Industriarbetarnas tidning

Hovrätten fastställer tingsrättsdom

24 maj, 2018

Skrivet av

Hovrätten för övre Norrland fastställer tingsrättens dom i Nordkalkmålet där den förra platschefen dömdes för fyra fall av arbetsmiljöbrott och Nordkalk dömdes till att betala tre miljoner kronor i företagsbot.

– En delseger. Men jag kommer inte att fira förrän jag vet de inte överklagar till Högsta domstolen, säger Gustaf Seppelin Solli.

Läs också: Därför fälldes Nordkalk i tingsrätten

1 november 2011 skedde två arbetsplatsolyckor vid en kalkugn på Nordkalk i Luleå. Fem män skadades. Gustaf Seppelin Solli fick svåra brännskador. Johan Löfroth fick så svåra skador att han senare avled.

I mars 2017 meddelade tingsrätten i Luleå att den förre platschefen dömdes för fyra fall av arbetsmiljöbrott, grovt. Företaget Nordkalk dömdes att betala 3 miljoner kronor i företagsbot. Nordkalk fick också betala skadestånd.

– Jag trodde någonstans att det skulle bli så här, att tingsrättens dom skulle fastställas. Folk som kan sådant här bättre än mig har sagt så, säger Gustaf Seppelin Solli.

– Nu är det bara vänta två månader till och se om de överklagar igen.

Tror du de överklagar?

– Man vet inte om de vill dra det en tredje vända. De kanske nöjer sig med att två domstolar kommit fram till att det var deras fel.

Vad tänker du om företaget?

– Min ilska och bitterhet är egentligen ganska statisk. Skillnaden är att jag lärt mig att hantera det bättre.

– Egentligen tycker jag inte att rättvisa har skipats. Straffsatserna är helt enkelt för låga, säger Gustaf Seppelin Solli.

Peter Löfroth är bror till Johan Löfroth som avled efter olyckan på Nordkalk.

– Det känns som vi äntligen får en form av upprättelse och kan sätta punkt för det här. Nu är det prövat två gånger vem som är ansvarig. På ett sätt känns det härligt att kunna sätta ner foten i det här.

– Det finns en möjlighet att de är så dumma att de överklagar till Högsta domstolen. Men jag hoppas de nu tar sitt straff och backar tillbaka, säger Peter Löfroth.

Läs också: ”Med lite tur har jag spelat roll” – Gustaf Seppelin Solli om livet efter kalkugnsolyckan

2 kommentarer till “Hovrätten fastställer tingsrättsdom

  • Om DIN industrianläggning exploderar på grund av ett arbetsförfarande DU har tagit fram- kan det vara någon annans fel??
    Och, kan vad det står i anställningspappret ha nån betydelse för dom drabbades lidelser o besvär?

  • Hoppas att det inte överklagas igen. Tycker nog att straffet är lågt men ändå en seger för Gustav och andra inblandade.
    Och Gustav, du har gjort skillnad. Så många som har fått höra dig berätta. Ingen går oberörd ifrån det. Och kanske kan din berättelse få andra att tänka till både arbetstagare och arbetsgivare.

Kommentera artikeln här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Nordkalk överklagar inte domen

Nordkalk överklagar inte domen

Nordkalk kommer inte att överklaga hovrättens dom. ”Vi tar nu till oss av kritiken och accepterar domen”, säger Eva Feldt, kommunikationschef på Nordkalk, och tillägger att många företag nu måste se över hur man jobbar med entreprenörer.

”Han har ett gott hjärta i grunden”

(UPPDATERAD) Hovrätten i Umeå har nu inlett rättegången mot företaget Nordkalk. Dagens Arbete rapporterar om efterspelet till en drygt sex år gammal olycka som dödade en person och skadade flera andra.

Ny rättegång om kalkugnsolyckan

Ny rättegång om kalkugnsolyckan

I morgon startar rättegången mot Nordkalk vid hovrätten i Umeå om olyckan vid kalkugnen i Luleå 2011, som krävde Johan Löfroths liv. Hans mamma Ewa Löfroth vill ha ett avslut: ”Jag hoppas att hovrätten markerar att så här får det inte gå till. Annars behöver vi inga lagar i Sverige”, säger hon.

Nordkalk fälls i Gustaf-fallet

Nordkalk fälls för olyckan i Luleå för drygt fem år sedan. Den dåvarande platschefen på anläggningen i Luleå fälls också för grovt arbetsmiljöbrott.

”Varmt är bara förnamnet”

”Varmt är bara förnamnet”

Mehmet Arpaci var det första vittnet som framträdde vid Nordkalkrättegången. Han berättar hur han fick order om att rengöra kalkugnen utan att veta vad han gjorde och utan riktig skyddsutrustning.

”Med lite tur har jag spelat roll”

”Med lite tur har jag spelat roll”

Kalkolyckan för fyra år sedan tog jobbarkompisen Johans liv – men Gustaf Seppelin Solli undkom döden. Nu föreläser han om sin olycka på industrier och skolor runtom i landet. Se DA:s drabbande bildspel. Läs Elinor Torps reportage – eller ladda ner hennes inläsning.

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

Debatt Regeringspartierna har lagt allt fokus på gängvåld och har varken koll på hur situationen ser ut eller en politik för att lösa alla de stora problem arbetslivet står inför, skriver Arvid Vikman Rindevall, (S). Om skribenten: Arvid Vikman Rindevall är heltidspolitiker i Stockholms stadshus med ansvar för arbetsmarknads-, personal-, och jämställdhetsfrågor. När den nya […]

V: Otrygga anställda vågar inte larma om riskerna

V: Otrygga anställda vågar inte larma om riskerna

Ali Esbati och Ciczie Weidby: Det behövs en statlig kriskommission som tar ett helhetsgrepp kring dödsolyckor i arbetslivet

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Åklagaren: Viktigt med individuellt ansvar om man gör fel

Åklagaren: Viktigt med individuellt ansvar om man gör fel

En blå knapp och en grön. En stressig eftermiddag. En ljusbom som inte fick brytas. Det var huvudfrågorna under rättegången mot mannen står åtalad för att ha vållat sin arbetskamrats död på Scania i Södertälje för nästan exakt två år sedan.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.