Industriarbetarnas tidning

Outokumpus sparpaket oroar i Avesta

14 februari, 2013

Skrivet av Malin Timan

Outokumpu går sämre än väntat och sparar igen, men var pengarna dras in är oklart. Beskedet oroar personalen i Avesta.

Marknaden för rostfritt stål fortsätter att gå dåligt både i Europa och globalt och Outokumpu tvingas än en gång till besparingar. Nya sparpaket har därför tagits fram, men var pengarna ska dras in redovisas inte.

Outokumpu i Sverige har omkring 2 500 anställda, de allra flesta i Avesta. Där är Kalle Sahlin ordförande i IF Metalls fackklubb och enligt honom har personalen nu tröttnat på att inte få veta vad som är på gång. Vid förra årsskiftet drabbades de av stora varsel och har sedan dess haft det tufft.

– Vi har efterfrågat det nya bolagets strategi och affärsplan länge men inte fått något svar och så kommer det här på det.

Mer personal går enligt Kalle Sahlin inte att ta bort från produktionen i Avesta. Han är däremot rädd att den dåliga informationen skapar onödig intern konkurrens mellan länderna i bolaget.

Företagets vd Mika Seitovirta skriver i ett pressmeddelande att sparprogrammen förväntas vara klara till slutet av 2014, men tror att bolaget redan i år kommer att märka av effekterna.

Du kanske också vill läsa…

”Tullarna drabbar även USA”

”Tullarna drabbar även USA”

”När president Trump nu reser tullmurar mot världen protesterar även den amerikanska tillverkningsindustrin”, skriver DA:s Harald Gatu i en analys. Förra gången USA införde ståltullar försvann nästan 200 000 amerikanska industrijobb.

”Café Åa ska bli en samlingspunkt”

”Café Åa ska bli en samlingspunkt”

När Outokumpu lade ner i Långshyttan tog Annelie Moilainen chansen att göra något nytt.

Prisfall och oro pressar stålet

Prisfall och oro pressar stålet

Det som kallats Sverigies industriella ryggrad hukar under sjunkande priser och en orolig omvärld.

”Mycket bekymmersam utveckling”

Nu krävs en nationell samling kring stålet, säger IF Metalls förbundsorförande Anders Ferbe.

Outokumpu ökar produktionen

Samma månad som Outokumpu inför ramavtal ökar man produktionen. – Egentligen handlar det inte om en underliggande ökning av efterfrågan utan om justeringar i kundernas lagerhållning, säger Elisabeth Hansson, pressansvarig i Outokumpu. Ståltillverkaren Outokumpu har närapå halverat produktionen första halvåret i år. I Degerfors, har man infört en form av ramavtal. I Avesta har 89 […]

Krisavtal räddar jobb i Degerfors

Förhandlingar mellan facket och företagsledningen på Outokumpu räddar 78 jobb i Degerfors. I stället för uppsägningar väntar nu en rad lösningar i ett slags krisavtal. – Det här är mycket bättre för människorna, säger Bjarne Rasmussen, järnklubbens ordförande på Outokumpu i Degerfors. Företagets förslag till lösning var att varsla 78 anställda om uppsägning. IF Metall-facket […]

Outokumpu utmanar tyska facket

Outokumpu utmanar de tyska facken när de lägger ner stålverket i Bochum två år tidigare än beräknat. Frågan är vad den finska stålkoncernen har att bjuda tyskarna för att stilla de protester som redan börjat – och vad det innebär för den svenska verksamheten.

Nytt sparpaket från Outokumpu

Ytterligare 1 000 jobb försvinner när finska stålbolaget Outokumpu lägger ett nytt sparpaket.

”Outokumpu ointresserat av dialog”

Outokumpu är ointresserade av att hålla en dialog med oss, säger Berndt Nygårds, kommunfullmäkiges ordförande (S) i Hedemora.

Oviss höst för plågat Outokumpu

Krisen ser ut att ha bottnat för Europas stålindustri. Men det är fortsatt tufft för det svenska stålet. Inte minst för Outokumpu som går mot en tuff höst.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen