Industriarbetarnas tidning

Robotarna som tar och ger jobb

8 oktober, 2015

yumiRobotarna kan ta bort hälften av de svenska jobben på 20 år, hur skaffar vi nya? Vems är felet om en självstyrande bil gör fel? Och vem vill bli opererad av en robot?

Dagens Arbete anordnar Stora robotdagen i morgon fredag tillsammans med tidskriften Forskning och Framsteg och Institutet för framtidsstudier. Arrangemanget är en fortsättning av det långa reportage om de nya smarta robotarna som publicerades i Dagens Arbete i vintras.

Det är ett försök att under en dag visa upp senaste nytt om de nyaste robotarna, men också de konflikter som följer i dess spår. Vi kommer att rapportera från konferensen här på da.se.

Robotar är pengar, det är teknisk utveckling, det är bättre arbetsmiljö, men de kan också ta bort ett stort antal jobb och orsaka en rad moraliska val.

Professor Danica Kragic Jensfeldt är en av världens mest framstående forskare på området – hon kommer att rapportera från forskningsfronten, men också skissa hur den tekniska utvecklingen ser ut.

Den följs noga av bland annat den japanska jätten Yaskawa, vars Hans Wester hävdar att robotiseringen bara har börjat, eftersom robotarna blir allt klokare. Men hur smarta kan de bli, vad händer om en superintelligens tar över jorden?Science fiction eller ej, Oxfordforskaren Anders Sandberg tar frågan på allvar.

Allt mer sofistikerade robotar skapar också nya frågor, till exempel: Vågar man bli opererad av en robot och vem tar ansvaret om en självkörande bil kör av vägen?

Och om robotarna nu blir allt mer kapabla, måste vi arbeta överhuvudtaget, kan vi inte införa medborgarlön i stället och njuta av livet? Sociologen Roland Paulsen driver en sådan debatt, han kommer säkert att få mothugg av nationalekonomen Stefan Fölster.

Den sistnämnde har i en utredning kommit fram till att hälften av de nuvarande svenska jobben kan försvinna inom 20 år genom datorisering och robotisering – men han påpekar samtidigt att den utvecklingen kommer att skapa helt nya jobb.

Hur detta påverkar den svenska modellen ska diskuteras av IF Metalls ordförande Anders Ferbe, Teknikföretagens vd Åke Svensson och Irene Wennemo, statssekreterare hos framtidsminister Kristina Persson.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Det är märkligt att så lite hänt”

”Det är märkligt att så lite hänt”

Robotar och automation har ersatt många tunga och smutsiga industrijobb. I vården finns däremot få hjälpmedel som minskar belastningen. I en gemensam intervju får IF Metalls och Kommunals ordförande svara på varför det ser ut som det gör och vad som behöver ändras.

Skilda världar

Skilda världar

Ny teknik och ständiga ­förbättringar har gjort att Stellan klarat kroppen trots 30 år i industrin. Vårdens kvinnor har däremot samma hjälpmedel som på 80-talet, trots att ny teknik finns. Undersköterskan Åsa får ofta förlita sig på muskelkraft.

Heldag om robotiseringen

Heldag om robotiseringen

Det nya robotsamhället är på väg. De nya, smarta robotarna kommer att förändra arbetsplatserna. ”Det är svårt att veta hur mycket vi kommer att påverkas av den nya tekniken. Det beror på oss – om vi vill eller inte vill använda den”, säger Danica Kragic Jensfelt, professor i datalogi. Läs hela vår bevakning från Stora robotdagen här.

När tar robotarna över?

När tar robotarna över?

När blir robotarna lika duktiga på ditt jobb som du – eller bättre? Vi frågar sex deltagare – och en robot – på Stora robotdagen.

”Maskinerna ska anpassa sig till oss”

”Maskinerna ska anpassa sig till oss”

Jobb och platser som är farliga, smutsiga och tråkiga – där ersätter roboten människan och vi arbetar ofta åtskilda. Framtidens robot ska komma närmare människan, efterlikna våra sinnen, anpassa sig till och samspela med oss.

Lär känna Yumi

Lär känna Yumi

Se när Roboten Yumi monterar lamphållare på Stora Robotdagen.

”Smarta robotar tar inte bort jobben”

”Smarta robotar tar inte bort jobben”

De nya smarta robotarna kommer inte att ersätta människan, och kan göra industriarbetet roligare, tror Erik Billing vid Skövde högskola. ”Men än återstår det mycket att göra. De nya robotarna måste bli sociala.”

”Robotiseringen kommer att underlätta”

”Robotiseringen kommer att underlätta”

Dagens Arbete frågade fem deltagare på Stora framtidsdagen: Vad krävs för att ta hem mer tillverkningsindustri till Sverige?

Teknikens osynliga normer formar världen

Teknikens osynliga normer formar världen

Tekniken gynnar inte nödvändigtvis samarbete och demokrati, sade docent Karin Hansson på Framtidsdagen. ”Informationsflöden styrs baserat på osynliga normer som vi inte ens har frågat efter.”

Framtidens Sverige – isolerat eller expansivt?

Framtidens Sverige – isolerat eller expansivt?

Det talas alltmer om att dra nya handelsgränser. Gör det Sverige mer isolerat eller kan vi med avancerad teknik expandera vår inhemska industri? Följ vår rapportering från Den stora framtidsdagen.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.