Industriarbetarnas tidning

Stress i centrum på årets arbetsmiljöriksdag

22 oktober, 2015

Skrivet av

Arbetsmiljöriksdagen i morgon har fokus på de psykosociala frågorna. En av talarna är nestorn Bertil Remaeus.

– Arbetsmiljön är någonting som drabbar mig och mina barn och därför är den viktig. Och det gör Arbetsmiljöverkets jobb viktigt.

Årets arbetsmiljöriksdag har rubriken ”Friska arbetsplatser förebygger stress”. Verkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) inleder dagen.

Nästa år träder nya regler i kraft som arbetsmarknadens parter måste sätta sig ner och omvandla i praktiken. Föreskriften handlar inte, som under större delen av 1900-talet, om maskinskydd och tekniska detaljer utan om den sociala och organisatoriska miljön ute på arbetsplatserna.

Arbetsmiljöverket fyller 125 i år. Bertil Remaeus kommer därför att tala om hur myndighetens arbete har förändrats från arbetarskydd till arbetsliv. Han hann jobba under sju generaldirektörer under sina 36 år på verket. De sista 15 åren var han överdirektör vid myndigheten.

Hur har verket förändrats under de 125 åren?

– Från början var det maskiner och möjligtvis kemikalier som kunde explodera i ansiktet på folk. Sen kom utvidgningen. Begreppet arbetarskydd ändrades till arbetsmiljö. Under de första 70 åren på 1900-talet, fram till att Arbetarskyddsstyrelsen bildades 1972, var det väldigt mycket bara arbetarskydd och tekniska frågor som präglade myndighetens jobb, säger Bertil Remaeus.

Han nämner sedan 70-talets kemi frågor med låga exponeringar och påverkan på nervsystemet och cancer, ergonomin på 80-talet när belastningsskadorna började dyka upp i statistiken.

– Det var då vi kunde konstatera att det inte bara var byggnadsarbetare och skogsarbetare som var slut i ryggen utan man kunde få belastningsskador även framför datorn när man körde en mus. På 90-talet kom de psykosociala frågorna. Negativ stress. Arbetsmiljöområdet har vidgats rent ofantligt, från maskinskydd till hela arbetslivet.

Hur har verket hängt med?

– Egentligen finns det inget objektivt sätt att utvärdera hur bra det går. Man kan inte jämföra effekten av tillsynen för det finns bara en myndighet i Sverige på detta område. Det får bli internationella jämförelser och där framstod Sverige under min tid på verket som en föregångare som man kan lära sig av.

– Men att vara byråkrat på Arbetsmiljöverket är som att försöka skjuta på rörligt mål. Så fort ett problem dyker upp kommer frågan: Vad är myndighetens roll? Går det överhuvudtaget att bedriva tillsyn på det här? Arbetsmarknadens parter kommer med i bilden, nya tillsynsmetoder tas fram, och det sker en utveckling. Sen dyker nästa problem upp, och nästa.

Vad kan verket bli bättre på?

– Just nu vet jag inte. Det är fem år sedan jag gick i pension. Men folk har insett att arbetsmiljön är någonting som drabbar mig och mina barn och därför är den viktig. Och det gör verkets jobb viktigt.

Vad är verkets viktigaste uppgift idag?

– Jag är gammalmodig så jag menar att det fortfarande är att bedriva kontroll och därigenom hindra de som vill tjäna pengar på att utsätta arbetande personal för fara. Det är den stora uppgiften som jag ser det. Sen kan man höja kunskapen genom att öka informationsflödet, men man kan aldrig välja bort arbetet med att plocka bort de värsta, de som tjänar pengar på att gena.

Det här året handlar arbetsmiljöriksdagen nästan uteslutande om det psykosociala, vad tänker du om det?

– Ja, det är en stor fråga och verket styrs av vad EU:s arbetsmiljöbyrå i Bilbao bestämt för teman på kampanjerna. Hade arbetsmiljöriksdagen 2015 handlat om excenterpressar och tvåhandsmanövrering så tror jag inte att jag hade tyckt att det var lika intressant även om jag är tekniknörd.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Jag är en mycket gladare skit”

”Jag är en mycket gladare skit”

Plastarbetaren Tony Fridh i Mellerud slogs ut av stressen som skiftarbetare, och av sin egen ambition. I dag mår han mycket bättre.

Skydds­ombuden sågar arbetet mot stress

För mer än hälften av IF Metalls skyddsombud är viktigaste frågan att motverka stress och för hög arbetsbelastning. Men många av dem säger att den psykosociala arbetsmiljön på jobbet fortfarande är dålig.

Varannan IF Metallare lider av stress

Varannan IF Metallare lider av stress

Över hälften av IF Metalls medlemmar känner sig stressade på jobbet minst en gång i veckan, en lika stor andel får inte påverka sitt eget arbete. Förbundets nya arbetsmiljöundersökning ger en bild av stress, sömnproblem och olust.

De lyfter frågan om stress och mobbing

De lyfter frågan om stress och mobbing

I dag anordnar organisationen Gilla jobbet en heldag i Stockholm på temat ”Den hållbara arbetsplatsen”. Bland ämnena finns mobbing, stress och konflikter på jobbet.

Stress växande orsak till arbets­skador

Allt fler GS-medlemmar skadas på grund av stress och bristande ledarskap och bara hälften tror att de klarar att jobba till pension, enligt GS nya arbetsmiljörapport.

”Det är lätt att dras med i skitsnacket”

”Det är lätt att dras med i skitsnacket”

Från stress till arbetsglädje – labbet på Stora Enso Hylte har lyckats vända trenden. Till hjälp tog de en whiteboardtavla, egentillverkade girlanger och en modig före detta polis.

Ökat tryck på själslig skyddsrond

Ökat tryck på själslig skyddsrond

Den psykosociala arbetsmiljön har inte prioriterats på Bonniers stora tryckeri i Akalla. Men nu ska själen få sin egen skyddsrond.

Global manifestation mot död och stress på jobbet

Global manifestation mot död och stress på jobbet

I går kväll klämdes en arbetare på SSAB ihjäl av en travers. I dag, på Workers Memorial Day, hålls en tyst minut för honom och miljoner andra som årligen dör av arbetsrelaterade olyckor eller sjukdom. Men i dag är också världsdagen för förebyggande arbetsmiljöarbete. Årets tema: stress.

”Det krävs friska arbetsplatser för att nya jobb ska skapas”

Våra arbetsplatser måste ”stress-saneras” för att nya jobb ska kunna skapas. Och arbetsmiljöverkets föreskrift kan bli ett viktigt hjälpmedel i detta arbete. Det skriver elva forskare i ett debattinlägg.

”Det lönar sig att göra något åt problemen”

”Det lönar sig att göra något åt problemen”

Forskaren Malin Lohela Karlsson arbetar med att få arbetsgivarna att inse att stress och mobbning jobbet också kostar pengar för företagen.