Industriarbetarnas tidning

Bok om kalkolyckan väcker debatt

15 oktober, 2013

Skrivet av

Elinor Torps bok Döden på jobbet har lyckats väcka debatten om arbetsmiljön till liv. I en ny intervju i Aftonbladet efterfrågar skadade Gustaf Seppelin Solli att någon ska ta ansvar för vad som gick fel.

Läs mer om boken i andra medier:

Olyckan som inte behövt hända – Läs mer om olyckan på Arbetarskydds webb:
Till sista andetaget.
Livet går vidare i Mörön (med bildspel)
Märkt för livet (med bildspel)
Samlingssida för alla artiklar

Debattartikel på SVT av Elinor Torp: Arbete med livet som insats

TV4-nyheterna gjorde ett inslag om rättsväsendet som inte hinner med att utreda olyckorna som du hittar här.

P4 Norrbotten sände den 11 nov
Två år efter Nordkalkolyckan: Nu kommer boken Döden på jobbet

Aftonbladet skriver ledare som du hittar här: Företagens dödsångestoch här: Dags att prata om arbetets innehåll. De sänder också ett halvtimmeslångt tv-program på sin webb.

P3 Nyheter med Kazmierska sände intervju med Elinor Torp den 16/10.

Samma dag sände P4 Extra om Döden på jobbet:Hon skildrar döden på jobbet. 

Recensioner av boken: 

Gustav blev offer för rovdjurskapitalismen (Kristian Lundberg i Aftonbladet)

Döden på jobbet skördar nya offer (Corren)

Ingen ska behöva dö på sin arbetsplats

Struntar regeringen i döden på jobbet? Debattartikel, Dagens Arena

 

Författaren och journalisten Elinor Torps bok om den tragiska kalkugnsolyckan på Nordkalk i Luleå för två år sedan har fått stort genomslag.

Utredningen om vad som egentligen hände och vilka som kan ställas till svars pågår fortfarande. För svårt brännskadade Gustaf Seppelin Sollis del är det redan för sent att få upprättelse via lagen. Preskriptionstiden på två år går snart ut.

I en lång intervju i Aftonbladet pratar Gustaf bland annat om att han upplever att Nordkalk, som anlitade fyra olika entreprenörer för jobbet i kalkugnen, försöker fly ansvarsfrågan.

– Jag har inte hört någon regelrätt ursäkt. De har inte tagit på sig något ansvar. Det är många som kan vara ansvariga och det får väl utredningen visa, men jag tycker nog ändå att… ja vi jobbade ju trots allt på deras ställe under deras villkor. Så man kan ju tycka att någon del av ansvaret ändå borde ligga på deras bord, säger Gustaf till Aftonbladet.

I en ledare skriver Aftonbladet i dag att det är dags för politikerna att börja prata om jobbens innehåll.

Författaren Elinor Torp skriver i en artikel på SVT Debatt i dag att:

”Precis som ungdomsarbetslösheten är en viktig valfråga borde även arbetsmiljön vara det. För i försäkringsbolaget Afa:s och Arbetsmiljöverkets statistik syns det tydligt att det är bland just unga som de allvarliga olyckorna ökar.

När allt handlar om jobb till varje pris vågar få tacka nej när telefonen ringer. I ivern att få komma in på arbetsmarknaden finns inget utrymme för frågor eller krav. Bara en glädje. Jag är attraktiv! Mig vill de ha! Tisdagen den 1 november 2011 kallades åtta personer från olika entreprenörer in till Nordkalks anläggning på SSAB:s område i Luleå. Gustafs mobil ringde. Johans mobil ringde. Bägge blev överlyckliga för de 12 timmar som deras respektive firmor erbjöd dem. Bägge hade hög arbetsmoral. Ingen kunde tänka sig att gå hemma och dra benen efter sig. Gustaf liksom Johan var av en alldeles för rastlös och energisk natur. De ville jobba. Till varje pris.”

Du kanske också vill läsa…

Hovrätten fastställer tingsrättsdom

Hovrätten för övre Norrland fastställer tingsrättens dom i Nordkalkmålet där den förra platschefen dömdes för fyra fall av arbetsmiljöbrott och Nordkalk dömdes till att betala tre miljoner kronor i företagsbot.

Nordkalk: ”Ansvaret ligger på entreprenörerna”

(UPPDATERAD) Nordkalks advokater hävdar att de som hade ansvaret när olyckan hände 2011 var ett entreprenörsföretag och inte ett bemanningsbolag. Därför ligger huvudansvaret där, inte hos Nordkalk.

”Han har ett gott hjärta i grunden”

”Han har ett gott hjärta i grunden”

(UPPDATERAD) Hovrätten i Umeå har nu inlett rättegången mot företaget Nordkalk. Dagens Arbete rapporterar om efterspelet till en drygt sex år gammal olycka som dödade en person och skadade flera andra.

Ny rättegång om kalkugnsolyckan

Ny rättegång om kalkugnsolyckan

I morgon startar rättegången mot Nordkalk vid hovrätten i Umeå om olyckan vid kalkugnen i Luleå 2011, som krävde Johan Löfroths liv. Hans mamma Ewa Löfroth vill ha ett avslut: ”Jag hoppas att hovrätten markerar att så här får det inte gå till. Annars behöver vi inga lagar i Sverige”, säger hon.

”Med lite tur har jag spelat roll”

”Med lite tur har jag spelat roll”

Fyra år efter olyckan på Nordkalk. I dag: Konsult? Föreläsare? ”Jag kallar mig inte för nånting, känner inte att jag har nån titel”, säger Gustaf Seppelin Solli på hotell Havanna i Varberg.

DA kan vinna pris för historien om Gustaf

DA-reportern Elinor Torp nomineras till fackförbundpressen pris för bästa berättande text.

Nordkalk överklagar Gustaf-domen

Nordkalk överklagar domen för kalkolyckan i Luleå för drygt fem år sedan. Företaget går emot tingsrättens bedömning att de drabbade var inhyrda och att arbetsmiljöansvaret låg hos Nordkalk.

Från olycka till dom

Från olycka till dom

Två uppmärksammade dödsolyckor – i två olika länder. I Finland tog det 38 månader från olycka till dom, i Sverige 64 månader. DA visar att en av förklaringarna är dåligt utbildade poliser och överbelastade åklagare.

Nordkalks böter: 4 promille av omsättningen

Gårdagens dom gav Nordkalk en företagsbot på 3 miljoner kronor. Det motsvarar fyra tusendelar av företagets omsättning, eller 1,5 dags försäljning. Kritikerna pekar på Norge där det inte finns något tak för bötesbeloppen.

”Inte ens smäll på fingrarna”

”Inte ens smäll på fingrarna”

Gustaf Seppelin Solli är nöjd med att företaget fälls, men reagerar på platschefens villkorliga dom och på att Nordkalk fick rabatt på företagsboten.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.