Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Gotland kan inte bara leva på turism

31 augusti, 2015

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Ledare.
Det länsstyrelsen inte brytt sig om att göra måste nu regeringen Löfven göra: Värna industrialiseringen på Gotland. Om inte kalkindustrin ska finnas kvar vad tänker sig regeringen då för industri?

Striden om Ojnareskogen och kalkbrytningen på Gotland är inne på upploppet. Det är en strid som pågått i tio års tid. Konflikten mellan jobb och miljö är klassisk men har brukat kunnat lösas i konstruktiv anda och kompromisser. Så inte på Gotland. Där är positionerna låsta om inte i cement så i nåt annat hårt. Det är sorgligt.

Mest märklig är länsstyrelsens omförmåga att lyssna in de olika parterna och bereda plats för god dialog. I stället har landshövdingen på Gotland kallat industriarbetarna och fackföreningsrörelsen för särintressen. Det stärker inte medborgarnas förtroende för hur samhället hanterar känsliga konflikter.

Likadant är myndigheternas strid om verkligheten bekymmersam. Lokala miljödomstolen säger en sak medan miljööverdomstolen säger en annan, Naturvårdsverket säger en sak medan Statens Geologiska Undersökningar hävdar motsatsen. Vem kan man egentligen lita på?

Och den rödgröna regeringen strider internt och drar ut på beslutsprocessen. Det stärker inte tilltron till demokratin. I dag väntas dock regeringen presentera ett beslut.
Vilket beslut som än tas är det bekymmersamt då inga kompromisser har mejslats ut. Kalkindustrin har funnits på Gotland alltsedan 1600-talet och har stor betydelse inte bara för ön utan för fastlandets stål och cementindustri. Många jobb står på spel.

Samtidigt är naturskyddet alldeles avgörande för framtiden, inte minst vattenfrågan. Här strider parterna om huruvida vattentillgången är hotad eller inte. För den enskilda gotlänningen är det förstås ett reellt bekymmer om vattnet skulle sina. Här måste ansvariga myndigheter kunna göra gedigna och tillförlitliga utredningar som fastställer vad som gäller.

Regeringen lär säga ja till länsstyrelsens förslag om att göra området på norra Gotland till ett Natura 2000-område. För miljön är det säkert riktigt men för kalkindustrin är det förstås ett hårt slag. Det duger därför inte att ta ett sådant beslut utan att ha någon ersättningsindustri på gång. Om Gotland ska ha en långsiktigt hållbar framtid kan dess arbetsmarknad inte bara bygga på konjunkturkänslig och säsongsberoende turism. Industrijobben garanterar en fast befolkning vilken i sin tur är nödvändig för att hålla igång turismen. Jobben på Gotland ska väl finnas året om?

Det länsstyrelsen inte brytt sig om att göra måste nu regeringen Löfven göra: Värna industrialiseringen på Gotland. Om inte kalkindustrin ska finnas kvar vad tänker sig regeringen då för industri?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Linus Gränsmark: ”Var är planen för att värna industrin?”

”Jag har varit involverad i frågan sedan 2012, och jag har ännu inte hört Landshövdingen lägga fram någon plan för att värna industrierna på ön”, Linus Gränsmark, distriktschef på LO- distriktet Gotland, riktar i ett debattinlägg stark kritik mot Gotlands Landshävding Cecilia Schellin Seidegård angående konflikterna kring kalkbrytning på norra Gotland.

Vi rationaliseras bort – men får ingen del av kakan

”Är alternativet arbetslöshet blir det självklart att vi kommer slåss för det kortsiktiga. På kort sikt hade säkert samhället runt Ojnareskogen gynnats av ny industri. Men när kalken tagit slut, vattnet förstörts och jobben försvunnit, vad skulle ha hänt då?”

Regeringen skyddar Ojnareskogen

Regeringen skyddar det omdiskuterade naturområdet Ojnareskogen på norra Gotland, där Nordkalk vill öppna ett nytt kalkbrott. Samtidigt lanserar man ett jobbpaket för Gotland på 100 miljoner. ”Upprörande” säger IF Metalls Anders Ferbe

”Kalkbrott en kortsiktig lösning”

”Kalkbrott en kortsiktig lösning”

Kalkbrytningen i Bästeträskområdet ger relativt få arbetstillfällen och under en begränsad tid. I stället bör området pekas ut till Natura 2000 omgående. Gotland bör också få ett sysselsättningspaket inom bland annat turism, som är en växande – och hållbar– näringsgren, skriver Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Tryck på paus, Isabella Lövin

Tryck på paus, Isabella Lövin

Det nya direktivet är ogenomtänkt för återvinning riskerar att få förödande konsekvenser på en bransch som faktiskt i dag är riktigt bra på återvinning, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Industrin har alltför länge varit en miljöbov men är i dag helt avgörande för att få bukt med utsläppen av växthusgaser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Snabba cash i truck-Sverige

Oseriösa arbetsgivare blundar. Skumraskutbildare säljer. Arbetare skadas. Handeln måste stoppas, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Märket är satt. Bravo!

Mot alla odds har industrins parter kommit fram till ett långt avtal som innebär en uppväxling av löneökningarna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.