Industriarbetarnas tidning

Anonyma enkäter rensar luften på bruket

28 april, 2014

ARBETSMILJÖ Det gäller att inte blunda. Att våga ta itu med sociala problem innan de växer till sig. Det är en ledstjärna på Obbola pappersbruk utanför Umeå.

Den psykiska ohälsan ökar

  • Den psykiska ohälsan ökar, enligt Försäkringskassan. Den typen av sjukdomar ökar mest av samtliga diagnoser.
  •  2012 påbörjades 94 000 sjukskrivningar med psykisk diagnos, en ökning med nästan 20 000 sedan 2009.
  • Psykisk ohälsa kan bland annat betyda stressreaktioner och utmattnings-syndrom.

Hur gör man då? Svaret är anonyma enkäter. Det låter kanske för simpelt, men flera anställda som vi träffar under vårt besök säger att de ger resultat.

I pappersmaskinens manöverrum träffar vi Björn Wännman. Han sitter nedsjunken i en av de slitna stolarna, vandrar med blicken mellan fem-sex dataskärmar. Han pekar på en skärm som visar mätdata från labbet. De är viktiga att följa när man ska ändra papperskvalitén, berättar han.

Björn Wännman talar positivt om personalenkäterna.

– Det händer att det finns missförhållanden som ger röda siffror. Vi har märkt en skillnad efter enkäterna. Ett slags attitydförändring hos personen som det var problem med. Företaget har väl gjort något åt saken.

När Björn Wännman talar om ”röda siffror” menar han kolumnerna i redovisningen av enkätens resultat. För det är noga med rapporteringen. Efter varje undersökning går närmaste chef igenom en sammanställning av svaren med personalen. Visar resultatet på något problem är det arbetsledningens uppgift att ta itu med saken, i samarbete med skyddsombuden.

Björn Wännman syftar på SCA:s stora enkätundersökningar som utförs på koncernens alla bruk. Pappersbruket i Obbola har gått ett steg vidare. De har infört så kallade personalvårdsronder som bara handlar om stämningen i gruppen, hur man uppfattar sitt jobb och arbetsledningen. Det gäller alltså inte det praktiska, hur man jobbar, utan de mjuka frågorna.

Än så länge har bara runt en tredjedel av de anställda varit med om en personalvårdsrond, men målet är att alla ska få delta i en rond vartannat år. Ronden innebär även den i första hand en enkät, men med mer detaljerade frågor än SCA:s stora undersökning. Sen blir det redovisning och samtal i grupper med folk som jobbar ihop.

– Det är bra. Men det är klart att man kan göra något själv också, säger Björn Wännman. Är det flera som har problem med någons beteende kan man försöka tala med personen direkt. Jag har gjort det en gång och det gick bra.

– Men det kanske inte passar alla. I slutänden är det förstås chefens ansvar.

Utanför manöverrummets fönster drar några pappersarbetare långa sjok av kasserat papper från valsarna. De ropar till varandra och gestikulerar vilt med armarna. Ett banbrott tidigare i processen har ställt till problem.

Alf Pettersson kommer in i man-överrummet, säger att han också tror på enkäter. Men personligen känner han ett visst motstånd när det är dags att fylla i frågorna. Det är inte bara att kryssa i ett ja, eller ett nej. De flesta svaren är en 5-gradig skala. Vad ska man välja?

– Det är bra att få fram det om något är fel, säger han. Hur ska man annars få reda på det?

– Men det är klart att det spelar roll hur man känner sig just då när man ska kryssa i enkäten. Sådana här dagar när allt jävlas, då kanske siffrorna blir mindre gröna.

Arbetskamraten Koray Eker tycker att enkäterna kan öppna ögonen på arbetsledningen. Ända upp i toppen, tillägger han.

– Om jag otrivs med något i mitt jobb kan jag nämna det i enkäten. Det kan vara lättare än att ta upp det i fikarummet eller direkt med chefen.

– Det märks att företaget följer upp resultaten. Det är bra.

I en annan del av bruket, i sodapannan där själva pappersmassan tillverkas, lyfter Johan Mörtberg sin walkie talkie och utbyter några fraser med en arbetskamrat. Kamraten har lämnat manöverrummet för att inspektera bäckoljecisternen. Johan lutar sig fram och klickar några gånger på dataskärmen. Sen är cisternens ventil öppen och problemet löst för den här gången.

Johan kom till bruket som praktikant från högskolans utbildning i energiteknik, men nu har han fått en anställning.

