Industriarbetarnas tidning

Josefin är omställd för 80 000 – men kvar på samma jobb

4 december, 2013

Skrivet av Anna Tiberg, Marcus Derland, Jeanette Herulf

Josefin Holmsgaard har coachats till ”nytt jobb” fyra gånger på sju år, bara för att gå tillbaka till sin gamla arbetsplats. För varje coachning har ett omställningsföretag dragit in 20 000 kronor. Och Josefin är inte ensam. – Fult och fel. Det känns missvisande, säger Willy Tunér, klubbordförande på Volvo CE i Arvika.

Willy Tunér talar om omställningsföretagens statistik. Det så kallade omställningsstödet från Trygghetsfonden TSL, går ut på att arbetare ska kunna få hjälp av en jobbcoach när företaget varslar. Avtalet om TSL tecknades 2004, och vi har granskat vad som hänt sedan dess. Vi har tidigare skrivit om omställningsföretag som mutar för att få uppdrag. Vi har visat på ett nära samarbete mellan bemannings- och omställningsföretag. Nu tittar vi på omställningsföretagens siffror.

Josefin Holmsgaard jobbar på en fabrik i Sundsvall där hon blivit varslad och omställd fyra gånger på sju år. Vid de fyra tillfällena har omställningsföretag anlitats som då kunnat inkassera 20 000 kronor för varje varslad industriarbetare. Bara för Josefin Holmsgaard har det inneburit totalt 80 000 kronor.  

Men varje gång har Josefin Holmsgaards arbetsgivare ändrat sig och dragit tillbaks varsel. Hon och arbetskamraterna har fått behålla sina jobb. 

I omställningsföretagens statistik hamnar personal som går tillbaks till sina gamla jobb i kolumnen för de som fått ”nytt jobb”. 

Omställningsföretag använder sedan siffrorna i sin marknadsföring. Josefin Holmsgaard har för fackklubbens räkning varit med och valt ut omställningsföretag. 

– Alla som kommer och ska sälja in sig har sådana fantastiska siffror. Wow, tänker man. 99 procent får jobb. Det låter så himla bra. Man tänker inte att ett nytt jobb betyder att man går tillbaka till sitt gamla jobb, säger hon. 

Willy Tunér, klubbordförande på Volvo CE i Arvika, har liknade erfarenheter. 86 personer varslades förra året och två omställningsföretag kopplades in. Men i stort sett alla varslade stannade kvar på sina gamla anställningar. 

– Om det i statistiken ser ut som våra medlemmar får nytt jobb är det fult och fel. Det känns missvisande. Tre, fyra personer gick till nya jobb. Och det var jobb de fixade själva, det var inte omställningsföretagen som gjorde det, säger Willy Tunér.

Samlad statistik finns på Trygghetsfondens, TSL:s, hemsida. I snitt redovisas att 79,4 procent har ”fått nytt jobb.” 

Många varslade som Dagens Arbete pratat med känner sig lurade av hur omställningsföretagen använder statistiken i sin marknadsföring. TSL-kontoret tar till sig av kritiken. Enligt företrädarna har nästan en fjärdedel av dem som enligt statistiken fått ”nytt jobb” sedan 2011, gått tillbaka till sin gamla arbetsplats.

– Vi försöker inte dölja något. Det finns ingen som helst vilja att försköna det vi gör, säger Kajsa Thunholm, kommunikationsansvarig på TSL.

Du kanske också vill läsa…

Över hälften får jobb direkt

Många har fått jobb och de flesta är nöjda med stödet. Tendenserna pekar på en ljus framtid för omställningsavtalet. Omställningsavtalet, som är undertecknat av LO och Svenskt Näringsliv, ska hjälpa uppsagda arbetare att få ett nytt jobb. Stödet hanteras av Trygghetsfonden TSL, medan den konkreta hjälpen utförs på beställning av specialiserade leverantörer som till exempel […]

”Jag blir så in i helvete förbannad”

– Samhället håller på att krackelera. Jag blir så in i helvete förbannad, sa LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson på seminariet om LO:s rapport Två år efter SAAB-kraschen. Han syftade på Arbetsförmedlingens urholkade uppdrag.

Arbetsförmedlingen: Fler måste få utbildning

Ge oss utbildning i stället för samtal med coacher. Det säger flera av dem som Dagens Arbete intervjuat om omställningsstödet TSL. Både TSL själva och Arbetsförmedlingen lyfter frågan om fler möjligheter till utbildning, framför allt för äldre.

Vem vinner på TSL?

Hälften av de personer som kontaktade ett bemanningsföretag fick jobb inom en vecka. Det är siffror som manar till eftertanke! Slå det om ni kan, Arbetsförmedlingen, skriver Bemanningsföretagen/Almega i sin blogg.

Trixande med statistik bakom coachföretags fina jobbsiffror

Trixande med statistik bakom coachföretags fina jobbsiffror

Omställningsföretagens resultat höjs till skyarna av fack och arbetsgivare: ”8 av 10 arbetare får nytt jobb” Men statistiken är missvisande. Många får tillbaka sitt gamla jobb. Andra erbjuds inhopp på bemanningsföretag.

Vaccinera facket mot mutkulturen

För några år sedan avslöjades en stor muthärva i Göteborgs stad. Då gällde det en byggherre som fixade avtal med kommunen genom generösa gåvor till förvaltningens tjänstemän och politiker.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.