Industriarbetarnas tidning

Tiden rinner ut för Outokumpu

27 juni, 2013

Skrivet av

ANALYS Tiden rinner iväg för Outokumpu. Ingen tycks vilja köpa deras italienska anläggning. Koncernen blöder, risken för panikåtgärder är överhängande. Den plågade ledningen för den finländska stålkoncernen har ännu inte svarat de svenska kommunpolitiker som vill hjälpa till att rädda enheterna i Avesta, Degerfors, Långshyttan och Torshälla.

För några veckor sedan gick brevet iväg till Outokumpus koncernchef Mika Seitovirta.

De svenska kommunerna ville träffa honom för att diskutera vad som bör göras för att möta framtiden på bästa sätt.

Kommunerna, skrev de svenska politikerna, kan hjälpa till med att söka utbildningsbidrag för de svenska enheterna. Som ett led i att stärka dem, inte avlöva dem.

Tiden rinner iväg för ett Outokumpu med gigantiska problem. Första kvartalet visade en förlust på 1,2 miljarder kronor. Mycket tyder på att förlusterna skenar iväg mot ännu större tal när koncernen om några veckor presenterar halvårsresultatet.

Risken är att de svenska enheterna dras med i en oöverblickbar soppa – fastän de egentligen inte borde.

Avesta, Degerfors, Långshyttan och Torshälla är egentligen en helt annan affär än resten av Outokumpu.

Det finländska Outokumpu är en volymtillverkare, en leverantör av rostfria bulkprodukter till en sovande marknad med dålig prisutveckling och där konkurrensen från lågkostnadsländer är mördande.

Avesta, Degerfors, Långshyttan och Torshälla, däremot, är nischade tillverkare.

De formades till nischproducenter under 1980- och 90-talets hårdhänta omstöpning av det rostfria stålet i Sverige. Ett mödosamt arbete under halvtannat decennium då de formades till att varje ort skulle bli världsledande på det de gjorde. Med en säljorganisation i nära kontakt med kunderna och som kunde fånga upp marknadens långsiktiga krav.

Detta var på den tiden de ingick i det nybildade Avesta AB och sedan – när man slogs ihop med British Steels rostfria gren – Avesta Sheffield.

Med millennieskiftet togs detta Avesta Sheffield över av Outokumpu, där finländska staten och finländska pensionsfonder är stora aktörer.

Det blev början på en ny resa för de fyra svenska bruksorterna. Vart den färden leder i nuläget vet vi inte. Tanken från Outokumpu har varit att hitta synergier – samordningsvinster – mellan den svenska och den tyska verksamheten, alltså Thüssen Krupps dotterbolag för kallvalsat i rostfritt, Inoxum.

Men vad de samordningsvinsterna ska vila på tycks Outokumpu själva vara osäkra på.

Outokumpus förhoppning har varit att marknaden för rostfritt ska växa – den sover, inte minst i Europa.

Marknaden sover, priser står stilla eller sjunker och där står Outokumpu med ett överinvesterat jättestålverk i Torneå. Modernt, tekniskt avancerat javisst. Men alldeles för stort för efterfrågan. Ett stålverk som går på halvfart är en usel affär. Det får hela koncernen lida för.

Under det senaste decenniet har mycket av de svenska enheternas självständighet försvunnit. Försäljningsorganisationen koncentrerades till Outokumpus hjärta, Torneå. Varvid de svenska enheterna förlorade sina en stor del av sina viktiga känselspröt mot marknaden.

Nu säljs de svenska nischprodukterna genom internet.

Inte riktigt samma sak som att förfoga över en armé av kunniga försäljare med daglig närkontakt med krävande kunder.

Förra vintern signalerade Outokumpu att man ville bli av med tre av de fyra svenska enheterna. Detta som ett led i övertagandet av tyska Inoxum.

En svensk ägargrupp anmälde sitt intresse – men bara om man fick köpa alla fyra svenska enheterna.

Affären gick i stöpet. EU krävde att Outokumpu istället skulle sälja den italienska enheten Terni.

Deadline: sista mars i år. Ingen tänkbar köpare dök upp.

En ny deadline löper ut sista juni. Om ingen godtagbar köpare dykt upp till helgen – vad händer då? Panikreaktion eller is i magen några månader till? Konkurs, rekonstruktion?

Konkurs? Glöm det. Knappast något som den finländska staten – den största ägaren – vill veta av.

Rekonstruktion? Möjligen, möjligen. En rekonstruktion skulle kanske ge de svenska enheterna chansen att bli kvitt Outokumpu-oket. Och återigen få bli det man var bra på: en ort, en produkt. Att få sköta sig själva med egen säljorganisation.