– Jag jobbade på restaurang i Stockholm tidigare, säger Johan. Det var helt annorlunda. Vissa dagar jobbade vi 19 timmar. Efter 12 timmar blev man riktigt trött, stressade upp sig för allt. Det blev en del diskussioner, som att andra inte städat efter sig.

– Här på bruket är det en helt annan stämning, säger han. Man märker att det finns ett engagemang i hur folk mår. En del företag fokuserar bara på vinning.

Ronny Kassman, som är Pappers ordförande i avdelningen, säger att facket och skyddsombuden har en viktig roll. Det kan finnas medlemmar som upplever stress, mobbning eller att någon har alkoholproblem. Ibland kommer de till fackexpeditionen och vill prata.

– Man hjälper till så gott man kan, säger Ronny.

Men att gå runt på fabriken och prata med folk om känslor, det är inte hans grej.

– Karlar från Norrland, du vet. De går inte ut och frågar andra karlar hur de mår.

Så undersöker du klimatet på ditt arbete

Om det finns tecken på att folk mår dåligt på ditt jobb bör företag och skyddsombud (eventuellt i samarbete med företagshälsovården) …

  • … Genomföra en undersökning bland alla anställda med frågor runt hur de mår och hur de upplever sin situation på jobbet.
  • … Berätta om resultatet för alla. Vilka förändringar behövs? Involvera alla anställda i diskussionen.
  • … Göra en handlingsplan.
  • … Följa upp en tid efteråt. Har det blivit bättre?

Läs mer på till exempel Prevents hemsida. De har också enkätförslag.
Varning för att enkäterna blir liggande i en skrivbordslåda!

Källa: Ronny Mattsson, regionalt skyddsombud i Göteborg.

Exempel på frågor i personalvårdsenkäten:

Jag upplever att trivseln på min arbetsplats är:
• Mycket bra • Bra • Varken eller • Dålig • Mycket dålig

Jag upplever min arbetssituation ur stressynpunkt som:
• Mycket bra • Bra • Varken eller • Dålig • Mycket dålig

Upplever du att det förekommer mobbning inom avdelningen:
• Ja • Nej

Hur upplever du medarbetarsamtalen:
• Mycket bra • Bra • Varken eller • Dåliga • Mycket dåliga

Läs mer:

”Den som har det bra gör ett bättre jobb”

Du kanske också vill läsa…

”Det krävs friska arbetsplatser för att nya jobb ska skapas”

Våra arbetsplatser måste ”stress-saneras” för att nya jobb ska kunna skapas. Och arbetsmiljöverkets föreskrift kan bli ett viktigt hjälpmedel i detta arbete. Det skriver elva forskare i ett debattinlägg.

Så gör Norge – steg för steg

Så gör Norge – steg för steg

I motsats till Sverige har Norge tydliga gränser för vad man får stå ut med och inte på en arbetsplats.

”Det svåraste har varit att hålla distansen”

”Det svåraste har varit att hålla distansen”

Möt Dagens Arbetes Elinor Torp, vars nya bok om Lasse lanserades på bokmässan. Hans självmord satte nytt fokus på den psykosociala arbetsmiljön.

Lyssna till kroppens varningar

Lyssna till kroppens varningar

Gå in i väggen, utbränd, utmattad. Kropp och själ hänger inte med. Kolla om du är i farozonen.

”Förr eller senare brister det”

”Förr eller senare brister det”

Dagens Arbetes granskning visar att stressen sprider sig på de svenska industrigolven, många klagar på en alltmer slimmad organisation. Samtidigt fokuserar allt fler företag på den psykosociala arbetsmiljön.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

De lyfter frågan om stress och mobbing

De lyfter frågan om stress och mobbing

I dag anordnar organisationen Gilla jobbet en heldag i Stockholm på temat ”Den hållbara arbetsplatsen”. Bland ämnena finns mobbing, stress och konflikter på jobbet.

Ökat tryck på själslig skyddsrond

Ökat tryck på själslig skyddsrond

Den psykosociala arbetsmiljön har inte prioriterats på Bonniers stora tryckeri i Akalla. Men nu ska själen få sin egen skyddsrond.

”Det lönar sig att göra något åt problemen”

”Det lönar sig att göra något åt problemen”

Forskaren Malin Lohela Karlsson arbetar med att få arbetsgivarna att inse att stress och mobbning jobbet också kostar pengar för företagen.

Nu ska arbetsgivaren ha koll på jobbstressen

För första gången måste arbetsgivarna ha koll på hela arbetsmiljön. Nu har LO tagit fram en vägledning för hur skyddsombud ska jobba enligt föreskrifterna.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”