Lars Lerin valde livet
Konstnären Lars Lerin är både erkänd och berömd. Men ett tag var han nära att gå under i alkohol och tabletter.
Industriarbetarnas tidning
Alkoholister blir bra på att dölja, bra på att lura omgivningen. Steg ett för att bryta beroendet är att vilja själv, sedan behövs hjälp – och den finns att få. Arbetsgivaren måste rehabilitera, jobbarkompisarna kan bidra med en vänligt menad spark i baken.
Linda Mars, personalchef Stora Enso Hylte.
”Folk hos oss ska veta att man inte åker ut direkt utan får hjälp. Den som misstänks vara påverkad på jobbet kan blåsa för att visa nykterhet, vid vägran blir det samtal med HR och företagshälsan. En del skriver vi avtal med om regelbundna alkotest och samtal. De senaste 20 åren har vi skickat 40 personer på behandlingshem.
Det är viktigt att ta bort tabustämpeln, och jag är jättestolt över att vi kommit så långt i vårt arbete, vi har många medarbetare som inte duckat i frågan utan sagt ifrån.
I några fall har vi tvingats säga upp folk, när det inte händer något trots flera avtal och behandlingar. Då har vi uppfyllt vårt ansvar, då utgör personen en risk i en processindustri som vår.”
Anneli Anderbjörk, arbetsrättsjurist på LO-TCO Rättsskydd:
”Alkoholism är en sjukdom, och det är inte tillåtet att säga upp någon för att den är sjuk. Om en specialistläkare bedömer att man är alkoholist är arbetsgivaren skyldig att erbjuda rehabilitering.
Man kan bli uppsagd bara i undantagsfall. Till exempel om man vägrar att delta i rehabiliteringen. Eller om man trots rehabiliteringsinsatser inte kan utföra något arbete alls. Arbetsgivaren ska då först ha försökt anpassa arbetet efter den sjukes förutsättningar, och utrett möjligheten att omplacera till annat jobb.
Om du är onykter på jobbet utan att lida av alkoholism har du inte alls samma skydd. Det kan räknas som ren misskötsamhet och leda till att du blir av med anställningen.
Jonas Mosskin, leg.psykolog:
”Alkoholberoende är mänskligt, men innebär att man mer eller mindre öppet försakar arbete, relationer, familj och fritid till förmån för alkoholen.
Det väcker skuld och skam, och leder därför ofta till förnekande eller bortförklaringar. Och det är svårt att bryta ett beroende om man själv inte är motiverad. Det beror delvis på att alkoholen triggar hjärnans belöningssystem så att många upplever en kortsiktig tillfredsställelse.
Är man villig finns det glädjande nog effektiva behandlingar, de använder såväl samtal som hemuppgifter och socialt stöd. Som kollega bör man stötta och uppmana personen att söka hjälp – och inte ge sig i första taget.”
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.