Industriarbetarnas tidning

SSAB vill hyra in arbetare

8 januari, 2014

Skrivet av

SSAB vill ta in bemanningsföretag på samtliga orter. Detta trots att det finns ett nytt centralt avtal om flexibla arbetstider.

Den 23 och 24 januari kallas järnbruksklubbarna vid SSAB i Borlänge och Luleå till förhandlingar.

– Vi har inte fått så mycket information än. Men vad vi hittills fått veta är att SSAB vill köra på minibemanning och sedan komplettera med bemanningsföretag, säger Sture Bergwall, klubbordförande i Borlänge.

Tomas Karlsson, järnbruksklubben i Luleå:

– Vi säger bestämt nej till att ta in bemanningsföretag. Skälet är enkelt: vi har ett centralt avtal, trygghets- och flexibiltetsavtalet. Vi vill testa det först.

Under några höstmånader genomförde företaget ett pilotprojekt i Oxelösund. Arbete som tidigare utförts av företagets egen personal togs över av ett bemanningsföretag, Lernia.

– I våra ögon var det inget pilotprojekt utan snarare ett övertagande av våra semesterersättare, säger Emil Carlsson, järnbruksklubbens ordförande i Oxelösund.

– Därför visade projektet ingenting. Som det nu utfördes hade det noll och inget värde. Om företaget valt att bemanna ett rent avsnitt, då hade vi kunnat utvärdera projektet.

Projektet avslutades vid årsskiftet. Nu vill SSAB ta in bemanningspersonal från Lernia några veckor fram till 16 februari. Detta för att ersätta produktionspersonal i utbildning.

– Men vi vet ännu inte vilka som ska utbildas och vilken typ av utbildning man ska få.

– Visst, det är jättebra med utbildning, det har vi slagits för länge. Behovet är stort. Men då krävs det en genomtänkt plan, säger Emil Carlsson.

Stålindustrin har sedan i våras ett trygghets- och flexibilitetsavtal. Det syftar till att ge den anställde trygghet och företagen flexibilitet.

Med avtalet kan de anställda kan gå ner i arbetstid utan att behöva gå ner i inkomst och behålla jobben i dåliga tider. Arbetsgivarna kan efter överläggningar med facket variera arbetstiderna för sin personal. I en kris kan man gå ner i 20 procent av arbetstidstiden utan uppsägningar eller löneavdrag.

SSAB har avböjt att kommentera uppgifterna.

Du kanske också vill läsa…

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Bemannings­anställda: Önskar vi hade samma villkor

Bemannings­anställda: Önskar vi hade samma villkor

Bemanningsanställda rök först när Volvo stängde. När produktionen drar igång igen står de sist i kön för att få tillbaka jobben. Än så länge är Joel Gustafsson och Mikael Olsson utan arbete.

Svensk industri för klimatets skull

Svensk industri för klimatets skull

Kombinationen av bra miljöpolitik med hårda utsläppskrav och industriell teknikutveckling är nyckeln till omställning, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Sju industriföretag: så drogtestar vi vår personal

Hur företagen hanterar drogtester och om någon åker fast skiljer sig åt. DA frågade sju stora industriföretag om drogtester och rehabilitering.

Bemanningsföretag eller fackförening?

Bemanningsföretag eller fackförening?

”Om de lokala verkstadsklubbarna skall överleva i framtiden måste splittringen genom inhyrning stoppas”, skriver en bemanningsanställd industriarbetare.

Frukoststund i operatörsrummet

Frukoststund i operatörsrummet

Klockan är 08.32 på Merox i Oxelösund.

”Tullarna drabbar även USA”

”Tullarna drabbar även USA”

”När president Trump nu reser tullmurar mot världen protesterar även den amerikanska tillverkningsindustrin”, skriver DA:s Harald Gatu i en analys. Förra gången USA införde ståltullar försvann nästan 200 000 amerikanska industrijobb.

Målet: Hälften ska vara kvinnor

Målet: Hälften ska vara kvinnor

SSAB i Luleå jobbar effektivt med att få in fler kvinnor i produktionen. Målet är att hälften av sommarvikarierna ska vara kvinnor.

Svenska industrijättar satsar på grönt stål

SSAB, LKAB och Vattenfall vill bygga en testanläggning för att tillverka stål utan utsläpp av klimatgaser. Målet är att nå industriell skala till 2035.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen