Så mycket kan du få i ersättning
Regeringen har lovat en tryggare sjukförsäkring. Högre ersättning och mer flexibilitet är några av nyheterna som infördes i början av året.
Industriarbetarnas tidning
Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv. Läs fler frågor om:
Jag är gravid i vecka 25 och har haft problem med foglossning sedan vecka 16. Jag jobbar heltid och börjar få svårt att lyfta tungt och böja mig länge. Jag får ont av att stå många timmar i sträck. Ibland är jag smärtfri och ibland kan jag inte ens gå för att det gör så ont i fogarna. Min arbetsgivare kan inte omplacera mig och kräver nu att jag ska sjukskriva mig i en månad tills jag går på graviditetspenning 60 dagar innan förlossningen. Jag vet inte vad jag ska göra. Jag är rädd att om jag sjukskriver mig så kanske försäkringskassan räknar om min inkomst som jag kommer att få på havandeskapspenningen, vill ju inte förlora så mycket på det.Kan man stämma arbetsgivaren eller vad gör jag?
Om din arbetsgivare verkligen har gjort allt för att undersöka om du kan få lättare arbetsuppgifter eller hjälpmedel är det svårt att kräva mer. Tycker du att du har blivit felaktigt behandlad, eller att din arbetsgivare kunde ha gjort mer för att anpassa arbetet, ska du vända dig till facket på din arbetsplats om de finns där eller till en ombudsman på avdelningen.
Med fysiskt krävande jobb kan man ha rätt till graviditetspenning från 60 dagar före beräknad förlossning. Du bör redan nu ansöka om graviditetspenning. Då får du också blanketter där arbetsgivaren ska intyga att du inte kan ges lättare arbetsuppgifter.
Det är inte säkert att försäkringskassan bedömer att dina besvär är tillräckliga för att du ska få sjukpenning eller graviditetspenning. Det är därför viktigt att din läkare – om han/hon gör bedömningen att du bör sjukskrivas – noga motiverar varför i läkarintyget.
Om du får sjukpenning påverkar det inte din SGI (sjukpenninggrundande inkomst) – du riskerar alltså inte att få lägre graviditetspenning eller föräldrapenning.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.