”Inte ens smäll på fingrarna”
Gustaf Seppelin Solli är nöjd med att företaget fälls, men reagerar på platschefens villkorliga dom och på att Nordkalk fick rabatt på företagsboten.
Industriarbetarnas tidning
Dåligt utbildade poliser och åklagare med överfulla skrivbord är två förklaringar till att det tar så lång tid att utreda arbetsolyckor i Sverige, över fem år i kalkugnsärendet. DA visar med två snarlika fall att processen i Finland är betydligt effektivare.
Efter en viss tid kan ingen längre ställas till svars för brott som begåtts.
Sverige: Arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada har en preskriptionstid på två år. Grovt arbetsmiljöbrott har en preskriptionstid på fem år. Företagsbot har också fem års preskriptionstid.
Finland: Samma tider gäller, men strävan är att bli färdiga enligt den kortare preskriptionstiden även om det är en dödsolycka.
Taket på en terpentincistern vid Arizona Chemicals fabrik i Uleåborg håller på att förnyas. En entreprenör har ansvar för underhållsarbetet och har anlitat en underleverantör för att göra jobbet. Två män gör det sista svetsningsarbetet på cisterntaket. Terpentingaserna och cisternen exploderar. Lufttrycksvågen slungar iväg den ena mannen som slår mot asfalten och dör. En person får allvarliga skador och en person skadas lindrigt.
Enligt expertmyndigheten orsakades olyckan av en lång entreprenörs-kedja och oklar ansvarsfördelning. Planeringen tillämpades inte i jobbet och informationen brast liksom kunskapen om kemikalier.
Åtta personer åtalas för brott mot arbetarskyddslagen, dödsvållande och vållande av personskada. Åklagaren yrkar på samfundsbot (företagsbot i Sverige) för alla tre involverade företag.
Rättegången i Uleåborgs tingsrätt pågår i cirka tio dagar. De åtalade bestrider åtalet.
Ingen av de åtta personerna fälls för vållande av personskada eller dödsvållande. Tre personer vid Arizona Chemicals döms för brott mot arbetarskyddslagen till dagsböter på cirka 7 000 till 28 000 kronor per person. Arizona Chemicals döms att betala 750 000 kronor i samfundsbot, och att betala skadestånd på cirka 700 000 kronor till den man som skadades allvarligt i olyckan.
Firmor i flera led får i uppdrag att rengöra en stor kalkugn inne på SSAB:s område i Luleå. Nordkalk sköter driften av anläggningen och ansvarar för säkerheten på arbetsplatsen. De inhyrda entreprenörerna blir tillsagda att spruta vatten genom en brandslang in i ugnen. Klockan 23.30 smäller det. Frätande kalk strömmar ut på Johan Löfroth, 23 år, och Gustaf Seppelin Solli, 19 år, som står närmast hålet. Johan Löfroth får in den heta ångan i lungorna och dör senare av skadorna. Gustaf Seppelin Solli blir svårt skadad.
Arbetsmiljöverket har utrett kalkugnsolyckan och skickat över sitt material till åklagaren.
Fyra och ett halvt år efter olyckan delges tre personer misstanke om brott. Åklagaren ändrar sig sedan och åtalar endast en av dem, platschefen på anläggningen där olyckan inträffade. Företaget Nordkalk åtalas för grovt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och vållande till kroppsskada.
Uppemot 30 vittnen hörs under den tio dagar långa rättegången i Luleå tingsrätt. Nordkalk riskerar 3,5 miljoner kronor i företagsbot och platschefen dagsböter och villkorlig dom.
Nordkalk fälls och får betala tre miljoner kronor i företagsbot. Platschefen döms till villkorlig dom och 200 dagsböter, 26 000 kronor. Företaget ska också betala 50 000 kronor i skadestånd till Johans familj och 40 000 kronor vardera till Gustaf och en inhyrd som skadades mer lindrigt. Tingsrätten ger straffrabatt på grund av den långa tid som gått sedan olyckan – nu finns en ambition att viktiga fall ska ta max 18 månader att utreda.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.