Industriarbetarnas tidning

”Industrin måste göra mer för att locka ungdomar”

14 oktober, 2013

Skrivet av

IndustridagenIndustrin måste ta ett större ansvar för att locka till sig ungdomar. – Tyvärr saknas både resurser och förståelsen hos många företag, säger Ola Asplund, IF Metalls utredningschef.

Fakta Industridagen

Industridagen arrangeras årligen av Industrirådet. Industrins företrädare samlas för att manifestera viktiga fokusområden för industrin.
Industrirådet består av:

 • Byggnadsämnesförbundet
 • Grafiska Företagens Förbund
 • Gruvornas Arbetsgivareförbund
 • GS Facket för skogs-, trä- och grafisk bransch
 • IF Metall
 • Industri- och Kemigruppen
 • Livs
 • Livsmedelsföretagen
 • Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet
 • Skogsindustrierna
 • Stål och Metall Arbetsgivareförbundet
 • SVEMEK
 • Sveriges Ingenjörer Teknikföretagen
 • TEKO, Sveriges Textil- och Modeföretag
 • Trä- och Möbelföretagen
 • Unionen 

Tillgången på kompetent arbetskraft har utmålats som en ödesfråga för svensk industri.

Kompetensförsörjningen – att företagen ska få den utbildade personal som behövs – kommer också att diskuteras på industridagen i Göteborg. 

Där kommer politiker som näringsminister Annie Lööf, utbildningsminister Jan Björklund och socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven att träffa företrädare för näringslivet och fackföreningsrörelsen.

Här finns mycket att göra, enligt Ola Asplund.

– Framförallt saknas en samsyn inom industrin. Många företag gör visserligen ett bra jobb, i synnerhet större företag som både har insikten och resurserna.

– Men industrin borde samla sig till ett gemensamt ansvarstagande för kompetensförsörjningen. I synnerhet som många företag i allt högre grad saknar kompetent arbetskraft.

Det räcker inte med den diskussion som varit om lärlingsutbildningar.

– Ordet lärling tycks sammanfatta allt det goda, säger Ola Asplund.

– Vi har sagt nej till den slappa lärlingsidé i betydelsen att ungdomar ska gå bredvid en mer erfaren under några år och snappa upp kunskaper. Det funkar inte.

Den som ska arbeta i modern industri måste också ha en teoretisk utbildning, med tanke på hur jobben ser ut.

– Praktik är mycket viktigt, men företagen kan inte ta ansvar för att lära ut det teoretiska. Det måste göras i en skolmiljö.

Ola Asplund som själv sitter i ledningsgruppen för industridagen. Det händer mycket inom industrin just nu, säger han. Utvecklingen går åt olika håll. En del av industrin har stora problem , minskar bemanningen och kanske lägger ner verksamhet. Samtidigt finns det andra delar av industrin som är inne i ett spännande utvecklingsarbete.

 Så här säger han om…

…Produktionslyftet: ”Vi drog igång det i armkrok med arbetsgivarna. Stora delar av högskolevärlden har hakat på och numera finns det ett utbyggt nätverk över landet med konsulter som jobbar med produktionsutveckling. En av premisserna är att facket är med från första stund. Man går in gemensamt för att bygga en effektiv produktion och det har lett till ett bättre samarbete mellan klubb och företag. ”

…Flaggskeppsprojektet:  ”Där vi tar ett steg till. Produktionschefer, HR-chefer och klubbar inom fem större, välkända företag utbyter just nu erfarenheter. Vi frågar företagen ’Var står ni om 5-10 år, efter det att ni har infört lean och fått igång ett förbättringsarbete?’  Vi kommer med en idé om hur vi kan öka konkurrenskraften. Den är nämligen avgörande för våra medlemmar. Vi vill identifiera och utveckla faktorer som är viktiga för en stark produktion i Sverige. I det arbetet kan vi alla vara med och bidra.”

