Industriarbetarnas tidning

IF Metall vill rädda isocyantforskning

10 augusti, 2016

På IF Metall reagerar man starkt på att isocyanatforskningen hotas:

– Vi känner oss lite tagna på sängen, säger Lea Skånberg, chef för IF Metalls arbetslivsenhet.

Isocyanater är en viktig arbetsmiljöfråga i IF Metall. De förekommer i flera av förbundets branscher – bland annat bilverkstäder, färgbranschen, gjuterier, motorbranschen, plastvaruindustrin, verkstadsindustrin och tillverkning av isolering.

– Vi måste ta upp detta i LO:s kemigrupp (LOKE). Detta är ju en stor fråga som berör även andra förbund, jag tänker exempelvis på Byggnads och elektrikerna.

–Tyvärr är kunskapen om isocyanater låg ute på arbetsplatserna och en viktig del i det fackliga arbetet är att uppmärksamma om riskerna.  Och då är ju forskningen ovärderlig, när man ska förklara hur det ligger till. I den utbildning som våra skyddsombud får är kunskapen om isocyanater viktig.

Forskningen i Hässleholm har tidigare varit ifrågasatt och då har facken, bland annat IF Metall, ryckt ut till försvar. Vad tänker ni göra nu?

– Vi känner oss lite tagna på sängen och måste först och främst skaffa oss mera kunskaper. Men det är uppenbart att den öronmärkning av forskningspengarna som tidigare fanns behöver komma tillbaka, så att pengarna inte går till annat.

Flera riksdagsledamöter är också medlemmar i IF Metall. Lea Skånberg antyder att de kanske också kommer att kontaktas.

– Vi måste pröva oss fram på de vägar som finns.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Fack och kommun vill rädda isocyanatforskning

Fack och kommun vill rädda isocyanatforskning

Fem IF Metall-avdelningar i södra Sverige kräver att regeringen öronmärker pengar för att rädda kvar den nedläggningshotade forskningen om isocyanater i Hässleholm.

Forskning om isocyanater läggs ned

Forskningen om allergi-och astmaframkallande isocyanater i Hässleholm ska läggas ned. Stockholms universitet har beslutat att använda pengarna till annan forskning. Ämnena frisläpps bland annat vid slipning och billackering.

Hon forskar om kvinnor i gruvan

Hon forskar om kvinnor i gruvan

Trots hårda skämt trivs de flesta kvinnor bra med att jobba i gruvan. Lisa Ringblom har undersökt arbetet med jämställdhet i svenska gruvor.

”Livet har blivit begränsat”

”Livet har blivit begränsat”

Dagens Arbete berättar gärna om arbetsplatser som blivit säkrare eller mer hälsosamma, men granskar också riskerna som finns i industrin. Ibland märks de inte förrän det är för sent. Majken Lundqvist Eriksson lider ännu av det osynliga giftet.

Isocyanat­forskningen läggs ned

Det blir ingen ändring av beslutet att lägga ner forskningen om isocyanater i Hässleholm. I dag beslutade regeringen att inte öronmärka pengar för verksamheten.

Rädda livsviktig forskning

Dagens Arbete har i flera artiklar berättat om att isocyanatforskningen i Hässleholm är hotad. Den här veckan tar regeringen beslut i frågan. ”Det blir beslut på tisdag eller torsdag. Och då kommer det att framgå hur regeringen ser på detta, säger Lars Olof Mikaelsson, handläggare på utbildningsdepartementet. Isocyanater finns i färg och lim bland annat […]

Regeringen beslutar om isocyanaterna

Regeringen avgör denna vecka om forskningen om de hälsofarliga isocyanaterna ska få vara kvar i Hässleholm. Stockholms universitet vill lägga pengarna på andra områden, politiker och fack har protesterat.

Kemiföretag i USA stäms på 880 miljarder

Kemiföretag i USA stäms på 880 miljarder

Fyra kemiföretag i USA har stämts på motsvarande 880 miljarder kronor för att i många år dolt hälsoriskerna med hälsofarliga isocyanater. Stämningen bygger på en unik lag som under åren givit enorma summor till den amerikanska staten.

”Det lönar sig att göra något åt problemen”

”Det lönar sig att göra något åt problemen”

Forskaren Malin Lohela Karlsson arbetar med att få arbetsgivarna att inse att stress och mobbning jobbet också kostar pengar för företagen.

ABB:s ”allergifabrik” flyttar

ABB Composites i Öjebyn lägger ner och flyttar till Polen. 110 personer förlorar jobbet på en av de fabriker där isocyanter först upptäcktes i arbetsmiljön.