Industriarbetarnas tidning

Från olycka till dom

28 mars, 2017

Explosionen skedde vid den tio meter höga terpentincisternen (nere till vänster) i Uleåborg. Två arbetare jobbade på cisterntaket. Bilden är tagen på olycksdagen. Foto: Kaleva/Risto Rasila

Dåligt utbildade poliser och åklagare med överfulla skrivbord är två förklaringar till att det tar så lång tid att utreda arbetsolyckor i Sverige, över fem år i kalkugnsärendet. DA visar med två snarlika fall att processen i Finland är betydligt effektivare.

PRESKRIPTION

Efter en viss tid kan ingen längre ställas till svars för brott som begåtts.
Sverige: Arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada har en preskriptionstid på två år. Grovt arbetsmiljöbrott har en preskriptionstid på fem år. Företagsbot har också fem års preskriptionstid.
Finland: Samma tider gäller, men strävan är att bli färdiga enligt den kortare preskriptionstiden även om det är en dödsolycka.

Finland – 38 månader

Olyckan inträffar

Taket på en terpentincistern vid Arizona Chemicals fabrik i Uleåborg håller på att förnyas. En entreprenör har ansvar för underhållsarbetet och har anlitat en underleverantör för att göra jobbet. Två män gör det sista svetsningsarbetet på cisterntaket. Terpentingaserna och cisternen exploderar. Lufttrycksvågen slungar iväg den ena mannen som slår mot asfalten och dör. En person får allvarliga skador och en person skadas lindrigt.

Utredning färdig

Enligt expertmyndigheten orsakades olyckan av en lång entreprenörs-kedja och oklar ansvarsfördelning. Planeringen tillämpades inte i jobbet och informationen brast liksom kunskapen om kemikalier.

 

Åtal väcks

Åtta personer åtalas för brott mot arbetarskyddslagen, dödsvållande    och vållande av personskada. Åklagaren yrkar på samfundsbot (företagsbot i Sverige) för alla tre involverade företag.

Rättegången inleds

Rättegången i Uleåborgs tingsrätt pågår i cirka tio dagar. De åtalade bestrider åtalet.

Domen faller

Ingen av de åtta personerna fälls för vållande av personskada eller dödsvållande. Tre personer vid Arizona Chemicals döms för brott mot arbetarskyddslagen till dagsböter på cirka 7 000 till 28 000 kronor per person. Arizona Chemicals döms att betala 750 000 kronor i samfundsbot, och att betala skadestånd på cirka 700 000 kronor till den man som skadades allvarligt i olyckan.

 

Nordkalk förlorade kontraktet på kalkugnen i Luleå efter olyckan. Nu ägs och drivs anläggningen av SMA Mineral.
Foto: DAVID LUNDMARK.

Sverige – 64 månader

Olyckan inträffar

Firmor i flera led får i uppdrag att rengöra en stor kalkugn inne på SSAB:s område i Luleå. Nordkalk sköter driften av anläggningen och ansvarar för säkerheten på arbetsplatsen. De inhyrda entreprenörerna blir tillsagda att spruta vatten genom en brandslang in i ugnen. Klockan 23.30 smäller det. Frätande kalk strömmar ut på Johan Löfroth, 23 år, och Gustaf Seppelin Solli, 19 år, som står närmast hålet. Johan Löfroth får in den heta ångan i lungorna och dör senare av skadorna. Gustaf Seppelin Solli blir svårt skadad.

Utredning färdig

Arbetsmiljöverket har utrett kalkugnsolyckan och skickat över sitt material till åklagaren.

 

 

Åtal väcks

Fyra och ett halvt år efter olyckan delges tre personer misstanke om brott. Åklagaren ändrar sig sedan och åtalar endast en av dem, platschefen på anläggningen där olyckan inträffade. Företaget Nordkalk åtalas för grovt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

 

Rättegången inleds

Uppemot 30 vittnen hörs under den tio dagar långa rättegången i Luleå tingsrätt. Nordkalk riskerar 3,5 miljoner kronor i företagsbot och platschefen dagsböter och villkorlig dom.

 

Domen faller

Nordkalk fälls och får betala tre miljoner kronor i företagsbot. Platschefen döms till villkorlig dom och 200 dagsböter, 26 000 kronor. Företaget ska också betala 50 000 kronor i skadestånd till Johans familj och 40 000 kronor vardera till Gustaf och en inhyrd som skadades mer lindrigt. Tingsrätten ger straffrabatt på grund av den långa tid som gått sedan olyckan – nu finns en ambition att viktiga fall ska ta max 18 månader att utreda.

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

”Inte ens smäll på fingrarna”

”Inte ens smäll på fingrarna”

Gustaf Seppelin Solli är nöjd med att företaget fälls, men reagerar på platschefens villkorliga dom och på att Nordkalk fick rabatt på företagsboten.

”Vi kan inte bara säga att vi haft otur”

Samma koncern – men arbetsmiljöstatistiken skiljer kraftigt. På SSAB:s område i Luleå har fem personer dött de senaste fem åren, på anläggningen i Borlänge är siffran noll under samma tid. DA frågar huvudskyddsombuden om skillnaderna på det som ska vara ”världens säkraste stålföretag”.

Nya ministern om arbetsmiljön: måste prioriteras

Nya ministern om arbetsmiljön: måste prioriteras

Antalet dödsfall på jobbet fick Paulina Brandberg att ”studsa till”. Och om lönegapet mellan könen fortsätter öka kommer hon att agera.

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Christina Anderssons son Robin fastnade i en maskin och dog på jobbet. Nu startar hon en minnesfond för att hedra sonen och hjälpa andra anhöriga ekonomiskt.

De kom inte hem från   arbetet

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Utdragen väntan för de anhöriga

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Villkorlig dom efter dödsolyckan på Scania

En 59-årig man döms för vållande till annans död efter dödsolyckan på Scania där hans närmaste arbetskamrat omkom i en robotcell. Domen är villkorlig och han slipper böter.

Avtal 2023

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.