Nordkalk fick straffrabatt på grund av den långa tid som gått sedan olyckan. Företagsboten sänktes till 3 miljoner kronor. Det motsvarar fyra tusendelar av företagets omsättning, eller 1,5 dags försäljning.
Istället för att straffa en enskild person kan företag efter en arbetsolycka få böta alltifrån 5 000 kronor till 10 miljoner kronor. För små företag blir det oftast kännbart. Men för de stora bjässarna är det en summa som inte svår att leva med.
Nordkalk som är norra Europas ledande leverantör av kalkstensbaserade produkter hade 2015 en omsättning på nästan 748 miljoner kronor och en nettovinst på 75 miljoner kronor.
Åklagaren i kalkugnsmålet hade yrkat på 3,5 miljoner kronor i företagsbot för det grova arbetsmiljöbrottet som ledde till en ung mans död och en tonårig killes livslånga men. Tingsrätten sänkte i går bötesloppet med en halv miljon på grund av den långa tiden som gått sedan olyckan.
– Det är helt upp och ned med hela rättssystemet. Bara för att polis och åklagare tar lång tid på sig så får man straffrabatt? Är det inom preskriptionstiden ska det inte finnas några förmildrande omständigheter, kommenterade Gustaf Seppelin Solli, en av de drabbade, gårdagens dom.
Det är skadan som avgör storleken på bötesloppet – inte företagets ekonomi. Det finns de rättsexperter som till exempel förre chefsåklagaren Sven-Erik Alhem, som i stället förordar ett proportionellt system. I Norge finns inget tak och det har lett till högre böter vid grova arbetsmiljöbrott.
– När ett ekonomiskt starkt företag gör sig skyldigt till ett mycket allvarligt brott skulle inte 100 miljoner vara ett konstigt tak alls, sa Alhem när Dagens Arbete senast granskade företagsboten.
I gårdagens dom mot Nordkalk straffades även den dåvarande platschefen på anläggningen i Luleå. Han fick villkorlig dom och 200 dagsböter, 26 000 kronor.