”Fira demokratin och lär av historien”Helle Klein bloggar om demokratins 100-årsjubileum: Måtte liberaler och socialdemokrater än en gång visa prov på mod.

”Är det verkligen människorna eller samhället – och arbetsmarknaden – det är fel på?”Krönika, Daniel Mathisen.

Drömmen om kärnkraft gagnar inte industrin

Helle Klein svarar:Det är en trist debatteknik att utmåla den som inte delar ens åsikter som ”okunnig och dåligt uppdaterad”. Vi borde väl ändå kunna tro varandra om gott? Min utgångspunkt är precis som Öhman/Larssons att värna svensk industris konkurrenskraft och skapa en långsiktigt hållbar tillväxt för både miljö och medborgare.

Tron att kärnkraften är så billig är ett hjärnspöke som tyvärr fortfarande behärskar energidebatten. Det finns inget som tyder på att ny kärnkraft kommer att bli billig. Inte heller är den särskilt stabil som energikälla längre.

Sverige har Europas mest ålderstigna reaktorer och vi står oavsett om vi vill det eller inte inför en avveckling. Antingen är den kontrollerad eller så kommer den ske i panik då en olycka har inträffat. Detta insåg statsminister Göran Persson då han började omställningen av energisystemet – det han kallade tillväxtens nästa språng.

Poängen med min ledare var att jag saknar en energidebatt som ser till långsiktighet – något som efterlyses från både industri och hushåll. Det är synd att den alltid fastnar i för eller mot kärnkraft.

Efter den förfärliga kärnkraftskatstrofen i Japan där konsekvenserna för människors hälsa och miljö ännu inte är överblickbara beslöt den kärnkraftsvänliga Angela Merkel att Tyskland skulle avveckla all sin kärnkraft. Detta sker nu i stort samförstånd politiskt och med inte minst IG Metalls uppbackning. Det är förstås bra för tillverkningsindustrin om ny energiteknik ska tas fram.

Säkerhetskraven har med nödvändighet ökat och därför skulle satsningar på ny kärnkraft bli oerhört dyr. Det visar färska exempel från Finland och England. Det var detta som föranledde SEB-ekonomen Klas Eklund att i en krönika i Fokus ifrågasätta kärnkraftens framtid. Han kanske också är ”okunnig och dåligt uppdaterad”?

Öhman/Larsson pekar på att den tyska kärnkraftsavvecklingen kommer att leda till en massiv utbyggnad av gas- och kolkraft. Det stämmer att kolanvändningen har ökat på senare år (brunkol och stenkol har ökat tillsammans ungefär 2,4 procent). Det beror delvis på att nya kolkraftverk ersatt mindre effektiva (något som varit planerat sen lång tid tillbaka) och att kolpriset pressats av den nordamerikanska gasmarknaden. Svenska Vattenfall är i högsta grad medansvarigt för denna utveckling. Det har inte med kärnkraftsavvecklingen att göra.

Gasanvändningen har minskat i Tyskland. Liksom kärnkraften som mellan 2010 och 2013 gått från 22,2 procent till 15,4 procent, dvs tappat 7 procentenheter! Och märk väl den förnybara energin har ökat från 16,6 till 24,1 procent. Dessutom har exporten av el från Tyskland ökat med drygt 12 TWh.

Varken jag eller Öhman/Larsson vet förstås om tyskarna kommer att klara sin energiomställning där en rejäl minskning av det fossila också ingår. Men ett är säkert: Tyskland kommer att bli ledande i ny energi- och miljöteknik. Det vore bedrövligt om Sverige missade detta tåg på grund av orealistiska kärnkraftsdrömmar. 

 


hk@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

30 år efter Tjernobylkatastrofen

Elinor Torp väljer tre böcker om Tjernobyl

DA tipsar

"Den här gången finns ett politiskt tryck"

FN:s toppmöte om klimatet är igång i Paris, världen håller andan för att fiaskot från Köpenhamn inte ska upprepas. DA har frågat tre industriförbund om deras förväntningar.

