Missbrukaren måste få hjälp

Arbetsgivaren ska inte vara både spanare, polis och domare. Att slänga ut anställda som fastnat i drogtester är fel väg att gå, skriver chefredaktör Helle Klein.

Skulle spelningen göra mig ung igen?

Några håller fast vid det ungdomliga, andra har släppt fram tanten och farbrodern, skriver Anneli Jordahl.

”Det har gått för kort tid för att riktigt bedöma hur det kommer att bli med övergången”, säger Carlos Gonzalez. Foto: David Lundmark
Frukostmöte på Arendalsterminalen. Truckförarna känner sig bitvis överkörda av outsourcingen till speditionskoncernen DFDS. Fram till mars nästa år gäller de gamla lönerna, sedan blir det Transportavtalet. Foto: David Lundmark
100 truckförare har flyttat från Volvo Logistics till danska DFDS.Foto: David Lundmark
Mikael Hellberg är en av 100 överflyttade truckförare: ”Svårt att säga vad som kommer att hända med lönen, den kanske inte sänks, men det blir nog ingen höjning heller.”Foto: David Lundmark
Koce Anakiovski, från IF Metall på Logistics, och Ulf Albinsson, från verkstadsklubbens styrelse, fick ge sig i kampen mot Volvo, som hävdar att outsourcingen givit ”betydande besparingar”.Foto: David Lundmark

Truckförarna behöll jobben – men inte villkoren

När AB Volvo outsourcar sin terminal i Göteborg blir fallet stort för de anställda. De går från ett av Sveriges bästa avtal till ett där löner, ob och förmåner är betydligt sämre.

Företaget framhäver strategi och rejäla besparingar, de drabbade är kritiska både mot Volvo och sitt eget fack.

– Första steget togs i mars förra året, det var ett stort möte här ute, där ledningen sade att man skulle se över alla verksamheter. Någon månad senare meddelades det att man skulle outsourca.

Det är Koce Anakiovski som talar, han har 44 år inom Volvo, är ordförande för IF Metall på Volvo Logistics och regionalt skyddsombud inom avdelning 36. Han fortsätter, med en suck:

– Vi kunde inte stoppa det. Vi försökte kämpa emot, vi sade att visst var vi övertaliga men att vi kunde rationalisera själva och fortsätta driften som förut, men Volvo ville ha systemet snabbare och billigare.

Resultatet: Från den 1 mars i år är 100 truckförare, som jobbat på AB Volvos transportföretag Volvo Logistics, i stället anställda av DFDS. Den danska speditionskoncernen fick ett treårigt avtal, och hyr terminalen av Volvo.

– Vi förhandlade intensivt, men man är ju lite maktlös, det är ju egentligen för jävligt, vi hade inga lagar att ta till, vi ville inte ha den här lösningen. Men å andra sidan fick alla erbjudanden om jobb och vi ordnade till en klumpsumma på 17 000 kronor till alla som kompensation för bonus, pensionsavsättning och vinstdelning, säger Ulf Albinsson, styrelseledamot i Volvos verkstadsklubb.

”Vi hade inga lagar att ta till, vi ville inte ha den här lösningen.”

Enligt EU-regler får de 100 anställda behålla sina lönevillkor under ett år i samband med en outsourcing. Men från den 1 mars nästa år är det DFDS avtal med Transport som gäller. Och det innebär tydliga försämringar hävdar de båda fackliga företrädarna, ”fallet blir högt”:

– Snittlönen för kollektivare på Logistics var 27 000 kronor, hos DFDS är den 24 500. Ob-ersättningen för kväll och natt är 5 500 kronor per månad mot 3 200. Till detta ingen bonus, inga aktier, inget pensionssparande, sämre ATK och hårdare regler för semester- och kompbergsuttag, säger Koce Anakiovski.

10 personer av 110 truckförare, som också sköter emballagehantering, sade nej till att flytta, i hopp om att få andra jobb inom Volvo. Två slutade, resterande åtta varslades i juni, men får gå kvar till den 31 december.

