Industriarbetarnas tidning

En nyttig lektion i arbetets villkor

25 februari, 2014

Skrivet av

Tack för mig, grottekvarn, Död mans hand och Greppet hårdnar heter några av de mest kända romanerna av arbetarförfattaren Folke Fridell (1904–85). Romanfigurerna Rivar-Bohm och Hopp-Jerka bär vittnesbörd om 30- och 40-talens ”slitliv” men skulle lika gärna kunna berätta om dagens hårdnande arbetsliv med otrygga anställningar, arbetsskador och dödsolyckor.

Journalisten och författaren Jan-Ewert Strömbäck har skrivit en intressant bok, Folke Fridell och arbetets ofrihet (h:ström förlag). Det är ingen vanlig biografi utan en personligt hållen reflexion över arbetets villkor då och nu.

Fridells erfarenhet från Lagans yllefabrik, textilfabriken han kom att arbeta på under 29 år, är utgångspunkten för hans uppgörelser med ett förslavande arbete. Fridell gick sin egen väg. Om andra arbetarförfattare vid samma tid såg industriarbetet som identitetsskapande och något att vara stolt över såg Folke Fridell det som kränkande mot människovärdet. Med rationaliseringen förvandlades arbetaren till att bli en maskinslav, ansåg han.

Folke Fridells litteratur är en svidande uppgörelse med det alienerande lönearbetet som det uttrycks i Fordismens löpande band och tidsstudier.

Fridell drömde om ett arbetsliv där arbetarna är med och bestämmer fullt ut. Ekonomisk demokrati och kooperationen som samhällsvision genomsyrar hans böcker. Strömbäck pekar också på mer existentiella teman om människors relationer och psykologiska spel. Boken är en fin introduktion till Folke Fridells skrivande men också en nyttig lektion i arbetslivets historia.

LO-kongressen 2012 konstaterade att ökningen av bemanningsföretag och inhyrd arbetskraft sätter arbetsmiljölagen ur spel. I höstas kom Dagens Arbetes uppmärksammade reportagebok Döden på jobbet av Elinor Torp ut.

”Kravet på effektivitet står i dag högre än alla andra krav. Arbetaren ska vara effektiv i första hand – människa i andra, om det hinns med”, skrev Folke Fridell i Folket i Bild 1947.

Fridell skulle ha mycket att säga också nu på 2000-talet.

Du kanske också vill läsa…

Spionförfattaren som själv var agent

Spionförfattaren som själv var agent

John le Carrés romaner är lika vindlande och ­snåriga som den värld av spioner han skildrar. DA:s deckarexpert Lennart Lund följer under­rättelseagenten George Smiley genom decennierna.

Överrumplande och adrenalinstinn sydstatsdeckare  

Överrumplande och adrenalinstinn sydstatsdeckare  

Bug Montage är beredd att gå långt för att rädda sin familj undan fattigdomen. I S. A. Cosbys Asfaltsland blir konsekvenserna snabbt större än någon kunnat räkna med. 

Varför är man mera rädd om djur och växter än om människor?

Varför är man mera rädd om djur och växter än om människor?

Den frågan ställdes på Fabriksarbetareförbundets kongress 1971 och orsakade våldsamt uppseende. En ny bok förklarar varför.

Visst låg man mer förr

Visst låg man mer förr

DA:s Marcus Derland läste boken ”Alla tiders sex” och fick fördomar bekräftade – men också en och annan överraskning.

Jämlikheten som försvann

Jämlikheten som försvann

Bilden av Sverige som ett unikt jämlikt land lever kvar trots att vi i dag har lika djupa klassklyftor som på 1940-talet. Den nyutgivna antologin Klass i Sverige sticker hål på en föråldrad självbild.

Nya vinklar på Palme och Sträng

Nya vinklar på Palme och Sträng

När Olof Palme uppmärksammas gäller det nästan alltid mordet. Men Palme, tillsammans med Gunnar Sträng, var med och skapade välfärdslandet Sverige. Journalisten Lennart Lund tipsar om böcker som ger nya perspektiv på dem båda.

Litterär pandemi för karantänsoffan

Litterär pandemi för karantänsoffan

I tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Deckarklassiker i nya kläder

Deckarklassiker i nya kläder

Omvärlden förändras, deckargåtan består. De riktigt bra kriminalhistorierna kan leva långt efter författarens död. DA:s deckarexpert Lennart Lund dyker ner i floden av nyutgivna klassiker.

En eldig svensk historia

En eldig svensk historia

Vedspisar och pinnstolar. De fanns där i stugorna, till synes självklara inslag bland trasmattor och kopparkittlar. Ingen har berättat deras historia – förrän nu.