Energiförbrukningen i industrin

Kärnkraftverket i Oskarshamn. Foto: MIKAEL FRITZON/TT

"Omställningen är ingen dröm – den pågår redan"

Kärnkraftsdebatten"I sak presenterar inte Christer Larsson och Per Öhman några nya argument när avfärdar mina kärnkraftskritiska synpunkter med att jag skulle 'stå långt ifrån industrin'".

"Vi ser inte hur man ska nå klimatmålen utan"

Kärnkraftsdebatten"För att klara elförsörjningen den tid det inte blåser binder vi upp stor del av vattenkraften, men utöver detta måste finnas en baskraft. Idag utgörs den av kärnkraft, men kan givetvis basera sig på biobränsle eller kol. Vi för vår del ser inte hur vi ska kunna undvika kärnkraft om vi ska klara klimatmålen", skriver Per Öhman, IF Metall och Christer Larsson, Pappers, i en replik till Håkan Larsson.

Industrin behöver en långsiktig energipolitik – utan kärnkraft

Kärnkraftsdebatten"Det är direkt kontraproduktivt att, som IF Metalls och Pappers företrädare Öhman och Larsson, sätta hoppet till nya reaktorer." Håkan Larsson i en replik.

"Verkligheten håller på att komma ifatt"

KärnkraftsdebattenVerkligheten håller på att komma ifatt fler och fler i den svenska energidebatten. Fromma förhoppningar är snart det enda som finns kvar för de som drömmer om kärnkraften. I verkligheten har nämligen ny kärnkraft visat sig vara dyr, riskabel och geopolitiskt helt oförsvarbar.

2

"Axelsson går förbi de svåra frågorna"

KärnkraftsdebattenDagens Arbetes granskning av energiförbrukningen i pappers- och massabranschen har följts av en intensiv kärnkraftsdebatt. Christer Larsson, energiansvarig i Pappers och Per Öhman, i IF Metall, replikerar på Svante Axelssons inlägg där Tysklands energiomställning lyftes fram. "Axelsson går förbi alla de svåra frågorna”, skriver de på DA Debatt.

"Framtidens energi är förnybar"

KärnkraftsdebattenSvante Axelsson: "Sverige behöver en blocköverskridande energiuppgörelse för att skapa stabila spelvillkor för näringsliv och hushåll. "

1

Kärnkraftsavveckling spär på växthuseffekten!

Kärnkraftsdebatten"Kärnkraftsavveckling spär på växthuseffekten", skriver Christer Larsson, energiansvarig Pappers och Per Öhman, energiansvarig If Metall, angående Helle Kleins ledare om kärnkraft.

Robotiseringen av arbetslivet

"Statlig industripolitik måste säkra kompetensen"

DebattSverige har halkat efter och det hotar jobben, skriver Gunnar Bolmsjö och Ove Leichsenring från branschföreningen för industrirobotar.

Rusta oss för 
robotsamhället

LedareEn ny generation robotar är på väg in i arbetslivet. 
De utmanar både arbetare och tjänstemän. Dags för facket att 
formulera visionen Det goda arbetet 2.0.

1

Kaospartiet SD bör hållas kort

Sverigedemokraterna är ett arbetarfientligt högerparti som vill skapa kaos. Löfvens tydlighet gentemot SD är en välgärning.

1

Nytt år, ny politik

Den stora vinsten med Decemberöverenskommelsen är att SD:s vågmästarroll minskar drastiskt. Det som var tänkt att skapa en sorts stiltje i politiken efter en turbulent höst verkar dock ha lett till rena vulkanutbrottet inom Alliansen, framförallt inom Moderaterna.

Julen är det trotsiga hoppets tid

Vi behöver berättelserna som värnar människovärdet i en tid då människoföraktet härskar i Europa.

SD visar sitt rätta ansikte

SD är inte och har aldrig varit ett parti som alla andra.

1

Sorglig uppvisning i demokratiförakt

LedareAlliansen bryr sig mer om teknokrati än om demokrati. Med lagändringar ska regeringsmakten garanteras. Det är att fly sitt parlamentariska ansvar.