– När Olof Persson blev vd ville han ha ett enda AB Volvo, inte en massa företag med olika bolagsnummer. Det har inte blivit så och det innebär att när du varslar så är det olika turordningskretsar som gäller. Om vi hade haft samma turordningskö så hade en hel del av de varslade i stället haft andra jobb inom Volvo, säger Ulf Albinsson.

På terminalen ute vid Arendal, där det fortfarande står Volvo Logistics på de flestas arbetskläder, är det förmiddagsrast. Dagens Arbete slår följe med de fackliga företrädarna för att prata om arbetsgivarbytet. Spontant kommer irritationen, men med något oväntad adressat, de egna företrädarna:

Ӏr det dags att komma nu?
”Vi blev bara skickade hit, ingen har riktigt brytt sig.”
”Informationen har skötts dåligt.”
”Facket borde ha gjort mer.”
”Här är det plötsligt stor skillnad på arbetare och chefer, ingen frågar oss om hur man ska lösa olika problem.”
”Jag kan inte komma på en enda sak som har blivit bättre.”
”Ingen vet väl vad som händer efter det första året, vi kan ju stå utan jobb.”

Här bryter Koce Anakiovski in:
– Nä, nä, ingen kan ju bli sparkad, vi har ju lagar, men det är sant att vi inte vet hur det blir med lönerna.

Ulf Albinsson fyller på:
– Vi har ansträngt oss så mycket vi har kunnat, vi har förhandlat, vi ville verkligen inte detta.

Erika Nilsson har jobbat på Logistics sedan 1988:
– Jag är besviken på facket. Jag kan förstå att de inte kunde göra något åt själva outsourcingen, men de fanns inte till för oss, det var många som mådde dåligt när det var rörigt.

Hon fortsätter:
– Men jag hoppas att det kommer att fungera, det är inte så konstigt att det blir rörigt i början. Jag lastar inte DFDS för nåt, det kanske blir bra.

Ditte Tammert, med 15 år på Logistics, tycker att överlämningen från Volvo till
DFDS kunde ha skötts bättre, och har också problem med fackavgiften:
– Nu får jag plötsligt fakturor, med olika belopp på fackavgiften, hur mycket ska jag betala och vart ska jag skicka pengarna?

Hos Volvo har fackavgiften dragits automatiskt på lönen, enligt Ulf Albinsson har DFDS vägrat göra så.
– Det är ju ett jädra påtryckningsmedel, ett sätt att försvaga facket.
– Det blir förvirring bland medlemmarna, vi får extrajobb med att skriva fakturor, folk kan glömma att betala, då kan a-kassa och försäkring falla bort, tillägger Koce Anakiovski.

”Min fru jobbar kvar på Volvo och när vi nu jämför villkoren är det lätt att se vem som dragit nitlotten.”

Många av dem DA talar med betonar att det är för tidigt att säga hur övergången kommer att bli, men lika många tar upp försämringen av olika förmåner, som ingår i vad som troligen är ett av Sverige bästa fackliga avtal, det lokala på Volvo.

En av dem är Jörgen Rosendahl, som jobbade på Volvo PV 1982–2007, gick på sjön ett tag, gick i land och så småningom via bemanningsjobb fick fast jobb på Logistics.

– Pensionen på Volvo är en bra sak, man trodde inte att de där hundralapparna skulle betyda något, men det plockar till under åren. Volvo är en bra arbetsgivare. Min fru jobbar kvar där, och när vi nu jämför villkoren är det lätt att se vem som dragit nitlotten.

Rätt många i Industrisverige kan nog vara avundsjuka på Volvo-avtalet, många har det inte lika bra?

– Jo, det är sant, men du hittar inte många ställen där man utan att knota ställer upp på övertid. Det har alltid varit socker och salt, vi har ställt upp, svarar Jörgen Rosendahl.

Mikael Hellberg är Volvo-veteran, på företaget i 31 år, på Logistics sedan 1989.
– Man fick inte ens ett tack när man skulle gå till DFDS. Jag tycker både Volvo och DFDS har skött detta respektlöst, känns som om man inte är något värd.

