingsdelegationer ska driva GS medlemmars krav och försvara avtalen under avtalsrörelsen. Vad är viktigast och vad blir svårast? DA pratade med fyra förtroendevalda som fått uppdrag i delegationerna.

Vägen fram till nya avtal

Fram till mitten av augusti kunde medlemmar lämna in förslag på krav som GS ska driva i avtalsrörelsen.

  •  I slutet av oktober lade LO fram de gemensamma krav (avtalspolitisk plattform) som de vill att alla LO-förbund ska driva. Än så länge utan siffersatta lönekrav.  Samtidigt lade Facken inom industrin fram sina gemensamma krav.
  •  21–22 november fattar GS förbundsmöte beslut om de ska anta de två avtalspolitiska plattformarna. Alla fackförbund fattar detta beslut i slutet av november.
  • I början av december går både LO och Facken inom industrin ut med de siffersatta lönekraven.
  • 11 december fattar GS förbundsstyrelse beslut om krav på förändringar i just GS kollektivavtal.
  • 18–19 december utbyter GS krav med sina motparter, förhandlingarna inleds.
  • Sista mars 2013 ska nya avtal vara på plats.
 

Marianne Eriksson. Sitter för tredje gången i civil- och förpackningsavtalens förhandlingsdelegation. Klubbordförande på Stora Enso Packaging i Jönköping.

– Svårast med uppdraget är att driva igenom våra frågor. Det är som att gå igenom en riktig mur. De är väldigt eniga på andra sidan bordet, det blir bara ”nej, nej och nej”. De påstår att det är ont om pengar och att marknaden har vikit, men det påstår de ju alltid när det är löneförhandling.

– Medlemmarna vill ha mer pengar och mer arbetstidskonto. Vi har ju bara 40 timmar i förpackningsavtalet, medan man har 63 på skogs- och träsidan. Men det blir svårt. Arbetsgivarna har hållit emot hårt på arbetstidskontot de senaste gångerna.

 

Pontus Bohlin. Sitter för första gången i sågverksavtalets förhandlingsdelegation. Klubbordförande på Setra Hasselfors Sågverk utanför Örebro.

– Det här är något av det största förtroendeuppdrag man kan få. Det är otroligt spännande och jag är verkligen glad att jag blev utsedd att sitta i delegationen. Medlemmarna vill ha löneökningar. Man jämför sig ofta med annan industri på orten och då ligger vi efter på sågverken. Trygga anställningar är en viktig fråga. Hos oss är det många som går på korta anställningar. Jag tror att arbetsgivarna kommer att köra stenhårt på flexibiliteten. Vi märker hur arbetsgivare vill göra lokala överenskommelser om förändrade arbetsvillkor. De vill ha mer flexibilitet i arbetstiden, skicka hem folk med kort varsel. Att stå emot de kraven tror jag blir tuffare än att få igenom reallöneökningar.

 

Annika Nicklasson. Sitter för tredje gången i träindustri- och stoppmöbelavtalens förhandlingsdelegation. Klubbordförande på Inwido Produktion i Vetlanda.

– Det känns som att det blir tuffare och tuffare för varje gång. Arbetsgivarna vill försämra det mesta i avtalet. De vill öppna upp för att göra överenskommelser på lokal nivå som är sämre än avtalet. Det viktiga är att säkerställa kollektivavtalets värde. Att försvara kollektivavtalet. Medlemmarna vill ha reallöneökningar, mer arbetstidskonto och trygga anställningsformer.

 

Anna Karlsson. Sitter för andra gången i skogsavtalets förhandlingsdelegation. Klubbordförande på Bergvik Skog plantskola i Sjögränd, Värmland.

– För medlemmarna är det viktigast att få högre lön, så är det alltid. Men det finns andra frågor. Jag jobbar på en plantskola med säsongsanställningar. Det har hänt att det varit tre veckors uppehåll mellan anställningarna. I min värld skulle det vara en tillsvidareanställning. Risken är att vi får kämpa hårt för det vi redan har. Det kan vara svårt att förklara för medlemmar efteråt att vi kanske inte fick så mycket, utan fick kämpa för att behålla det vi uppnått i tidigare avtalsrörelser.

