50 anställda får gå på Volvo – tar in bemanning
I torsdags gjorde över 50 visstidsanställda sin sista dag på Volvo Lastvagnar i Umeå. Varför? De vet de inte riktigt själva.
Industriarbetarnas tidning
3 mars, 2016
Skrivet av Marie Edholm
Nu ska det bli slut med långvarig stapling av korta anställningar. Riksdagen röstade under onsdagen ja till regeringens förslag om en skärpning av LAS.
Syftet med förändringarna i Lagen om anställningsskydd (LAS) är att förhindra att olika former av tidsbegränsade anställningar kan staplas på varandra i oändlighet.
Den som under en femårsperiod har haft allmän visstid hos en och samma arbetsgivare i sammanlagt mer än två år har rätt till en tillsvidareanställning. Den regeln gäller fortfarande. Däremot gäller inte femårsgränsen längre om en allmän visstid följs av vikariat eller säsongsarbete.
Förändringarna i lagen gör att det inte längre är möjligt att stapla olika former av tillfälliga anställningar på ett sätt som gör att den anställde aldrig får rätt till en tillsvidareanställning.
– Det är en minimal skärpning av lagen för att uppfylla EU-kommissionens minimikrav, säger Samuel Engblom, TCO:s samhällspolitiske chef.
TCO har under många år drivit på för att förhindra möjligheten till långvarig stapling av korta anställningar, bland annat genom att anmäla Sverige till EU-kommissionen. Efter en utredning kom kommissionen fram till att Sveriges lagstiftning inte levde upp till kravet på ett effektivt skydd mot missbruk av upprepade tidsbegränsade anställningar.
TCO hade helst sett en bestämmelse om att tidsbegränsade anställningar – oavsett vad de kallas – sammanlagt får uppgå till högst tre år hos en och samma arbetsgivare under en femårsperiod.
Dåvarande alliansregeringen menade att Sverige levde upp till EU-reglerna och att någon förändring av LAS inte var nödvändig. Den nuvarande regeringen har sökt en acceptans för en skärpning av LAS både hos fack och arbetsgivare, och var beroende av att få med sig oppositionen.
Reglerna för vikariat har inte ändrats. Precis som tidigare leder mer än två års vikariat hos en och samma arbetsgivare under en femårsperiod till en tillsvidareanställning.
De nya bestämmelserna i LAS gäller från och med den 1 maj i år.
Kalle arbetar 4 månader på allmän visstid, 4 månader på vikariat och 4 månader med säsongsanställning hos samma arbetsgivare. Mönstret upprepas varje år. Efter fem år har Kalle 20 månader på var och en av de olika anställningsformerna.
Enligt den gamla skrivningen i LAS: När fem år har gått inleds en ny femårsperiod och anställningstiden nollställs. Effekten blir att Kalle kan gå på olika former av tidsbegränsade anställningar hos samma arbetsgivare i oändlighet.
Enligt den nya skrivningen i LAS: Eftersom Kalle har kombinerat allmän visstid med andra former av tidsbegränsade anställningar gäller inte längre femårsgränsen. När Kalle för sjätte året i rad jobbar enligt samma mönster kommer han upp i 24 månaders allmän visstid och då ska hans anställning övergå till en tillsvidareanställning.
Under fem års tid arbetar Stina hos en och samma arbetsgivare på följande sätt:
Allmän visstid i 11 månader,
ett avbrott på 5 månader,
allmän visstid i 12 månader,
ett avbrott på 5 månader,
vikariat i 23 månader,
ett avbrott på 4 månader.
Enligt den gamla skrivningen i LAS: Eftersom Stina varken har kommit upp i två års allmän visstid eller vikariat under de fem åren inleds en ny femårsperiod efter det sista avbrottet, hennes anställningstid nollställs och nya tidsbegränsade anställningar kan staplas på varandra på samma sätt i fem år till.
Enligt den nya skrivningen i LAS: Eftersom uppehållen mellan Stinas anställningar är kortare än 6 månader anses de ingå i en kedja av anställningar. Hennes allmänna visstid har alltså följts av andra tidsbegränsade anställningar och då gäller inte femårsgränsen. När Stina efter avbrottet får en ny allmän visstid övergår den efter en månad (då hon kommit upp i totalt 24 månader) till en tillsvidareanställning.