Rasten är slut. Ulf Albinsson, en av 14 i styrelsen för Volvos verkstadsklubb som organiserar 95 procent av de drygt 8 000 kollektivanställda på AB Volvo och Volvo Cars, idkar självrannsakan:

– Vi ska ha kritik, det går ju inte att säga att deras upplevelser är fel. Vi har gjort så mycket vi har kunnat, men vi har också begränsade resurser.

– Jag fattar frustrationen över att vi inte är närvarande. Ett problem kan vara att medlemmarna inte uppfattar Koce som ”facket” utan som en kompis, men han är ju här nästan jämt.

Hur har annars övergången fungerat?
– Rätt bra tycker jag, det har väl krånglat lite med ett nytt datasystem, men de gamla DFDS-arbetarna har accepterat löneskillnaderna under övergångstiden, säger Koce Anakiovski men fortsätter:

– Företag med 50 anställda måste ha en arbetsmiljökommitté, DFDS har ingen. Jag har varit på dem flera gånger, nu ger vi dem en övergångsperiod, men om det inte händer något efter sommaren får jag göra en anmälan till Arbetsmiljöverket.

”Det blir också en mer konkurrenskraftig lösning för Volvo. Omlastning är ingen kärnverksamhet för oss”

Tidigt under förhandlingarna om outsourcingen kallade verkstadsklubben in en löntagarkonsult. Hans rapport är hemlig, men styrelseordföranden Mikael Sällström som också sitter i AB Volvos bolagsstyrelse sammanfattar:

– Helt enkelt var det väl så att rapporten inte kunde slå hål ordentligt på företagets kalkyl. Vi hade invändningar, men inte tillräckligt starka för att hävda att den var uppåt väggarna.

Det fanns väl ett alternativ, intern rationalisering?

– Vi bad företaget om en sådan jämförelse och det var väl så att outsourcingen vann – men inte med jättemycket pengar. Ett problem är ju att outsourcingsalternativet innebar att alla anställda erbjöds anställning hos DFDS, medan det andra skulle göra folk arbetslösa. Det var lite pest eller kolera över valet, säger Mikael Sällström.

Han menar att ett grundläggande problem uppstod när Volvo Cars för två år sedan beslutade sig för att inte utnyttja Logistics tjänster, det gjorde att terminalen stod där med överkapacitet. Företagsledningen förnekar att Volvo Cars har något att göra med beslutet, som man kallar ”strategiskt”. Bolaget säger också att besparingarna är ”betydande”, utan att vilja ge några siffror.

– Vi lägger ju inte alls ner hela logistiken, den del vi outsourcar är det vi kallar omlastning, hantering av inkommande material från leverantörer till våra anläggningar i Europa. Vi har från i höstas och under detta år outsourcat vid fyra terminaler: i Polen, Gent, Lyon och så Göteborg, säger Karin Wik, biträdande presschef i Volvokoncernen.

– Orsaken är att vi ser att det finns en kapacitet hos företag som är specialiserade på omlastning att göra den effektivare än vi kan. Det blir också en mer konkurrenskraftig lösning för Volvo. Omlastning är ingen kärnverksamhet för oss, därför är det ett strategiskt beslut.

Varför DFDS?

– Efter en genomgripande analys av kvalitet och pris var detta bästa lösningen. Vi såg också det som positivt att våra medarbetare kunde gå över.

Hur ser AB Volvo allmänt sett på outsourcing?

– De lösningar vi väljer är de som är bäst för kunderna och bra för företaget. Verksamheten ska vara effektiv, och därför har vi fattat ett strategiskt beslut att inte äga sådant som inte är vår kärnverksamhet. På de områden där vi har alternativ gör vi kontinuerliga bedömningar om vi ska äga själva eller ej.

Hur mycket bekymrar det Volvo att de tidigare medarbetarna får försämrade villkor?