..fackets utmaning: ”Det finns verktyg i klassiska förhandlingsfrågor som gör att arbetsgivaren måste lyssna till oss. Men när det gäller företagens utveckling saknas de verktygen som gör att företagen måste prata med oss. Då måste klubben våga använda sig av sunt förnuft och prata med direktören eller ägaren om företagets långsiktiga utveckling. Där måste facket ge bättre Ge bättre stöd i utbildningen av bolagsstyrelserepresentanter. För den enskilde medlemmen på golvet kan det betyda mycket om våra företrädare är kloka och insiktfulla och har pondus nog att föra samtal med ledningen om gemensamma problem.”

…outsourcingtrenden:  ”Den skapade mycket oro eftersom den var så stark. Outsourcing förekommer för all del fortfarande, men vi tycker att industrin diskuterar på ett mycket mer moget sätt numera. Vi var en av få som för 8-10 år sedan talade om vikten av produktion och produktionskompetens.  I den diskussionen fann vi ’goda krafter’ på arbetsgivarsidan, bland annat teknikarbetsgivarna.” 

… industrins nya chans: ”I Europa hart det svängt och man talar numera om en återindustrialisering av Europa. I USA har president Obama tagit initiativ kring produktion. Man startar nya forskningsinstitut som ska hjälpa företag inom produktion och på så vis återuppbygga inhemsk industri. Det är en intressant utveckling.”

 

Du kanske också vill läsa…

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

Tillsammans måste vi både möta den akuta krisen och förbereda oss för vändningen med snabb omställning. Då är möjligheterna till utbildning otroligt viktiga, skriver Gunilla Svantorp och Tomas Kronståhl,  ledamöter (S) i riksdagens utbildningsutskott.

”Arbetskrafts­invandringen bör utvecklas snarare än begränsas”

”Arbetskrafts­invandringen bör utvecklas snarare än begränsas”

Kontroller, sanktioner och bättre myndighetssamverkan måste till. Men att strama åt arbetskraftsinvandringen vore ett slag i luften, skriver Amelie Berg och Patrik Karlsson, Svenskt Näringsliv.

”Problemet är fusket, inte arbetskrafts­invandringen”

”Problemet är fusket, inte arbetskrafts­invandringen”

”De problem som finns måste lösas, men den lagliga och värdefulla arbetskraftsinvandringen ska värnas”, skriver Caspian Rehbinder, Timbro.

Northvolt letar arbetskraft till Skellefteå

Northvolt letar arbetskraft till Skellefteå

Northvolt behöver anställa 2500 personer till sin batterifabrik i Skellefteå. En landsomfattande turné ska ge svar på om det ens är möjligt.

”Snart försvinner det en massa kunniga människor”

”Snart försvinner det en massa kunniga människor”

Mer än var fjärde pappersarbetare väntas gå i pension inom tio år. Vilka ska då ta över? Och har de kompetensen som krävs?

Ont om tid när nya pappers­arbetare ska läras upp

Ont om tid när nya pappers­arbetare ska läras upp

Husum anställer och lär upp nya. Men fack och anställda är kritiska till på vilket sätt det görs. ”Ledningen verkar ta lite lättvindigt på den tid som det tar”, säger operatören Johan Östman.

Värna framtidens pappers­arbetare

Branschen står inför en gigantisk generationsväxling. Företag och fack måste hitta strategier för föryngring.

”Sommarjobbarna är industrins framtid”

”Sommarjobbarna är industrins framtid”

Sommaren är här, och med den chansen för unga människor att påbörja sitt arbetsliv. Se till att stötta dem som sätter foten på industrigolvet för första gången, skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

Sommarjobben i industrin ökar

Sommarjobben i industrin ökar

Den som söker sommarjobb inom industrin har i år stora chanser att få ett. Arbetsförmedlingen har fått in 2 500 sommarjobb, 500 fler än förra året.

Grönt ljus för utökad Yrkeshögskola

Grönt ljus för utökad Yrkeshögskola

Utbyggnaden av Yrkeshögskolan hotades av regeringskaoset. Med den nya budgeten är platserna räddade.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.