Industriarbetarnas tidning

”Plötsligt var fabriken tom”

27 februari, 2015

Skrivet av

Nu på lördag stänger Tetra Paks fabrik i Lund, men den är redan tömd på folk. Det sista personalen gjorde var att slå produktionsrekord.
– Alla var överens – vi ska sluta med flaggan i topp, berättar klubbordförande Niklas Starow.

Tetra-Pak5Det har gått ett halvår sedan Tetra Pak kom med chockbeskedet – de ville lägga ner fabriken i Lund, där allt en gång började, och flytta produktionen till andra enheter i Europa.

GS-fackets klubbordförande i Lund, Niklas Starow, är en av dem som har förhandlat med företaget om nedläggningen, om pensionspaket, studiebidrag, flyttbidrag och extra omställningsstöd till de som förlorar jobbet.

– Det här halvåret har gått fruktansvärt fort. Jag märkte aldrig att tiden gick. Plötsligt var det januari, sen genast februari. Och så en dag när jag gick upp och tittade in i fabriken så var den tom på folk.

Tomhet är det enda ord han kan komma på som beskriver känslan i dag.

– Vi har alltid sagt att produktionen i Lund är företagets själ och hjärta. Men så var det inte – det var människorna som var själen och hjärtat. Det andra är bara en tom industrilokal och inget mer.

Officiellt stänger Lundafabriken nu på lördag, den sista februari, men redan den 11 februari hade de anställda kört färdigt alla order och sedan dess är fabriken tom på folk.

– Så fort vi fick ett bra avtal på papper så sa det bara pang, berättar GS klubbordförande Niklas Starow. Vi var alla överens – vi ska sluta med flaggan i topp. Vi har nog aldrig producerat så mycket och till så bra kvalitet förut.

På lördag håller fackklubben sitt sista årsmöte innan den läggs ner. Mötet och en middag hålls på Grand Hotel i Lund. Klubben har också beslutat att skänka 105 000 kronor ur sin klubbkassa till tre välgörande ändamål.

– De går till Hjärnfonden, eftersom vi tyvärr har en medarbetare som har ALS, till stiftelsen Min stora dag och till Ronald McDonald’s hus här i Lund. Vi har även bett Tetra Pak matcha de här summorna.

Dagens Arbete hade möjligheten att följa personalens kamp för att rädda kvar fabriken i Lund. Reportaget – som sträcker sig från beskedet den 27 augusti till nedläggningen 28 februari – går att läsa här.

Du kanske också vill läsa…

Den dubbla kampen på Tetra Pak

Den dubbla kampen på Tetra Pak

Först kämpade de för att rädda fabriken. Sen för att få så bra villkor som möjligt när jobben försvinner. Den sista februari stänger fabriken för gott.

Anställda på Tetra Pak har inte gett upp

De anställda på Tetra Pak i Lund har inte gett upp hoppet trots nedläggningsbeslutet som hotar 250 jobb. Imorgon träffar de berörda fackförbunden företagets ledning för att framföra sina argument. Samtidigt planeras en manifestation.

Tetra Pak lägger ner i Lund

250 personer riskerar att förlora jobbet när Tetra Pak stänger sin fabrik i Lund i februari 2015. Minskad efterfrågan på dryckeskartonger gör att produktionen ska flyttas till andra fabriker i Europa.

Deromes husfabrik i Skellefteå läggs ner

Det är anläggningen i Renholmen som i augusti kommer att upphöra. De 30 anställda på golvet har varslats om uppsägning.

Ovisst igen för Berg o Berg

Det senaste året har personalen på Berg o Berg först fått ett nedläggningsbesked, för att sedan räddas i sista stund. Nu ska företaget vräkas från lokalerna.

GS i Indien: ”De vågade inte prata med oss”

GS-facket reste till Indien för att träffa anställda på Tetra Pak, men de lyckades inte få tag på någon som vågade prata.
”De var rädda för att någon skulle se det”, säger Julius Petzäll på GS.

Sprickan som skakade Industriavtalet

Sprickan som skakade Industriavtalet

Var det början till slutet som sågs när Livs i konflikt med tjänstemännen tog paus från Facken inom industrin och GS-facket funderade på detsamma? frågar sig DA:s Harald Gatu inför Industriavtalets 25-årsjubileum.

Sista skiftet på Svanskog

Sista skiftet på Svanskog

Han började som springpojke när han var femton. Nu, nästan ett halvsekel senare, har Freddy Andersson gjort sitt sista skift på bruket. Alla hans arbetskamrater likaså.

Klart att Stora Enso stänger Kvarnsveden

Klart att Stora Enso stänger Kvarnsveden

Nu är det klart att Kvarnsveden läggs ner senast sista september. Men facket ger inte upp.
”Vi tror fortfarande att det finns andra som kan vara intresserade.”

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.