– Det finns EU-regler som gör att medarbetare som övergår till annan arbetsgivare får behålla sina gamla villkor under tolv månader, det som händer därefter är en förhandling mellan DFDS och medarbetarna. Vi tyckte det var positivt att alla erbjöds jobb.

De 100 truckförarna på Arendalsvarvet har fått en ny arbetsgivare, och kommer att glida in i ett annat fackförbunds avtalsområde. Från 1 mars nästa år är deras arbetsverklighet en annan:

– Nu har vi gjort så att Logistics tillhör IF Metall ett år, för att hjälpa till i övergången, det ligger på avdelningen. DFDS har ju kontrakt med Transport, deras motpart, men mot individerna hjälper vi till att följa upp löneutveckling och sådant, säger Ulf Albinsson.

Läs mer:

1Kommentarer

stevO:

Tillsammans är vi starka och vi kan ställa krav! Eller inte…. Bara ytterligare tecken på hur svaga facket är.

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Judo kan mildra fallet

FALLOLYCKORLär dig falla som en kampsportare, och du kan slippa göra dig illa. Ny forskning visar att fallträning genom judo kraftigt ökar deltagarnas förmåga att falla på rätt sätt.

Knarket i industrin

”Drogtester är som ett lotteri”

Om du åker fast i ett drogtest på jobbet kan du köpas ut, polisanmälas, omplaceras eller skickas till behandlingshem. Rättsläget är oklart. Privata företag bestämmer själva hur de gör.

3

Åkte fast i drogtest – och fick ­behålla jobbet

ArbetsrättMårten åkte fast i ett drogtest på jobbet. Platschefen ville sparka ut honom, men han tog strid. ”Arbetsgivaren ska skita i vad jag gör på min semester.”

Volvo kan ha begått narkotikabrott

Volvo kan ha gjort sig skyldigt till narkotikabrott. Företaget har inte polisanmält när de hittat misstänkta droger i lokalerna. I stället har Volvo sparat misstänkt knark.

Sålde knark via företagets mobil

Langare använde företagets mobil för att sälja knark. Trots att företaget tidigare flaggat för drogrelaterade problem inledde polisen ingen förundersökning.

Dagens Arbete granskar knarket i industrin

Fabriksgolven är knarklangarnas nya arena. Polisen står handfallen. Dagens Arbete granskar knarket i industrin. Läs de anställdas berättelser om hur de knarkat på jobbet.

2

Striden om arbetsrätten

Fem LO-förbund lämnar Las-förhandlingarna – men IF Metall är kvar

ArbetsrättFacket gör för stora eftergifter mot arbetsgivarna om anställningstryggheten anser fem fackförbund och hoppar av förhandlingarna. Men IF Metall tänker vara kvar.

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Ministerns möte med skuggsamhället

Nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark fick följa med på en inspektion – det blev en ögonöppnare. ”En av de illegala arbetarna bodde på biltvätten.” Nu vill hon ta krafttag mot arbetslivskriminaliteten.

Människoexploatering prövas i rätten för första gången

PerspektivDen nya lagen om människoexploatering sätts på prov i ett aktuellt rättsfall. En fällande dom kan bli vägledande, skriver DA:s Elinor Torp, som bevakar den utbredda arbetslivskriminaliteten i Sverige.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

ArbetslivskriminalitetAnto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

3

Tjänstepension

Anders, 22, sparar till pensionen

TjänstepensionNär Anders Engberg, 22, förstod att inga premier betalas in till tjänstepensionen innan 25 års ålder slängde han ihop en kalkyl. Resultatet – det kan betyda en miljon kronor mindre när han går i pension.

Det här behöver du ha koll på om pensionen

PensionstipsSatsa på att jobba så många år som möjligt – det är viktigare än att spara till pensionen, tycker pensionsekonomen Kristina Kamp

10 frågor om tjänstepension

DA reder utVad är tjänstepension, vem har rätt till den och när betalas den ut?

