Industriarbetarnas tidning

Fråga om jobbet

Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv.   Läs fler frågor om:

Hur ska jag peppa mig själv?

21 oktober, 2021

Utveckling Jag jobbar på ett stort företag och det finns nästan ingen chans till att få en bättre ställning på min avdelning.
Har arbetat här i tio år och i början visade jag framfötterna.
Hur ska jag hålla motivationen uppe?

Först vill jag säga: Du är inte ensam. Mitt råd är att acceptera att du delar denna utmaning med många andra på arbetsmarknaden. 

Många företag har problem med att det finns få eller inga karriärvägar internt. De tjänster som innebär mer ansvar eller annorlunda roller är få. I stället finns det en stor mängd ”vanliga tjänster” som behöver fyllas och besättas. Det är vanligt såväl inom arbetaryrken som inom tjänstesektorn. 

Dagens arbetsliv är mindre hierarkiskt och det gör att den naturliga gången, att arbeta sig uppåt internt till att bli chef, inte längre alltid finns på arbetsplatsen. 

Att bli en kvalificerad specialist med unik kompetens är då mer attraktivt. 

Vissa arbetsplatser arbetar aktivt med att ge medarbetare möjligheten att fördjupa sig inom särskilda områden. Kanske är det en väg för dig?  

En annan möjlighet är att vidareutbilda sig. Att läsa kurser vid sidan av, ta tjänstledigt eller göra det på en del av arbetstiden för att skaffa sig ny eller breddad kompetens. Här kan arbetsgivare ofta vara flexibla och tillmötesgående om de ser att det gynnar båda parter. 

Slutligen, vissa organisationer är gammalmodiga. De förväntar sig att medarbetare ska vara nöjda och bida sin tid. De tänker inte att de behöver motivera medarbetare utan tror att jobbet i sig är nog. Det är feltänkt.

Många accepterar inte att vänta i tio år för att få en mer ansvarsfull tjänst eller att utvecklas på arbetet. 

Lyckligtvis finns det andra arbetsgivare som är mer måna om sin personal. De har en plan för att ge alla medarbetare utökat ansvar och ser utveckling och växande som en naturlig del av att vara en attraktiv organisation. 

Har det inte hänt på tio år, kanske det är dags att försöka hitta en annan arbetsgivare. Lycka till!

Jonas Mosskin, psykolog

Ställ din fråga här
Välkommen med en fråga till våra experter! Tyvärr kan vi inte svara via mejl. Eftersom vi är industriarbetarnas tidning svarar vi inte heller på frågor som specifikt rör andra avtal.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Så hittar du ditt inre lugn

Så hittar du ditt inre lugn

Att alltid känna sig stressad och inte gå ner i varv är farligt för hälsan. DA:s expert, psykologen Jonas Mosskin, ger sina bästa tips för att inte stressen ska ta överhand.

Sluta att täcka upp för andra

Sluta att täcka upp för andra

Dagens Arbetes expert psykologen Jonas Mosskin reder ut vad du kan göra när jobbarkompisen inte gör sitt jobb.

”Ta kroppens signaler på allvar”

”Ta kroppens signaler på allvar”

”Människan är inte en bil som bara kan servas och sedan rulla vidare som om inget hänt.” Psykologen Jonas Mosskin reagerar på berättelserna om stress som strömmat in till Dagens Arbete.

Kan jag få hjälp när jag mår dåligt psykiskt?

Kan jag få hjälp när jag mår dåligt psykiskt?

”Vad kan man få för hjälp om man mår dåligt psykiskt?”, undrar en läsare som kontaktat redaktionen.

Verktygen för att klara stress och oro

Verktygen för att klara stress och oro

Vi människor har fyra grundläggande strategier för att möta stress och oro. Psykologen Johan Bergstad om vikten av att välja rätt strategi till rätt tillfälle.

Expertens råd för digitala möten

Expertens råd för digitala möten

Vad bör man som grupp tänka på inför ett möte eller förhandling via skärm? Här ger psykologen och fokusexperten Johan Bergstad några användbara tips och råd.

När oron blir till hot och slag

När oron blir till hot och slag

I tider av oro och kris är det extra lätt att bli frustrerad, ledsen och arg. Fler samtal kommer in till stödlinjen för våldsverkare. DA:s experter ger råd om hur du kan agera om du misstänker att din arbetskamrat är våldsam.

Hur ska jag stoppa mobbningen?

Hur ska jag stoppa mobbningen?

”Hur kan jag stoppa mina arbetskamraters mobbning av vår arbetsledare?” undrar en läsare. Psykologen Jonas Mosskin reder ut frågan.

Vad kan jag göra åt min chef?

Min chef bedömer våra arbetssökande utifrån stereotypa fördomar. Hur gör man för att ta upp det på ett bra sätt? Psykologen Jonas Mosskin svarar.

Är det okej att fråga om kriget?

Är det okej att fråga om kriget?

Vi frågade Amr Alshami från Syrien om vad han tycker.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.