Industriarbetarnas tidning

När onda anden släpps ur flaskan

10 april, 2015

Skrivet av Anna Tiberg och Hans Strandberg

Är du i farozonen?
  • Definitionen för riskbruk är mer än 14 standardglas per vecka för män och mer än nio standardglas per vecka för kvinnor. Ett standardglas motsvarar 33 centiliter starköl, 12 centiliter vin och fyra centiliter starksprit.
  • År 2013 dog 1 384 män och 417 kvinnor i någon alkoholrelaterad diagnos, enligt Socialstyrelsen
  • Svenska skolungdomar dricker relativt sällan men mera berusningsorienterat än ungdomar i många andra länder.
  • Alkoholism. Innebär att man dricker så mycket att ens hälsa skadas. Beroende är när man inte förmår bryta missbruket. När missbruket pågår utan att man kan avsluta det är man alkoholist.
  • Skador. Långvarigt alkoholmissbruk har effekter på i princip alla kroppens organ och vävnader, främst hjärnan, levernoch bukspottkörteln.

Alkoholister blir bra på att dölja, bra på att lura omgivningen. Steg ett för att bryta beroendet är att vilja själv, sedan behövs hjälp – och den finns att få. Arbetsgivaren måste rehabilitera, jobbarkompisarna kan bidra med en vänligt menad spark i baken.

”Ta bort tabustämpeln”
Linda Mars
Foto: Patrik Leonardsson

Linda Mars, personalchef Stora Enso Hylte.
”Folk hos oss ska veta att man inte åker ut direkt utan får hjälp. Den som misstänks vara påverkad på jobbet kan blåsa för att visa nykterhet, vid vägran blir det samtal med HR och företagshälsan. En del skriver vi avtal med om regelbundna alkotest och samtal. De senaste 20 åren har vi skickat 40 personer på behandlingshem.

Det är viktigt att ta bort tabustämpeln, och jag är jättestolt över att vi kommit så långt i vårt arbete, vi har många medarbetare som inte duckat i frågan utan sagt ifrån.

I några fall har vi tvingats säga upp folk, när det inte händer något trots flera avtal och behandlingar. Då har vi uppfyllt vårt ansvar, då utgör personen en risk i en processindustri som vår.”

”Skyldighet att rehabilitera”

Aexpert-Anneli-Anderbjörk-bnneli Anderbjörk, arbetsrättsjurist på LO-TCO Rättsskydd:
”Alkoholism är en sjukdom, och det är inte tillåtet att säga upp någon för att den är sjuk. Om en specialistläkare bedömer att man är alkoholist är arbetsgivaren skyldig att erbjuda rehabilitering.

Man kan bli uppsagd bara i undantagsfall. Till exempel om man vägrar att delta i rehabiliteringen. Eller om man trots rehabiliteringsinsatser inte kan utföra något arbete alls. Arbetsgivaren ska då först ha försökt anpassa arbetet efter den sjukes förutsättningar, och utrett möjligheten att omplacera till annat jobb.

Om du är onykter på jobbet utan att lida av alkoholism har du inte alls samma skydd. Det kan räknas som ren misskötsamhet och leda till att du blir av med anställningen.

”Det finns effektiv behandling”

expert-jonas-mosskin-bJonas Mosskin, leg.psykolog:
”Alkoholberoende är mänskligt, men innebär att man mer eller mindre öppet försakar arbete, relationer, familj och fritid till förmån för alkoholen.

Det väcker skuld och skam, och leder därför ofta till förnekande eller bortförklaringar. Och det är svårt att bryta ett beroende om man själv inte är motiverad. Det beror delvis på att alkoholen triggar hjärnans belöningssystem  så att många upplever en kortsiktig tillfredsställelse.

Är man villig finns det glädjande nog effektiva behandlingar, de använder såväl samtal som hemuppgifter och socialt stöd. Som kollega bör man stötta och uppmana personen att söka hjälp – och inte ge sig i första taget.”

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Lars Lerin valde livet

Lars Lerin valde livet

Konstnären Lars Lerin är både erkänd och berömd. Men ett tag var han nära att gå under i alkohol och tabletter.

Ny föreskrift sågas: ”Fler uppsägningar att vänta”

Ny föreskrift sågas: ”Fler uppsägningar att vänta”

Nu kan det bli svårare att få rehabilitering för alkoholmissbruk och andra beroendesjukdomar, menar fackliga företrädare. En ny föreskrift från Arbetsmiljöverket sågas.

”Drogtester är som ett lotteri”

”Drogtester är som ett lotteri”

Om du åker fast i ett drogtest på jobbet kan du köpas ut, polisanmälas, omplaceras eller skickas till behandlingshem.
Rättsläget är oklart. Privata företag bestämmer själva hur de gör.

Missbrukaren måste få hjälp

Missbrukaren måste få hjälp

Arbetsgivaren ska inte vara både spanare, polis och domare. Att slänga ut anställda som fastnat i drogtester är fel väg att gå, skriver chefredaktör Helle Klein.

 ”Tjata inte om afterwork!”

 ”Tjata inte om afterwork!”

Äntligen helg och hela arbetslaget ska ut och ”ta en öl” efter jobbet. Blir du pressad att dricka mer än du själv vill?
Eller är du en av dem som tjatar?

När drickandet går för långt

När drickandet går för långt

En arbetsgivare ska både ställa upp och ställa krav när alkoholen tar för stor plats. På V-Tab i Göteborg har det förebyggande arbetet räddat ett tiotal medarbetare från att supa bort sina jobb.

Musik som spolar kröken

Musik som spolar kröken

Musiken har problem med spriten. Det finns betydligt fler förskönande fylleskildringar än låtar om att nyktra till.

När pussar och smek inte är okej

En smekning i rumpan, en ovälkommen puss, fula skämt och inviter. Sexuella trakasserier på jobbet är tyvärr en del av mångas vardag, hur får man slut på eländet? Vi frågade tre experter.

Jag tog droger – kan jag få sparken?

Jag tog droger – kan jag få sparken?

En av DA:s läsare testade positivt för cannabis och tramadol, och är nu orolig för att bli av med jobbet. Jurist Henric Ask reder ut vad som gäller.

Cyklingen hjälpte Tommy Jeansson ut ur mörkret

Cyklingen hjälpte Tommy Jeansson ut ur mörkret

Han missbrukade allt. Sex, shopping, alkohol. Först när Volvoarbetaren Tommy Jeansson var 50 år förstod han varför han pendlade mellan depression och mani. Tommy Jeansson har ändrat på mycket i sitt liv, men David Bowie och Ulf Lundell finns kvar.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.