Regeringen beslutar om isocyanaterna
Regeringen avgör denna vecka om forskningen om de hälsofarliga isocyanaterna ska få vara kvar i Hässleholm. Stockholms universitet vill lägga pengarna på andra områden, politiker och fack har protesterat.
Industriarbetarnas tidning
22 december, 2016
Skrivet av Anna Julius
Det blir ingen ändring av beslutet att lägga ner forskningen om isocyanater i Hässleholm. I dag beslutade regeringen att inte öronmärka pengar för verksamheten.
– Vi är förvånade och bestörta, säger professor Gunnar Skarping.
Fack och kommun vill rädda isocyanatforskning
IF Metall vill rädda isocyanatforskning
Forskning om isocyanater läggs ned
Kemiföretag i USA stäms på 880 miljard
Isocyanater av olika slag finns i bland annat lack, färg, skumplast, fogmassa, lim och annat som innehåller polyuretanplast. Isocyanaterna frigörs vid värme, från 150 grader och uppåt vid heta arbeten som slipning, svetsning, skärning och liknande.
Inandning av isocyanater kan orsaka livshotande skador på lungorna, astma och allergier. Även hudkontakt kan ge allergier och andningsbesvär. Isocyanater har orsakat cancer på försöksdjur.Den som arbetar med isocyanater måste genomgå regelbundna läkarundersökningar.
Forskningen som bedrivs i Hässleholm lyder under Stockholms universitet, och det är Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi som fattat beslutet om nedläggningen.
Beslutet har kritiserats av forskarna själva, IF Metall, en del socialdemokrater och Hässleholms kommun. De ställde sitt hopp till att regeringen skulle ändra i regleringsbrevet för Stockholms universitet, så att pengar skulle öronmärkas till isocyanatforskningen. Så var det före 2008.
Men på torsdagsförmiddagen bestämde regeringen sig för att att inte ändra i regleringsbrevet.
– Vilken forskning som bedrivs på Stockholms universitet är i första hand en fråga för universitetet, skriver Kristian Brangenfeldt, pressekreterare hos forskningsministern Helene Hellmark Knutsson i en kommentar.
Han hänvisar också till att regeringen initierat ett nationellt program för arbetslivsforskning, där isocyanatforskare, precis som andra forskare, kan söka pengar.
Det betyder att beslutet om nedläggning står fast.
– Det känns fel och orättvist. Det vi gör är vad alla velat att vi ska göra. Vi har fått väldigt mycket uppskattning, säger professor Gunnar Skarping, som är en av de forskare som nu blir av med jobbet.
Han säger att den verksamhet de bedriver är unik, även internationellt, bland annat för att man simulerar olika arbetsmiljöer.
– Tusentals arbetare blir sjuka av isocyanater. Vi har medverkat till att förbättra för dem.
Enligt Michael McLachlan, prefekt vid Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi, beror nedläggningen inte på forskningen i sig.
– Vi bestämde att lägga ner forskningen för att det inte gick att få kontroll över den. Det beslutet ändras inte nu.
Hans invändning är att det drivs en privat verksamhet i samma lokaler, som bland annat analyserar prover.
– Vi måste se till att statens pengar går till rätt saker och inte till ett företag.
Enligt Gunnar Skarping, som själv är vd för företaget, finns det ingen risk för sammanblandning.
– Verksamheten har skett i samförstånd med Stockholms universitet. Allt har varit öppet.
– På alla andra universitet uppmuntrar man avknoppningar och företagsparker. Det gör man inte på Stockholms universitet.
Enligt Michael McLachlan kommer inte Stockholms universitet bedriva någon forskning om isocyanater nu. Han hänvisar till det privata företaget i Hässleholm.
– Det är ett litet forskningsområde. Om det bedrivs isocyanatforskning där nere så ser vi inte att vi ska bygga upp en konkurrerande forskning här.
Gunnar Skarping kan inte sia om vad som händer med forskningen i framtiden.
– Om det här är slutet vet jag inte.
Svetsaren Annica Lindkvist pratar om att bli utsatt för sexuella trakasserier, att bli utfryst och inte trodd. Om sorgebearbetning och om att hitta en starkare närvaro i livet.