Industriarbetarnas tidning

Inhyrda går miste om garantilönen

26 januari, 2016

Skrivet av

I stället för att få sin garantilön tvingas bemanningsanställda att ta ut arbetstidsförkortning när kundföretaget stänger.

– Det här ett dolt men jättevanligt problem som innebär att många bemanningsanställda förlorar mycket pengar, säger Anna Björklund, ombudsman på IF Metall Höglandet.

Hon är ansvarig för bemanningsfrågorna i avdelningen. På senare tid har hon stött på många exempel där bemanningsanställda tvingas ta ut arbetstidsförkortning i stället för att få ut sin garantilön. Till exempel vid klämdagar då kundföretaget stänger.

– Den bemanningsanställde står ju till företagets förfogande, beredd att flyttas över till andra jobb när kundföretaget håller stängt, till exempel vid klämdagar. Då kan inte den enskilde tvingas betala med arbetstidsförkortning när kundföretaget stänger.

I bemanningsavtalet finns visserligen ingen arbetstidsförkortning inskrivet. Men den anställde har ändå rätt till arbetstidsförkortning – förutsatt om man är uthyrd till ett kundföretag som tillämpar arbetstidsförkortningen i sitt kollektivavtal. Den arbetstidsförkortningen får den bemanningsanställde ta ut i pengar, inte i tid. Jobbar man på ett företag som tillhör Teknikavtalet så har den bemanningsanställde rätt till 82 timmars arbetstidsförkortning per år omräknat i pengar.

– Det är ju egentligen det intjänade värdet som den enskilde har rätt att förfoga över själv. Och absolut inte när man inte har något uppdrag att gå till. Då är det garantilönen som gäller och inget annat.

Problemet, anser Anna Björklund, är att många kundföretag inte har full koll på vad som står i bemanningsavtalet. Ofta hyrs bemanningsföretag – i strid med medbestämmandelagen – in utan att facket kopplas in.

– Och när inget lokalt fack får möjlighet att bevaka de inhyrdas rättigheter då kan det bli det bli missar.

Anna Björklund säger sig ha en bra relation med det tiotal bemanningsföretag som hyr ut personal på 70 procent av företagen i avdelningen, många utan fackklubb.

– Branschen pekar rakt uppåt. Den växer hela tiden så att det knakar. Bemanningsföretagen ringer mig ofta och frågar halvt desperata var de kan hitta utbildade truckförare, svetsare, CNC-operatörer. Kundföretagen kräver utbildad arbetskraft. Det tycks finnas hur mycket jobb som helst.

Hon ser positivt på deras verksamhet så länge ”inhyrning används på rätt sätt, vid arbetstoppar”.

– Ganska många får faktiskt också fasta jobb på kundföretaget. Vilket naturligtvis är högsta önskan hos flertalet bemanningsanställda.

Det gör också att bemanningsanställda kanske inte kontaktar facket när de råkar ut för problem. Och problem finns det massor av i en bransch som växer så snabbt, menar Anna Björklund.

– De vill inte framstå som bråkmakare utan finner sig i hur det är. Men trots att vi har bra relation med bemanningsföretagen och kundföretagen så görs det ibland missar och då är det de bemanningsanställda som förlorar.

Många hör ändå av sig till facket. Ibland ber de avdelningen att agera. Men ofta vill de bara veta vilka rättigheter de har utan att facket agerar.

– Rädslan och osäkerheten är verkligen utbredd. Och som facklig organisation har vi ibland svårt att hinna med.

Därför är det viktigt att organisera, säger Anna Björklund. På ett par år har uppåt 150 bemanningsanställda organiserats av avdelningen.

– Det låter kanske inte mycket, men det är mycket med tanke på att vi i avdelningen bara prioriterat denna fråga de senaste fyra åren.

Anna Björklund märker ett ökat intresse från de bemanningsanställda att organisera sig. Häromveckan bjöd avdelningen in till informationsmöte för de bemanningsanställda vid ett av kundföretagen i avdelningen.

