Regeringen måste öronmärka pengar för att rädda isocyanatforskningen i Hässleholm. Det kräver fem IF Metall-avdelningar i Skåne, Blekinge och Halland, samt Hässleholms kommun och region Skåne.
Fakta isocyanater:
Isocyanater av olika slag finns i bland annat lack, färg, skumplast, fogmassa, lim och annat som innehåller polyuretanplast. Isocyanaterna frigörs vid värme, från 150 grader och uppåt vid heta arbeten som slipning, svetsning, skärning och liknande. Vid heta arbeten på ren plåt kan isocyanater frigöras från baksidan om där finns färg, fogmassa eller liknande.
Inandning av isocyanater kan orsaka livshotande skador på lungorna, astma och allergier. Även hudkontakt kan ge allergier och andningsbesvär. Isocyanater har orsakat cancer på försöksdjur.
Den som arbetar med isocyanater måste genomgå regelbundna läkarundersökningar.
Vad är ett regleringsbrev?
Regeringen styr verksamheten hos olika myndigheter, som polisen, skatteverket eller universiteten, genom årliga så kallade regleringsbrev. Där framgår bland annat myndighetens huvudsakliga uppgifter, hur mycket pengar man har till sitt förfogande under året och ibland vissa särskilda uppdrag
Läs också:
Forskning om isocyanater läggs ned
IF Metall vill rädda isocyanatforskning
Kravet ställs i ett brev till arbetsmarknadsminister Ylvas Johansson och forskningsminister Helene Hellemark Knutsson. Brevet är ställt till dem eftersom isocyanatforskningen berör bådas ansvarsområden.
Utgångspunkten är Stockholms universitets beslut att lägga ned forskningen, som Dagens Arbete tidigare berättat om. I brevet hänvisas till den överenskommelse som gjordes mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet 2005 om att säkra isocyanatforskningen i Hässleholm.
Rent praktiskt administrerades detta genom att 6,7 miljoner kronor anslogs till Stockholms universitet, öronmärkta till isocyanatforskningen genom det regleringsbrev ( se faktaruta) som styr universitetets verksamhet. Hänvisningen till isocyanatforskningen i Hässleholm togs bort efter alliansregeringens tillträde 2006, men pengarna fortsatte att komma.
I brevet krävs nu att regeringen ingriper och stoppar nedläggningen genom att i regleringsbrevet uttryckligen skriva att de 6,7 miljonerna ska fortsätta gå till isocyanatforskningen i Hässleholm, och inte användas till annat.
– Vi vill att forskningen ska vara kvar och kommer att slåss för detta, säger Kenn Nilsson, arbetsmiljöansvarig i IF Metall Nordvästra Skåne, och en av brevets undertecknare.
Han fortsätter:
– Forskarna har gjort ett otroligt jobb. Deras forskning har gjort det möjligt för oss att ställa krav som förbättrat arbetsmiljön. Och de har utbildat våra skyddsombud i vilket haft stor betydelse för det dagliga arbetsmiljöarbetet.
Roligt för forskarna om de får lite pengar!
Hade ju också varit väldigt bra om läkarna på våra yrkesmedicinska mottagningar använder sig av den forskning som redan finns. Personligen har jag i över 10 års tid slipat i bla målat gjutgods, inhalerat kontaminerad skärvätska, samt övrigt smutsigt verkstadsarbete.
När jag sedan drabbades av livshotande andningsbesvär, astma, allergier och lite annat så får man höra att:
– Du är bara lite luktöverkänslig!
– Kvalsterastma!
– Du lider av ”något psykiskt”
– Alla dessa historier!
Min frågeställning till någon klok människa blir då följande:
– Vilket värde har denna forskning för alla lungsjuka arbetare när den uppenbarligen inte tillämpas eller tas på allvar?