Industriarbetarnas tidning

Fråga om jobbet

Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv.   Läs fler frågor om:

Vad händer om jag inte kan arbeta?

14 april, 2014

Jag är gravid i vecka 25 och har haft problem med foglossning sedan vecka 16. Jag jobbar heltid och börjar få svårt att lyfta tungt och böja mig länge. Jag får ont av att stå många timmar i sträck. Ibland är jag smärtfri och ibland kan jag inte ens gå för att det gör så ont i fogarna. Min arbetsgivare kan inte omplacera mig och kräver nu att jag ska sjukskriva mig i en månad tills jag går på graviditetspenning 60 dagar innan förlossningen. Jag vet inte vad jag ska göra. Jag är rädd att om jag sjukskriver mig så kanske försäkringskassan räknar om min inkomst som jag kommer att få på havandeskapspenningen, vill ju inte förlora så mycket på det.Kan man stämma arbetsgivaren eller vad gör jag?

Om din arbetsgivare verkligen har gjort allt för att undersöka om du kan få lättare arbetsuppgifter eller hjälpmedel är det svårt att kräva mer. Tycker du att du har blivit felaktigt behandlad, eller att din arbetsgivare kunde ha gjort mer för att anpassa arbetet, ska du vända dig till facket på din arbetsplats om de finns där eller till en ombudsman på avdelningen.

Med fysiskt krävande jobb kan man ha rätt till graviditetspenning från 60 dagar före beräknad förlossning. Du bör redan nu ansöka om graviditetspenning. Då får du också blanketter där arbetsgivaren ska intyga att du inte kan ges lättare arbetsuppgifter.

Det är inte säkert att försäkringskassan bedömer att dina besvär är tillräckliga för att du ska få sjukpenning eller graviditetspenning. Det är därför viktigt att din läkare – om han/hon gör bedömningen att du bör sjukskrivas – noga motiverar varför i läkarintyget.

Om du får sjukpenning påverkar det inte din SGI (sjukpenninggrundande inkomst) – du riskerar alltså inte att få lägre graviditetspenning eller föräldrapenning.

Ställ din fråga här
Välkommen med en fråga till våra experter! Tyvärr kan vi inte svara via mejl. Eftersom vi är industriarbetarnas tidning svarar vi inte heller på frågor som specifikt rör andra avtal.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Så mycket kan du få i ersättning

Så mycket kan du få i ersättning

Regeringen har lovat en tryggare sjukförsäkring. Högre ersättning och mer flexibilitet är några av nyheterna som infördes i början av året.

Sluta utförsäkra covidsjuka

Sluta utförsäkra covidsjuka

Att komma till rätta med bristerna i sjukförsäkringen borde ligga högt på varje politikers prioriteringslista. Här är fem konkreta krav från IF Metall.

När coronan inte släpper

När coronan inte släpper

Många har kvarstående symtom efter att ha drabbats av covid-19. Det här ska du tänka på om du är drabbad.

Lättare att få full ersättning

Lättare att få full ersättning

Blir du sjuk av jobbet är det från årsskiftet lite lättare att få pengar.

Ministern: Vi har en sjuk­försäkring som gått sönder

Ministern: Vi har en sjuk­försäkring som gått sönder

Ardalan Shekarabi (S) efter mötet med GS om utförsäkrade medlemmar: ”Vi måste göra allt vi kan för att återupprätta tryggheten vid sjukdom.”

GS möter minister om sjuk­försäkring

Två GS medlemmar dog, men ansågs inte vara tillräckligt sjuka för sjukpenning.Efter att det uppmärksammades i DA ska GS i dag träffa socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S).

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

Vi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

IF Metall: Sjuk­försäkringen måste bli bättre

Sex av tio av IF Metalls medlemmar oroas enligt en ny undersökning för att inte klara ekonomin vid en längre tids sjukdom. ”Socialdemokraterna måste visa att vi kan lita på dem i den här frågan”, säger förbundsordförande Marie Nilsson.

Få rätt pengar när du är sjuk

Få rätt pengar när du är sjuk

Har din arbetsplats kollektivavtal har du flera försäkringar automatiskt. Bland annat om du blir sjuk. Det är det många som missar.