– Det kom uppåt femton personer. Vi fick nya medlemmar och även intresserade som ville driva det fackliga arbetet. Det känns verkligen positivt.

 

 

 

 

 

4 kommentarer till “Inhyrda går miste om garantilönen

 • Åter igen, så här gör man också på Scania med sina inhyrda från Randstad. Man tvingar randstad anställda att spara sin ATF för att sedan få ta IT den när avdelningen eller företaget har stängt.

 • Strular alltid. På ett större rikstäckande Bemanningsföretag så nekades flera att vara tillgängliga för arbete över julhelgen. KC ansåg sig enligt bemanningsavtalet ha rätt till detta. Trots att KC var medveten redan innan nyår så fick flera se i sin lönespecifikation att dom hade frånvaro, inte garantilön.

 • WillieG: vänd dig då till din ombudsman. Kolla med kollegerna om de fått samma sak på sina lönespecar. Samla ihop ett gäng och kräv avtalsenlig lön. Är ni dessutom fackligt intresserade så starta en klubb. Av precis samma anledning fick de en fackklubb på Proffice i hbg.

  MVH
  en f.d klubbordförande inom Bemanning

 • Detta kallas ledig enl atk, denna form av ”lön” får man välja vid julledighet m.m.
  När jag var bemanningsanställd så frågade jag att varför detta val ska tas istället för garantilön, bemanningsföretaget jag var anställd hos sa att så här är det under julledigheten då typ alla företag stänger ner och inga jobb finns för tillfället.
  Kan säga att man förlorar en hel del i inkomst.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

1 000 bemannings­anställda kan tas ut i strejk

1 000 bemannings­anställda kan tas ut i strejk

LO-förbunden varslar om konflikt inom bemanningsområdet.

Avtalsrörelsen från a till ö

Avtalsrörelsen från a till ö

Vad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

IF Metall väljer samordning i avtalsrörelsen

IF Metall väljer samordning i avtalsrörelsen

IF Metalls avtalsråd har antagit både LO-samordningen och Facken inom industrins avtalsplattform.

Tvist om helglön – nu stäms bemanningsföretag

Tvist om helglön – nu stäms bemanningsföretag

Anställda på bemanningsföretaget Adecco har gått miste om helgersättning, enligt IF Metall. Nu stämmer fackförbundet Adecco inför Arbetsdomstolen, AD. ”Ett pilotfall”, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

”Viktigaste är att du är medlem i något fack”

”Viktigaste är att du är medlem i något fack”

Som inhyrd till olika arbetsplatser kan det vara svårt att veta – vilket fack ska du tillhöra? DA frågar Mats Jägbro, GS-ombudsman med ansvar för bemanningsavtalet.

Bemanningens pris

Bemanningens pris

För 20 år sedan var tanken att det skulle användas för att klara tillfälliga toppar. I dag har det blivit en permanent lösning, antalet bemanningsanställda har tiofaldigats. För många är det en väg in på arbetsmarknaden. Andra fastnar i en ­evighet av osäkra uppdrag. Som Antonio.

Klart med nytt bemanningsavtal

Bemanningsavtalet är klart. Ett treårigt avtal på 6,5 procent. Två nyheter är avsättningar till extrapension och en arbetsgrupp som ska se över arbetsmiljön.

Var är debatten, var är kraven?

Var är debatten, var är kraven?

”Bemanningsavtalet är mer eller mindre ett bevis på att facket har misslyckats med att kontrollera villkoren”, skriver Sara Flink om avtalet som löpte ut i dag.

LO-facken säger upp bemanningsavtal

(UPPDATERAD) LO-förbunden säger upp bemanningsavtalet, eftersom de bemanningsanställda inte erbjuds samma villkor som fast anställda.

Nytt bemanningsavtal för 30 000 i LO

Det nya bemanningsavtalet inom LO-området är värt 2,2 procent och ger den anställde lön även för den tid han eller hon är tillgänglig utöver bokad tid.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?