Helt rätt att utlysa extraval

LedareRegeringen Löfven gör helt rätt i att utlysa extraval. Nu måste väljarna få säga sitt och hjälpa riksdagen att komma ur den blockpolitiska låsningen.

Utlys extraval, Löfven

LedareAlliansen väljer att befästa blockpolitiken och ge SD makten. Det är djupt tragiskt. Löfven bör utlysa extraval och låta väljarna säga sitt.

Facket agerar. Vad gör Fotbollförbundet?

LedareHittills har 1400 arbetare omkommit vid arenabyggena inför fotbolls-VM 2022 i Qatar. Minst 4000 människor kommer att ha dött innan VM invigs. Nu försöker det globala bygg- och träfacket (BWI) organisera migrantarbetarna fackligt trots att det är förbjudet i Qatar.

Nu behövs en offensiv för industrin

LedareDet är dags för statsminister Stefan Löfven och regeringen att gå från ord till verkstad. Strategin för nyindustrialisering behöver fyllas med politisk handling.

Strunta i ladan, Magdalena Andersson

LedareDet är dags att överge ett alltför trubbigt överskottsmål och våga satsa rejält på investeringar och stimulans av ekonomin. Den rödgröna regeringens budget har en utmärkt inriktning men är alltför försiktig.

Så sorgligt, Dagens Industri

LedareDagens Industris politiske redaktör PM Nilsson drev i samband med valet frågan om blockpolitikens framtid. Det är dags att luckra upp blockpolitiken och hitta nya samarbeten i riksdagen, menade Nilsson klokt. Nu verkar han ha gett upp. I stället tycks han förbereda ett borgerligt maktövertagande med hjälp av Sverigedemokraterna.

Fler jobb ja – men vilken sorts?

LedareKampen för jobben måste nu bli en kamp för ett hållbart arbetsliv som utvecklar människor, inte skadar dem.

Lovande rödgrön jobbpolitik

LedareRegeringsförhandlingarna pågår för fullt. I morgon utses Stefan Löfven till statsminister. På fredag kommer han att inför riksdagen läsa upp regeringsförklaringen och berätta hur regeringskoalitionen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet ska se ut.

En svensk arbetsplats är inte vad den varit.

Da DebattJag är nu 63 år och har under ett yrkesverksamt liv arbetat i olika funktioner inom industrin i Sverige. När jag började mitt yrkesliv efter en utbildning som smed och maskiningenjör kunde en introduktion till ett nytt jobb gå till på följande sätt.

1

Nu behövs en politik för jämlikhet

Valet blev just den rysare som många hade befarat. Precis som i Europavalet är det med blandade känslor man tog del av valresultatet. Glädjen över att det blir regeringsskifte grumlas av det faktum att de bruna vindarna är ruggigt starka.

Dags att välja väg – ihop eller isär

Valet handlar om färdriktning: ska vi gå mot ökad 
ojämlikhet eller hålla samman Sverige?

DA granskar Plymouthbröderna

Stäng sektskolan!

LedareNär kan en skola stängas? Uppenbart kan skolor konkursas och privata ägare plötsligt ta sin hand ifrån eleverna. Det har vi sett flera exempel på i vinstmaximeringens tid. Men när kan staten av kvalitetsskäl stänga en skola?

Stoppa skolhaveriet

LedareAlliansregeringens utbildningspolitik ser vi nu konsekvenserna av. Skolverket har kommit med ännu en rapport om bottenrekord för svensk skola. Andelen elever som inte får godkänt i nionde klass har ökat dramatiskt och nytt rekord slogs i vårs. Hela 13,1 procent klarar inte sin behörighet till gymnasiet.

Nöjdhet står mot förändringsvilja

Aldrig tidigare har alliansen gått till val på så små jobbsatsningar. Reinfeldt försöker göra själva regeringsfrågan till valets viktigaste. Det är en teknokratisk hållning där politiken avideologiseras.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.