Du kanske också vill läsa…

Kampen om din arbetstid

Kampen om din arbetstid

Tiden står på spel i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill ha större makt över när och hur länge du arbetar. Facket säger nej.

Här tjänar kvinnorna tusenlappar mindre i månaden

Här tjänar kvinnorna tusenlappar mindre i månaden

Löneglappet mellan könen krymper långsamt. Inom GS är skillnaden allra störst på tidningsavtalet. Där tjänar kvinnor 5 200 kronor mindre i månaden än män.

Pension på deltid – så funkar det

Pension på deltid – så funkar det

Nu vill facken öka takten på sparandet till deltidspensionen. Så här fungerar det.

GS förhandlar om 15 avtal

GS förhandlar i vår om 15 avtal för 41 000 medlemmar på 4 000 arbetsplatser. 9 avtal för arbetare inom gamla Skogs- och Träfacket och 5 för före detta medlemmar i Grafiska fackförbundet Mediafacket, samt ett för Samhallsanställda. Sex GS-avtal löper ut redan sista mars. Det är avtalen för träindustri, sågverk, skogen, inklusive kyrkan, stoppmöbelindustrin […]

Ingen strejk vid Tunadals sågverk

Skogs- och Träfacket har träffat en överenskommelse med Proffice som undanröjer strejken som var utlyst till den 19 januari. Konflikten gäller truckhanteringen vid SCA-ägda Tunadals sågverk i Sundsvall. Från årsskiftet tog bemanningsföretaget Proffice över truckverksamheten. Proffice hävdade att bemanningsavtalet ska gälla, medan Skogs- och Trä hävdade att sågverksavtalet fortsätter att gälla. För att få fortsätta […]

Ja till 10,2 procents påslag

– Ett bra avtal, bedömer Skogs- och Träfackets ordförande Kjell Dahlström. Skogs- och Trä säger ja till det bud de opartiska ordförandena överlämnade i dag.Avtalet gäller för 30 000 medlemmar i Skogs- och Träfacket som arbetar i sågverks- trä och möbelindustrin. Träindustriavtalets löner höjs med 3,5 % för 2007, 3,1 % för 2008 och 3,1 […]

Ideologi bromsar löneförhandlingarna

GS avtalssekreterare Tommy Andersson skulle helst ha avtalen klara innan de opartiska ordförandena (opo), industrins egna medlare, går in för att lösa upp knutarna. Men det ser kärvt ut. Det är de stora ideologiska frågorna som bromsar. Kalendern för fackförbundet GS avtalssekreterare Tommy Andersson är fulltecknad de närmaste veckorna. Varje dag pågår förhandlingar mellan GS […]

GS kräver rättvisare löner och högre ob

Fackförbundet GS har lämnat över sina första avtalskrav till arbetsgivarna. Mer arbetstidsförkortning, rättvisare lönesättning och högre ob-tillägg finns på listan. Skogsarbetsgivarna å sin sida kräver öppningsklausuler. Pappers var först ut med att utbyta avtalskrav med arbetsgivarmotparten under måndagsförmiddagen. Näst på tur stod fackförbundet GS, som lämnade över sina krav för sågverksavtalet till Sveriges Skogsindustrier (Skogsindustrierna) […]

Delpension ger äldre chans att jobba mindre

Delpension ger äldre chans att jobba mindre

Gå ner 
på halvtid efter 60-årsdagen? I framtiden kommer det att bli möjligt. Hur mycket pengar du får beror på hur länge du har sparat och hur stora avsättningar som görs till din delpension.

”Vi har pressat det här så långt vi kunde”

Bara 0,2 procentenheter mer än i söndags. Då blev det nej, men i dag blev det ja. – I söndags saknades den viktiga föräldraförsäkringen, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”