Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Kunskapen är valfri men ger dig makt

28 maj, 2014

Skrivet av Crister Enander

Crister EnanderFörst tänkte jag försöka skriva ett försvar för historisk kunskap. Tankarna låg redan klara, välordnade och på rad, när jag gick ut på min morgonpromenad. Staden var nästa öde, gatorna tomma bortsett från några morgontidiga cyklister. Efteråt, då regnet upphört, satte jag mig som alltid på en bänk. Jag såg mig runt. Få människor korsade torget. Ingen av torghandlarna hade ännu kommit. Jag tände en cigarrett och tänkte på vad jag skulle skriva när jag kom tillbaka.

Då, oväntat och överrumplande, fördes luntan till veken. En annan tanke, en sannare och uppriktigare, tog form.

Ju mer jag tänker på det, desto starkare blir min beslutsamhet. Ingenting kan få mig att försöka tala om kunskap och bildning, historiskt vetande och läsning i termer som nytta och marknadsanpassning. Det är förnedrande. Det är förolämpande. Inte mot mig personligen, utan mot allt vad den mänskliga civilisationen representerar, vad den förmått skapa och lett fram till sekel efter sekel; det är en skymf mot den grundläggande värdighet som människan bär på, som redan den store renässansfilosofen Giovanni Pico della Mirandola skrev om i sin magnifika skrift Tal om människans värdighet från 1488.

Hur har dessa politiker och makthavare mage, hur kan de understå sig och ens våga förvänta sig kortsiktig och inskränkt nytta av det väsentligaste och mest avgörande som skiljer oss från svin och feta duvor?

Är de beredda att sänka sig ner och dela plats, sida vid sida i gyttja och träck, därinne i den stinkande kätten? I så fall tänker inte jag hindra dem. Varsågoda. Valet är ert. Men lämna oss andra utanför detta inskränkta förfall och dessa förljugna prioriteringar.

Ty det är vad den store Mirandola skriver. När Gud skapat jorden och givit alla djur deras egenskaper och bestämmelse, pekat ut deras plats och funktion återstod människan, skapelsens krona. Gud visste inte vilka egenskaper han skulle ingjuta i henne – han hade använt alla till den övriga skapelsens många varelser – och han insåg då i ett storartat ögonblick att han skulle ge människan den fria viljan. Människan fick friheten att själv bestämma och välja sitt öde. Det står därmed, skriver Mirandola, i människans makt att själv välja att bli en ängels like eller sjunka ner till det bökande svinets nivå.

Varför skulle historisk kunskap behöva ett försvarstal?
Vem ställer sig upp för att försvara behovet av bröd? Av vatten? Av salt?
Vem känner sig tvingad att försvara samlag och lungornas behov av luft och syre?

Ingen. Det krävs inte. Det som är en del av människans grundläggande behov kräver inga försvarstal. Så inte heller kunskap om de förflutna. Utan insikter i gångna tiders handlingar är vi vilsna, för alltid förlorade i en skräckkammare av ett evigt nu. Den som saknar minne tvingas om och om igen göra exakt samma sak. Samma misstag, år ut och år in.

Utan minne är ingen förändring möjlig. Ingen överblick går att erövra. Famlande, trevande, vilsen förblir den historielöses lott. Enbart genom kunskap kan verkliga insikter erövras.

”Kloka män brukar säga – och inte av en slump eller utan skäl – att den som vill förutse vad som kommer att ske bör begrunda det som har varit, ty allt som händer i världen har sin motsvarighet i det som har hänt i det förflutna. Detta beror på att allt har skapats av människor, som har och alltid har haft samma lidelser, vilka därför med nödvändighet får samma följder”, skriver Niccolò Machiavelli i Republiken. Diskurs över de tio första böckerna av Titus Livius (översättning Paul Enoksson)

Kunskap är makt. Det är ingen tom fras. Det är ingen tarvlighet som sprejas som graffiti i ödsliga kulvertar. Och den makten, det herraväldet äger den verkliga styrkan och bestående kraften, kommer de styrande och mäktiga aldrig åt; den kan de aldrig erövra, sälja eller försöka förvandla till en vara bland andra varor. Där – exakt där – upphör deras inflytande.

Makthavarna har nu under lång tid underminerat vägen till kunskap och även kunskapens innehåll, särskilt gäller detta för de ”mindre bemedlade” – som omskrivningen lyder – det vill säga de fattiga, de längste ner på samhällsstegen, underklassen som Strindberg skulle sagt. Kunskap är återigen förvandlad till en klassfråga. Alla undersökningar är entydiga: klyftan blir större, ja allt mer bråddjup för varje seriös utredning som genomförs. Det gamla klassamhället har återuppstått.

Nu sållas människor bort redan vid födseln. Framtiden formas redan när fostervattnet går. Sorteringen sker på BB. Klass A-människor, klass B-människor, klass F-människor. De defekta och ovidkommande, misslyckade och narkomaner, socialfall och samhällsparasiter. De riskerar att födas till förlorare.

Det gäller att välja rätt föräldrar. Vi lever verklighen i valfrihetens förlovade land. Ändå, kom alltid ihåg: Kunskap är makt!

Du kanske också vill läsa…

Vem törs stå upp för gästarbetarnas rättigheter

Vem törs stå upp för gästarbetarnas rättigheter

Gästkrönika, Crister Enander.

”En skrämmande tanke om Sverige”

Utan tydliga ideologier är demokratins byggstenar urholkade, betydelselösa. Och då måste frågan ställas om Sverige är ett demokratiskt land.

I vårt sargade land

De har skurit för djupt. Så enkelt är det. Ingen kan förneka det, inga floskler eller retoriska utläggningar kan längre skyla vad som skett.

När makten blivit likgiltig

Lyssnar makten? Hör de styrande längre den kritik eller de vädjanden som framförs? Bryr de sig? När fattigdomen ökar, när detta rika land får allt fler och fler medborgare som har svårt att få pengarna att räcka till mat, är då makten lyhörd? Försöker de ändra på missförhållandena?

Vi måste slåss för våra sinnens rätt!

Det pågår ett svek som gäller alla. Språket är ockuperat. Reklamen belägrar de viktigaste orden.

Högt pris för maktens människor

Att tvingas leva i ruinerna av folkhemmet är smärtsamt. Alla dessa enskilda som drabbas så hårt och skoningslöst. Varje dag rapporteras det i nyheterna om att regeringen beslutat genomföra fler inskränkningar i den allmänna välfärden eller att de tagit långsiktiga beslut som i längden kommer att försämra livet för de redan fattiga och hårdast utsatta.

Handelsrekord – men inte för verklighetens folk

Äntligen är helgerna förbi. Vardagen är tillbaka. Varje år upprepas samma sak. Med glädje eller tålamod tar man sig igenom julhelgerna och förmår även att fira nyåret med vederbörlig stilfullhet.

Med perfekt vita tänder ska vi dö

Ibland blir man bara trött. Så där riktigt bottenlöst trött att armar och ben känns som spagetti som kokats alldeles för länge. När det är som om all kraft rinner ur kroppen och det enda man vill är att hitta en maläten ful gammal filt, ta sig till närmaste soffa med taskig fjädring och sedan lägga sig ner med en duns, dra den där raggiga filten över huvudet och glömma såväl världen som vardagen.

Demokratin är hotad – vi måste säga ifrån nu!

Vad väntar vi på? Vill vi att rasismen ska bli en våldsam del av vår vardag? Väntar vi på upploppen? De blodiga gängkrigen? De omkullvälta bilarna som brinner på gatorna? Gatstenar som viner hårt genom luften?

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.