Hovrätten för övre Norrland fastställer tingsrättens dom i Nordkalkmålet där den förra platschefen dömdes för fyra fall av arbetsmiljöbrott och Nordkalk dömdes till att betala tre miljoner kronor i företagsbot.
– En delseger. Men jag kommer inte att fira förrän jag vet de inte överklagar till Högsta domstolen, säger Gustaf Seppelin Solli.
Läs också: Därför fälldes Nordkalk i tingsrätten
1 november 2011 skedde två arbetsplatsolyckor vid en kalkugn på Nordkalk i Luleå. Fem män skadades. Gustaf Seppelin Solli fick svåra brännskador. Johan Löfroth fick så svåra skador att han senare avled.
I mars 2017 meddelade tingsrätten i Luleå att den förre platschefen dömdes för fyra fall av arbetsmiljöbrott, grovt. Företaget Nordkalk dömdes att betala 3 miljoner kronor i företagsbot. Nordkalk fick också betala skadestånd.
– Jag trodde någonstans att det skulle bli så här, att tingsrättens dom skulle fastställas. Folk som kan sådant här bättre än mig har sagt så, säger Gustaf Seppelin Solli.
– Nu är det bara vänta två månader till och se om de överklagar igen.
Tror du de överklagar?
– Man vet inte om de vill dra det en tredje vända. De kanske nöjer sig med att två domstolar kommit fram till att det var deras fel.
Vad tänker du om företaget?
– Min ilska och bitterhet är egentligen ganska statisk. Skillnaden är att jag lärt mig att hantera det bättre.
– Egentligen tycker jag inte att rättvisa har skipats. Straffsatserna är helt enkelt för låga, säger Gustaf Seppelin Solli.
Peter Löfroth är bror till Johan Löfroth som avled efter olyckan på Nordkalk.
– Det känns som vi äntligen får en form av upprättelse och kan sätta punkt för det här. Nu är det prövat två gånger vem som är ansvarig. På ett sätt känns det härligt att kunna sätta ner foten i det här.
– Det finns en möjlighet att de är så dumma att de överklagar till Högsta domstolen. Men jag hoppas de nu tar sitt straff och backar tillbaka, säger Peter Löfroth.
Läs också: ”Med lite tur har jag spelat roll” – Gustaf Seppelin Solli om livet efter kalkugnsolyckan
Om DIN industrianläggning exploderar på grund av ett arbetsförfarande DU har tagit fram- kan det vara någon annans fel??
Och, kan vad det står i anställningspappret ha nån betydelse för dom drabbades lidelser o besvär?
Hoppas att det inte överklagas igen. Tycker nog att straffet är lågt men ändå en seger för Gustav och andra inblandade.
Och Gustav, du har gjort skillnad. Så många som har fått höra dig berätta. Ingen går oberörd ifrån det. Och kanske kan din berättelse få andra att tänka till både arbetstagare och arbetsgivare.