Industriarbetarnas tidning

ABB:s ”allergifabrik” flyttar

21 januari, 2015

Skrivet av Harald Gatu

ABB Composites i Öjebyn lägger ner och flyttar till Polen. 110 personer förlorar jobbet på en av de fabriker där isocyanter först upptäcktes i arbetsmiljön.

Kraftigt allergiframkallande

  • Isocyanater är en grupp kemiska ämnen, lösningsmedel, som används främst vid framställning av polyuretanprodukter.
  • De är kraftigt allergiframkallande, kan orsaka luftrörsbesvär och astma och misstänks också vara cancerframkallande.
  • Ämnena ingår i till exempel plast, lim och färg.
  • Isocyanater kan också frigöras vid upphettning av polyuretanplast, som vid till exempel slipning och svetsning.

 

– I dag är det en ren och fin verkstad, säger Lorenz Karlsson, IF Metallklubbens ordförande.

Nedläggningsbeskedet kom oväntat och som en chock.

– Även om vi brottats med lönsamhetsproblem så trodde vi ändå på fortsatt drift. Vi har effektiviserat och utvecklat verksamheten mycket under senare år.

Fabriken tillverkar högspänningsisolatorer i komposit. Tidigare gjorde man eldröret till granatgeväret AT4. Glasfibern löpte i ett impregneringsbad av epoxi som gjorde många av de anställda allergiska och sjuka.

Rolf Ählberg, i dag pensionär, var den arbetsmiljöombudsman på Metall som slog larm om förhållandena i Öjebyn. Första miljölarmet gällde epoxi i slutet av 1980-talet.

– Men när jag var på plats upptäckte jag att de använde sig av isocyanater, helt oskyddat i en stor verkstadshall.

Fabriken var, enligt Ählberg, platsen för ”en av 1980-talets största arbetsmiljöskandaler”. I tidningen Metallarbetaren kallades den för ”allergifabriken” efter det första epoxi-larmet.

– Men vi engagerade forskare som intresserat tog sig an våra frågor. På så vis kunde vi verka för en förändring.

Nu väljer ABB att flytta tillverkningen till Polen.

– Inte så mycket av löneskäl, vad jag har förstått. Polen ligger nämare marknaden medan vi befinner 150-200 mil ifrån den, säger Lorentz Karlsson.

– Men man tycker ändå att vi skulle kunna få fortsätta.Många är trotjänare och har jobbat här länge. Senast anställd har jobbat här i över tio år.

De som var mer nyanställda har försvunnit under ett flertal uppsägningsvågor på ABB Composite under senare år. Som mest hade fabriken över 200 anställda. I dag har fabriken 110 anställda, varav ett tjugotal tjänstemän.

 

 

 

Du kanske också vill läsa…

”Livet har blivit begränsat”

”Livet har blivit begränsat”

Dagens Arbete berättar gärna om arbetsplatser som blivit säkrare eller mer hälsosamma, men granskar också riskerna som finns i industrin. Ibland märks de inte förrän det är för sent. Majken Lundqvist Eriksson lider ännu av det osynliga giftet.

Isocyanat­forskningen läggs ned

Isocyanat­forskningen läggs ned

Det blir ingen ändring av beslutet att lägga ner forskningen om isocyanater i Hässleholm. I dag beslutade regeringen att inte öronmärka pengar för verksamheten.

Rädda livsviktig forskning

Dagens Arbete har i flera artiklar berättat om att isocyanatforskningen i Hässleholm är hotad. Den här veckan tar regeringen beslut i frågan. ”Det blir beslut på tisdag eller torsdag. Och då kommer det att framgå hur regeringen ser på detta, säger Lars Olof Mikaelsson, handläggare på utbildningsdepartementet. Isocyanater finns i färg och lim bland annat […]

Regeringen beslutar om isocyanaterna

Regeringen avgör denna vecka om forskningen om de hälsofarliga isocyanaterna ska få vara kvar i Hässleholm. Stockholms universitet vill lägga pengarna på andra områden, politiker och fack har protesterat.

Kemiföretag i USA stäms på 880 miljarder

Kemiföretag i USA stäms på 880 miljarder

Fyra kemiföretag i USA har stämts på motsvarande 880 miljarder kronor för att i många år dolt hälsoriskerna med hälsofarliga isocyanater. Stämningen bygger på en unik lag som under åren givit enorma summor till den amerikanska staten.

Fack och kommun vill rädda isocyanatforskning

Fem IF Metall-avdelningar i södra Sverige kräver att regeringen öronmärker pengar för att rädda kvar den nedläggningshotade forskningen om isocyanater i Hässleholm.

IF Metall vill rädda isocyantforskning

IF Metall vill rädda isocyantforskning

IF Metall kommer att kämpa för att värna den forskning som bedrivs i Hässleholm.
– Den vär viktigt för att kunna upplysa våra medlemmar om riskerna. Kunskaperna är låga på arbetsplatserna, säger Lea Skånberg, chef för förbundets arbetslivsenhet.

Forskning om isocyanater läggs ned

Forskningen om allergi-och astmaframkallande isocyanater i Hässleholm ska läggas ned. Stockholms universitet har beslutat att använda pengarna till annan forskning. Ämnena frisläpps bland annat vid slipning och billackering.

23 år sedan katastrofen i Bhopal

Efter katastrofen i Bhopal för 23 år sedan kämpar de efterlevande fortfarande för att de ansvariga ställs till svars och för skadestånd åt efterlevande och skadade. I dag är årsdagen av historiens största arbetsolycka: Natten till den 3 december 1984 läckte cirka 40 ton metylisocyanat och andra giftiga gaser ut från Union Carbides anläggning i […]

FÅ KOLL PÅ RISKERNA

Vi river mattor på jobbet. Det luktar väldigt starkt av ammoniak. Är det farligt att andas in det? Efteråt slipar vi alla golv med en betonggolvslip. Vad bör vi tänka på? Snickaren

Opinion

I väntan på laddning halvvägs till Sunne

I väntan på laddning halvvägs till Sunne

Krönika På macken bland Teslas laddstolpar blir det svenska klassamhället synligt, skriver Anneli Jordahl.

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

Vi måste städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som riskerar arbetarnas hälsa, skriver Europaparlamentarikern Johan Danielsson, S.

Bekämpa antisemitismen i den digitala världen

I förra veckan hölls Förintelsekonferensen i Malmö. Internationella politiska ledare lovade att aktivt bekämpa antisemitismen och rasismen som tyvärr växer runtom i Europa. Sveriges regering satsar nästan 100 miljoner i nästa års budget på denna angelägna kamp för människovärde och demokrati. Till den svenska regeringens satsningar hör bland annat fortsatt arbete med att bekämpa hatbrott […]

”Helheten i överenskommelsen är bra”

”Helheten i överenskommelsen är bra”

Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

Högt spel om människors trygghet

Högt spel om människors trygghet

Pontus Georgsson: När till och med Arbetsdomstolen har farhågor om lagförslaget kring ett nytt anställningsskydd borde det vara självklart att ta till sig av kritiken innan besluten hastas fram.