Elbilen banar väg för industripolitiken

PERSPEKTIVI dag säljs inte många elbilar. Ändå håller elbilen på att utlösa stora skälvan i världens viktigaste bilnation Tyskland. Samtidigt har utvecklingen fått EU att brådstörtat damma av en gammal goding: industripolitiken.

Sofia sadlade om till fransstylist

PROFILENSofia Hansemyr tröttnade på jobbet som maskinoperatör på Sandvik. Hon lärde upp sig till fransstylist, startade en salong och sade till sist upp sig.

Avtal 2020

Teknikföretagen byter förhandlingschef

Strax innan avtalsrörelsen inleds på allvar meddelar Teknikföretagen att deras förhandlingschef Anders Weihe slutar.

1

IF Metall väljer samordning i avtalsrörelsen

IF Metalls avtalsråd har antagit både LO-samordningen och Facken inom industrins avtalsplattform.

Ordföranden för Facken inom industrin

Industrifacken kräver 3,0 procent

Det finns ingen anledning att växla ned löneökningstakten. Det anser Facken inom industrin som kräver 3,0 procent på ett år.

1

Nu avgörs om LO får driva sina krav på bättre försäkringar

AvtalsförsäkringarDet låter som en byråkratisk detalj – men det kan vara avgörande för vad du får i pension eller ersättning om du blir sjuk av jobbet. Nu avgörs striden om förhandlingsordningen.

2

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

3

Vi kräver riktiga löneökningar

KRÖNIKANu ska vi ge järnet för att få igenom våra krav i avtalsrörelsen: Mer pengar, bättre pension, säkrare arbetsplatser och ett jämställt arbetsliv.

3 000–4 000 husvagnar senare

ÖGONBLICKET Klockan är 10.47 på Solifer Polar i Dorotea.

Bildreportage

Ingen klaustrofobi. Varvs­arbetaren Johan Forsander är svetsare och perfektionist. Den här dagen jobbar han djupt inne i ångfartyget Bohusläns trånga ångpanna. Foto: Sören Håkanlind

Sista varvet

BildreportagetFotografen Sören Håkanlind skildrar verksamheten på Gotenius Varv. I dag är det enda varvet som finns kvar den gamla varvsstaden Göteborg.

1

Stora arbetsmiljörisker på tunga industrier

ARBETSMILJÖNio av tio tunga industrier har brister i arbetsmiljön. Det konstaterar Arbetsmiljöverket efter inspektioner av 480 kemi- och processintensiva företag.

Riskerna som skapar dödsolyckor

ArbetsmiljöNär de högsta riskerna för alla åtta faktorer sammanfaller ökar sannolikheten att skadas och dö på jobbet 25 gånger.

Med satiren som livsstil

EWK-vinnareKarin Sunvisson är grundli­g i sitt arbete. I Stockholm kan hon inte bo. Det är för dyrt. Hon har valt en livsstil som ger henne frihete­n att låta bilderna ta den tid de behöver.

Industrin och klimatet

Drönarbild över marken som förbereds för bygget av Northvoltfabriken

Vägen till en ny bilindustri

OmvandlingenI elbilssamhället är det de nya företagen som driver utvecklingen. Men vad händer med de tusentals anställda som är beroende av den gamla förbränningsmotorn?

Verktyg med gummi skyddar montörerna

ARBETSMILJÖVibrationsskador har länge plågat svenska industriarbetare. Men kanske finns en enkel lösning? På Volvo i Arvika pågår ett forskningsprojekt för att ta fram verktyg som inte skadar montörerna.

DA testar: Bästa stolsryggsäckarna

DA testarLånga dagar i skogen kräver en rejäl ryggsäck och en bra stol – lyckligtvis går de att kombinera. På älgjaktens första dag samlades Finntorps jaktlag för att ta reda vilken stolsryggsäck du ska köpa.

Illustration, person som källsorterar

Vad gör jag med korken till mjölken?

PlaståtervinningHur plast ska återvinnas är inte alltid lätt att veta. Och hur mycket av den svenska plasten återvinns faktiskt? DA reder ut ett par oklarheter.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.