Industriarbetarnas tidning

Så svarar Reinfeldt och Löfven

Publicerad 2014-03-21, 09:11   Uppdaterad 2022-01-04, 11:14

Val 2014Vad händer med Las-reglerna, bemanningen och de arbetarrörelsens historia? Fler DA-läsare ställer sina frågor till partiledarna Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt.

 

 

Rasmus Rälg, 27 år, operatör på Ikea Industry Hultsfred      Foto: Ylva Sundgren

LÖFVEN: Det är ett problem om bemanningsföretagen hyr ut arbetskraft för stadigvarande behov. Arbetsgivare ska inte få säga upp personal för att ta in ett bemanningsföretag.

REINFELDT: Bemanningsföretagen utgör en liten del av svensk arbetsmarknad, men är ofta en väg in i arbetslivet för unga och utrikes födda, som generellt sett kan ha svårare att etablera sig på arbetsmarknaden. Jag tycker att de fyller en viktig funktion. Dessutom gör de att andra företag kan vara mer anpassningsbara, så på så sätt bidrar bemanningsföretagen till att skapa tillväxt och fler jobb i Sverige.

 

 

Jessica Danielsson, 27 år, operatör på AMB Plastindustri.   Foto: Ylva Sundgren

LÖFVEN: Ja, regeringens uppluckring av lagen som gäller visstidsanställningar har gjort det möjligt för arbetsgivare att stapla visstidsanställningar på varandra år efter år. Det är vi mycket kritiska mot och det kommer vi att åtgärda.

REINFELDT: De flesta av dem som jobbar i Sverige i dag har tillsvidareanställningar. Det tycker jag är bra, men det är också bra att vi har tidsbegränsade anställningar som ett sätt, inte minst för unga, att komma in på arbetsmarknaden. Vi har en topposition inom EU när det gäller övergångar från tidsbegränsade anställningar till fasta jobb.

 

 

Daniel Grönberg Svensson, 30 år, plåtslagare på EWP.      Foto: Ylva Sundgren

LÖFVEN: Att bygga ett samhälle som skapar goda förutsättningar för ett gott liv är politikens främsta uppgift. Framför allt handlar det om att ha en stark välfärd och en bra skola så att människor redan från början har så lika möjligheter och chanser som möjligt. Ett konkret exempel är att vi vill införa obligatoriskt gymnasium. Vi vet att risken att bli arbetslös halveras om man går klart gymnasiet.

REINFELDT: Grunden för att vi ska kunna satsa på skolan, på att ta hand om våra äldre, eller på att få bra vård när vi går till doktorn handlar om att ha en stark och växande ekonomi. När fler kan jobba är vi fler som betalar skatt och bidrar till vår gemensamt finansierade välfärd. Jag tycker också att det är viktigt att människor engagerar sig och vill påverka samhället.

 

 

Mattias Widing, 30 år, verkstadssamordnare på Toyota Material Handling Sweden AB.Foto: Ylva Sundgren

LÖFVEN: Arbetarrörelsens historia är en viktig del av Sveriges och västvärldens historia och därför också en självklar del av historieundervisningen. För det behövs ingen ändring av läroplanen.

REINFELDT: Det är viktigt att svenska elever läser historia i skolan. När man lär sig om historien har man också lättare att förstå och lära sig om den tid vi lever i i dag. Kursplanen i historia ingår redan i läroplanen för den obligatoriska skolan. I den anges att bildandet av politiska partier och nya folkrörelser ska vara ett centralt innehåll i historieundervisningen. Regeringen har lyft historieämnet i den nya gymnasieskolan så att alla elever – oavsett program – numera läser ämnet.

Fler frågor hittar du här.

MALIN TIMAN

Du kanske också vill läsa…

Pappers: Nyval är den bästa vägen

Pappers stöder tanken på nyval.– Vi tycker det är den bästa vägen framåt, säger förbundets ordförande Matts Jutterström.

Ferbe självkritisk efter valutgången

De politiska partierna måste möta människorna oro och minska otryggheten. Bara så kan Sverigedemokraterna bekämpas, enligt Anders Ferbe IF Metalls förbundsordförande som är självkritisk…

Jutterström: Välfärdsfrågorna är viktigast

– Det viktigaste för en ny regering är att höja nivåerna i a-kassan. Det handlar om våra medlemmars vardag, säger Matts Jutterström, ordförande för…

Reglering eller inte – så svarar partierna

Vad anser ni om inhyrning av personal?

Så röstade partierna om arbetslivet

Så röstade partierna om arbetslivet

Politiker pratar gärna om allt fint de tänker göra. Men vad har de uträttat hittills? Vi kollade hur partierna röstat om frågor som rör…

Emilia vill ha feminism och förändring

Emilia vill ha feminism och förändring

När Emilia Töyrä tog ordet på kongressen blev det blixt tyst. Det viskades i leden. Vem var den tuffa tjejen från Kiruna som talade…

Så vill partierna lösa energifrågan

1. Hur vill ert parti säkra industrins energibehov? 2. Ska kärnkraften vara kvar eller avvecklas?

”Sverige har inte råd att gå före”

Pappers säger nej till straffskatten på lastbilstransporter och vill ha en blocköverskridande energiuppgörelse. Det är några åsikter förbundet har inför det kommande riksdagsvalet och…

Pappers tror på Löfven

Pappers ställer sig bakom Stefan Löfven förslag om att alla förslag inom EU ska bedömas utifrån om de ger några jobb eller inte. –…

Så svarar politikerna på dina EU-frågor

Så svarar politikerna på dina EU-frågor

På söndag är det dags att välja. Vilka insatser är viktigast för att unga ska få jobb? Har löntagarnas ställning i Europa försvagats? Måste…