Om de svenska stålkommunerna tillåts rusta de fyra anläggningarna i Avesta, Degerfors, Långshyttan och Torshälla med utbildningsbidrag, då kanske man kan ta sig ur den pågående plågan.

Outokumpus ledning har inte svarat än.

Koncernen fortsätter att blöda, italienska Terni går inte att sälja och risken ökar för nya beslut fattade i ren panik.

Fyra svenska stålorter är knappast betjänta av panikartade beslut. De vill bara få en ny chans, att återgå till det som tills nyligen var ett framgångsrecept.

Bollen ligger hos Outokumpus ledning och ägare.

Du kanske också vill läsa…

Krisavtal räddar jobb i Degerfors

Förhandlingar mellan facket och företagsledningen på Outokumpu räddar 78 jobb i Degerfors. I stället för uppsägningar väntar nu en rad lösningar i ett slags krisavtal. – Det här är mycket bättre för människorna, säger Bjarne Rasmussen, järnklubbens ordförande på Outokumpu i Degerfors. Företagets förslag till lösning var att varsla 78 anställda om uppsägning. IF Metall-facket […]

”Tullarna drabbar även USA”

”Tullarna drabbar även USA”

”När president Trump nu reser tullmurar mot världen protesterar även den amerikanska tillverkningsindustrin”, skriver DA:s Harald Gatu i en analys. Förra gången USA införde ståltullar försvann nästan 200 000 amerikanska industrijobb.

”Café Åa ska bli en samlingspunkt”

”Café Åa ska bli en samlingspunkt”

När Outokumpu lade ner i Långshyttan tog Annelie Moilainen chansen att göra något nytt.

Prisfall och oro pressar stålet

Prisfall och oro pressar stålet

Det som kallats Sverigies industriella ryggrad hukar under sjunkande priser och en orolig omvärld.

”Mycket bekymmersam utveckling”

Nu krävs en nationell samling kring stålet, säger IF Metalls förbundsorförande Anders Ferbe.

Outokumpu ökar produktionen

Samma månad som Outokumpu inför ramavtal ökar man produktionen. – Egentligen handlar det inte om en underliggande ökning av efterfrågan utan om justeringar i kundernas lagerhållning, säger Elisabeth Hansson, pressansvarig i Outokumpu. Ståltillverkaren Outokumpu har närapå halverat produktionen första halvåret i år. I Degerfors, har man infört en form av ramavtal. I Avesta har 89 […]

Outokumpu utmanar tyska facket

Outokumpu utmanar de tyska facken när de lägger ner stålverket i Bochum två år tidigare än beräknat. Frågan är vad den finska stålkoncernen har att bjuda tyskarna för att stilla de protester som redan börjat – och vad det innebär för den svenska verksamheten.

Ljusning för Avesta och Degerfors

Stålkoncernen Outokumpu lägger ner i Tyskland. Men lyfter fram Avesta och Degerfors som viktiga för framtiden.  – Ett erkännande som vi förtjänar och som vi väntat på, kommenterar Kalle Sahlin, järnbruksklubbens ordförande i Avesta.

Nytt sparpaket från Outokumpu

Ytterligare 1 000 jobb försvinner när finska stålbolaget Outokumpu lägger ett nytt sparpaket.

”Outokumpu ointresserat av dialog”

Outokumpu är ointresserade av att hålla en dialog med oss, säger Berndt Nygårds, kommunfullmäkiges ordförande (S) i Hedemora.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Opinion

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

Jan Scherman: När Ebba Busch ljuger om sitt festande mitt i en coronakris använder hon sig av samma metod som Donald Trump

Skulle Boden bota min resångest?

Skulle Boden bota min resångest?

Den värsta resfebern lugnas av ett nattåg mot Norrland, skriver Anneli Jordahl.

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Sverige är på rätt väg ur krisen

Sverige är på rätt väg ur krisen

Att förstärkningen av a-kassan blir kvar är en seger för tryggheten, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

Brukspatronen har satt kniven i det sista av Malmbergets levande kulturscen, skriver musikern Johan Airijoki.

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

När vi tar strid för varandra visar vi att vi är en kamporganisation, skriver Pontus Georgsson.

Livets gång syns bara från sidan

Livets gång syns bara från sidan

Det är hjärtat som visar oss vägen. Och hundar, skriver Carl-Einar Häckner.

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.

Vi är på väg in i ett nytt läge

Vi är på väg in i ett nytt läge

När vi i Sverige skryter lite extra säger vi att vi är världsmästare i omställning, skriver Peter Larsson.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.