Leka med rallybilar och blingbling
Overkliga Mr. T tar över makten i USA efter en lång politisk cirkus. Kan motgången vrida världen i rätt riktning igen?
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
21 maj, 2015
Skrivet av Susanna Alakoski
Befinner mig på ett filologiskt smörgårdsbord i Krakow. Möter där unga svenskstuderande och svensklärare från polska lärosäten.
Föreläsningar, workshops, diskussioner kring litteratur, lingvistik, kultur och översättning pågår i rummen. Allt med svensk touche. Prefekt Magdalena Wasilewska-Chmura berättar att svenska språket är stort i Polen sedan tiden då Sverige stöttade demokratiutvecklingen innan kommunismens fall.
På Jagellonska universitetet mitt i city står läsesalar och pipställ stilla sedan 1300-tal. Copernicus ande svävar över rummen. Guiden visar på jordgloben vilka länder som ännu inte hade upptäckts. Universitetsberättelsen är hisnande.
Hisnande är även mötet med Lennart Larsson, Universitetslektor vid Institutionen för nordiska språk i Uppsala, som är i Krakow för att berätta om Svenska Akademiens ordbok SAOB (ej att förväxla med SAOL!). SAOB är det största uppslagsverk som har givits ut i Norden, det omfattar svenska språket sedan 1521. Lektor Larsson är en av dem som tar sig an ett ord i taget för att ge det största möjliga etymologiska innebörd. Språkhistoriskt ursprung, släktskap och utveckling. SAOB ger även många exempel på hur ord och uttryck har använts, och hur dess bruk eller stilnivå förändrats. Citat och språkprover ur böcker och tidningar berättar för oss om språkutvecklingen.
Jag frågar lektorn om han har något favoritord som han arbetat med. Han bläddrar i ordbokshjärnan.
Ordet ty tyckte jag mycket om att arbeta med.
Tröst och tvätt var också bra.
Särskilt nöjd med något ord?
Vara blev jag mer än nöjd med.
Onöjd? Veta blev jag inte lika nöjd med.
SAOB finns sedan 1997 att tillgå gratis via internet, såklart slår jag upp ordet ty. Ty, tyr, tydde, tytt … ta sin tillflykt till, lita till, thydhas, idka (köns)umgänge med, längta till, dras till, ty sig till … Ty sig ihop, ty sig samman, ty sig därför att…
Jag förstår plötsligt varför Lektor Larsson nöds sitta instängd veckovis för att formulera sig och hur det går att bli kär i ett litet skitord som ty.
Susanna Alakoski är författare och aktuell med boken April
i anhörigsverige
Intressant och lärorikt.