Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Pappers ska höras och synas i debatten

9 oktober, 2014

Skrivet av Matts Jutterström

Tack alla medlemmar för förtroendet! Nu vill jag att vi tillsammans bygger världens bästa fackförbund.

Jag är både stolt och glad över att bli vald till ordförande i vårt förbund, Pappers. Samtidigt känner jag mig både nervös och otålig inför uppdraget och de uppgifter som ligger framför oss. Jag tänker då bland annat på avtalsrörelsen, hur vi ska hantera arbetstidskonto ATK och pensionsfrågan i framtiden och många andra frågor som är så viktiga för oss medlemmar i Pappers.

Tillsammans ska vi bygga Pappers starkt! Det är nödvändigt för att möta de utmaningar vi har framför oss. Men också för att Pappers ska fortsätta som eget förbund. Det förutsätter att vi har en levande dialog och debatt i förbundet. Men framförallt att Pappers syns och hörs i debatten. Här har du och alla andra duktiga medlemmar och förtroendevalda en central roll. Pappers ska vara världens bästa fackförbund där det finns närhet mellan medlemmen och förbundet.

Söndagen den 14 september ritades det politiska landskapet i Sverige om. Sveriges tredje största parti är nu Sverigedemokraterna, ett öppet rasistiskt parti, som vill dela upp människor – det kan jag aldrig acceptera! Pappers och fackföreningsrörelsen delar aldrig upp människor utifrån hudfärg eller kulturell bakgrund. Jag är dock övertygad om att den stora majoriteten som röstade på SD inte är rasister. Det är framför allt ett uttryck för rädsla och att något håller på att gå sönder i Sverige. Skulden för det bär den moderatledda regeringens politik. De har medvetet drivit en politik som resulterat i att den som antingen blir arbetslös eller långvarigt sjuk blir fattig i Sverige i dag.

Det är också allt färre händer inom vård och omsorg. Men framför allt är det allt större klasser och lärare som administrerar alltmer, i stället för att koncentrera sig på att utbilda barnen i skolan. Det beror naturligtvis på den borgerliga regeringens prioritering, där sänkt skatt varit svaret på varje fråga och problem i det svenska samhället. Resultatet vet vi, allt färre får godkända betyg i grundskolan och allt färre börjar på gymnasiet. Vi ser också att skolresultaten sjunker jämfört med andra länder, så kan vi inte ha det!

Därför blir jag mycket glad över att nästa statsminister kommer att vara svetsaren och socialdemokraten Stefan Löfven. I stället för skattesänkningar kommer Socialdemokraterna bland annat att satsa på jobben, höja dagpenningen i a-kassan och på att göra gymnasieskolan obligatorisk. Det beror på att den som saknar gymnasieexamen har mycket svårt att få arbete. Vi vet från vår egen bransch att det till och med ibland krävs högskoleexamen, så gymnasieexamen för alla ungdomar är grundnivå i dagens och framtidens arbetsliv.

Naturligtvis krävs stöd till eleverna så att de klarar gymnasieexamen och då i form av fler speciallärare, specialpedagoger och studievägledning. Jag ser också fram emot att den nya regeringen, som ett av de första besluten, tar bort möjligheten att stapla visstidsanställningar på varandra.

Du kanske också vill läsa…

Nu måste vi kämpa för Las!

Nu måste vi kämpa för Las!

I nästa nummer av Dagens Arbete har Matts Jutterström skrivit sin sista krönika. Med anledning av hans bortgång publicerar vi den nu. I krönikan slår han fast att det är dags att stå upp för Las.

”En viktig röst för kollektivavtalen”

Det är dags att rösta igen, och vad man än tycker om EU är det ett mycket viktigt val. Vill vi ha en union för eller mot trygga anställningar?

Svenskt Näringsliv vädrar morgonluft

”Nu utbasuneras det ena galna förslaget efter det andra, som inte på något sätt gynnar dig”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Nytt år – och en ny tvär högergir

”Vi får hoppas att det nya året rymmer många bra dagar, trots blå-brun budget och en arbetsrätt på förhandlingsbordet”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Friskare arbetsliv – var god dröj

”Jakten på de sjuka fortsätter oavsett regering. Det är helt galet”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

Vi måste spänna bågen hårdare

”Är det någon grupp i detta samhälle som lever på knivs­eggen av stenhård konkurrens är det pappersarbetaren”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Vi fortsätter kampen framåt

En ny tid, med en ny riksdag ställer nya krav på förbundet.

Nu har du chansen att välja rättvist

”Det är dags att välja vilket samhälle vi ska ha. Ett som dras isär eller håller ihop”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

”Det gäller att vi väljer rätt väg”

”Det är alltid ­pengarna som styr, det har jag lärt mig under alla år, men när ska kapitalägarna bli nöjda?”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

”Valrörelsen har skötts som om vi vore kunder på en marknad”

”Med solen kommer en debatt om ökade bensinpriser” skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.