Industriarbetarnas tidning

Fyra av tio saknar planerat jobbsökande i fas 3

11 december, 2012

Skrivet av Mikael Färnbo

UNGA I FAS 3Arbetsförmedlingen har ingen handlingsplan för fyra av tio av deltagarna i fas 3, trots att lagen kräver det. Bland unga saknar var femte en handlingsplan. Arbetsförmedlingen erkänner lagbrott.

Fakta/Handlingsplan

Arbetsmarknadsstyrelsens föreskrifter (AMSFS 2004:11) om individuella handlingsplaner:

  • 2 § Arbetsförmedlingen ska upprätta en handlingsplan för den som skriver in sig som arbetssökande hos den offentliga arbetsförmedlingen och som är eller riskerar att bli hel- eller deltidsarbetslös. Detta gäller även om den arbetssökande inte ansöker om arbetslöshetsersättning. (AMSFS 2007:39)
  • 10 § En ny handlingsplan ska upprättas minst en gång varje sexmånadersperiod under tid som den enskilde är inskriven som arbetssökande vid Arbetsförmedlingen.

Siffrorna i artikeln är från den sista oktober 2012.

  • Inom hela Jobb- och utvecklingsgarantin saknade 25 305 personer en handlingsplan av totalt 94 700. Bland ungdomar under 25 år var antalet 2 281 av totalt 12 383.
  • I fas 3, numera kallat sysselsättningsfasen, saknade 13 544 personer en handlingsplan av totalt 32 757. Bland ungdomar under 25 år var antalet 77 av totalt 367.

Enligt den lag som styr Arbetsförmedlingen måste myndigheten upprätta en handlingsplan för alla arbetslösa som är inskrivna på myndigheten. Planen måste uppdateras minst varje sexmånadersperiod.

Handlingsplanen är grunden för myndighetens arbete och där dokumenteras och planeras alla aktiviteter för att den arbetslösa ska få ett jobb.

Trots det saknar drygt 25 000 arbetssökande i programmet Jobb- och utvecklingsgarantin en aktuell handlingsplan – mer än var fjärde deltagare. Det visar siffror som Dagens Arbete begärt ut från myndigheten.

Andelen som saknar handlingsplan ökar också ju längre tid den arbetslösa varit inskriven på Arbetsförmedlingen. I fas 3, som numera heter sysselsättningsfasen, saknar drygt 41 procent en handlingsplan.

Bland långtidsarbetslösa ungdomar i Jobb- och utvecklingsgarantins alla faser saknar drygt 18 procent en handlingsplan. Och bland gruppen unga i fas 3, som Arbetsförmedlingen bestämt att prioritera särskilt, saknar nästan 21 procent en handlingsplan. Alltså mer än var femte ung i fas 3.

Eva Lindh-Pernheim, tillförordnad chef för Arbetsförmedlingens avdelning för förmedlingstjänster, beklagar att alla inte har en handlingsplan. Enligt henne beror det på flera saker: Ett högt inflöde av arbetslösa, gamla och dåligt fungerande datasystem och att många arbetssökande är ute på olika aktiviteter.

– Om en handlingsplanen löper ut under tiden den arbetssökande är ute i en aktivitet är det nog ofta så att man inväntar till den arbetssökande är tillbaka igen, säger hon.

Har ni rätt att bortse från att upprätta en handlingsplan?

– En lag är ju en lag, så är det ju. Det är klart att vi skulle kunna kalla in alla var sjätte månad, men här har skett en prioritering när det varit mycket att göra.

Är det förenligt med lagen?

– Nej lagen säger klart och tydligt att en handlingsplan ska upprättas var sjätte månad, säger hon.

I somras bestämde Arbetsförmedlingen att prioritera gruppen unga i fas 3 och införde en nollvision. Ändå saknar fortfarande drygt var femte ung i fas 3 en handlingsplan för sitt jobbsökande.

– En förklaring är att man är på väg mellan två aktiviteter och förhoppningsvis ut i någon anställning. Vi jobbar stenhårt med ungdomarna, säger hon.

Hur kan ni jobba stenhårt när var femte saknar handlingsplan?

– En förklaring är vårt dåliga systemstöd, en annan att vi jobbar jättehårt att få ut de i aktiviteter och då inte dokumenterar det i handlingsplanen.

Ni gör alltså fel?

– Det är klart att alla ska ha en handlingsplan, så är det ju, säger hon.

Fler deltagare i fas 3 saknar handlingsplan än i tidigare faser. Enligt Eva Lindh-Pernheim kommer detta att förbättras.

– Inledningsvis så placerade vi mest folk i sysselsättningsfasen medan vi nu jobbar mycket mer aktivt med deltagarna. Vi har mer jobbnära platser än vi haft tidigare och dessutom träffar vi de oftare och gör planeringar och matchar mot jobb mycket tydligare än vad vi gjorde tidigare. Det kommer ske en tydlig förändring, säger hon.

Du kanske också vill läsa…

En bespottad reform går i graven

En bespottad reform går i graven

Den hårt kritiserade arbetsmarknadsåtgärden fas 3 med nästan 40 000 deltagare läggs ner. Men avvecklingen går trögt och tar tid.

Nu skrotas Fas 3

Nu skrotas Fas 3

Regeringen ger nu arbetsförmedlingen tre månader för att lägga ned Fas 3 och komma med alternativa lösningar.

”Människor i fas 3 har inte tid att vänta längre”

”Människor i fas 3 har inte tid att vänta längre”

Arbetsmarknadspolitiken i landet har gått i stå. I den begynnande sommaren 2015 är vi väldigt många som står till arbetsmarknadens förfogande, skriver Nike Markelius.

Arbetsförmedlingens generaldirektör underkänner fas 3

Arbetslösa ”hamnar längre bort” från arbetsmarknaden i fas 3, säger Arbetsförmedlingens chef Angeles Bermudez-Svankvist. Lyssna på hela intervjun här.

Generaldirektören: ”Har du någon bättre idé?”

Generaldirektören: ”Har du någon bättre idé?”

Inga unga i fas 3, beslutade Arbetsförmedlingen i somras. Nu är tusentals på väg dit. Men myndigheten har inga nya lösningar – förutom att anställa dem själv.

Tusentals unga på väg in i fas 3

Tusentals unga på väg in i fas 3

Tom, 25, har aldrig haft ett jobb. Han drömmer om att bli industriarbetare men har fastnat på Arbetsförmedlingens slutstation. Tusentals unga står nu på tröskeln till fas 3.

Nytt beslut ger facken rätt till information

Inför en placering i fas 3 ska Arbetsförmedlingen fråga om fackets åsikt. Men även om facket säger nej får de sällan veta vilket beslut Arbetsförmedlingen tar. En ny överenskommelse ska ändra på det.

”Vi ska inte bidra till att konkurrera ut andra”

Verksamheter som baseras på deltagare i Fas 3 kan vara okej, men då ska de gynna deltagarna och pengarna ska stanna i verksamheten.

Arbetarna som företagen får betalt för

Löner är usla. Rättigheterna få. Arbetsgivare hunsar, hotar och tjänar pengar på dem. –  Vi är moderna slavar, säger Eva Kostenniemi.

De ersättningslösa

De ersättningslösa

De är unga, gamla, funktionsnedsatta och utrikes födda och de får inte en krona från staten. Mer än var tiond­e inskriven i Fas 3 saknar ersättning. Samtidig­t får deras arbetsgivare 4 500 kr i månaden och gratis arbetskraft. Vi guidar dig genom Fas 3 och presenterar: de ersättningslösa. Fär att starta bildspelet, klicka på miniatyrerna nedan till höger.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.