”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

”Pizzor – men inga krispaket till vårdens hjältar”

Eftersom syrrorna ofta förblir namnlösa tänkte jag lyfta fram en av dem, vardagshjältarna, skriver Alexandra Pascalidou.

Textilia

Det skulle kosta Fardin 10 000 kronor i kontanter att få kontraktet förlängt på tvätteriet. Foto: Mikael Färnbo och TT Nyhetsbyrån (genrebild).

Tvingades betala 10 000 för visstidskontrakt

En mellanchef på tvätteriet Textilia tvingade Fardin att betala 10 000 kronor för ett halvårskontrakt. När utpressaren sedan ville ha mer pengar gick Fardin till företagsledningen. Då blev han av med jobbet.

Tipsa oss!

Har du råkat ut för chefer som kräver pengar för visstidskontrakt? Gå in på tipsa.da.se där du kan kontakta oss utan att vara spårbar.

Fardin kommer från ett land i Asien men har arbetat och levt i Europa de senaste 15 åren, mest i Italien. För några år sedan kom han till Sverige för att arbeta som pizzabagare. Han ordnade med boende och tog hit sin fru och sina små barn.

Jobbet på pizzerian blev dock inte långvarigt. Som tur var lyckades Fardin hitta ett nytt jobb på Sveriges största tvätteri, Textilia i Rimbo. Här tvättas bland annat hela Region Stockholms sjukhustvätt.

– Jag var jätteglad. Det är en stor och bra arbetsgivare, tänkte jag. Allt jag vill är att arbeta och försörja min familj, säger han.

Det första kontraktet Fardin fick var på ett par veckor. Korta kontrakt och hög personalomsättning är vanligt förekommande på Textilia i Rimbo, vilket Dagens Arbete tidigare berättat om.

För att säkra sitt arbetstillstånd i Sverige bad Fardin om ett kontrakt över en längre tidsperiod. Det skulle kosta honom 10 000 kronor i kontanter, blev mellanchefens svar. Det var priset för att få ett sexmånaderskontrakt med rätt stämplar och underskrifter för att använda som underlag till Migrationsverket. Kontraktet skulle se äkta ut, men var i själva verkat falskt och registrerades aldrig i Textilias system.

– Jag fick låna pengar och betala honom, jag hade inget val, säger han.

Enligt Mikael Herrgård, IF Metall-klubbens ordförande på Textilia i Rimbo, har Fardins sexmånaderskontrakt aldrig registrerats. ”Det är ett fake-kontrakt”, säger han. Foto: Åke Ericson.

Dagens Arbete har granskat det falska kontraktet och kan konstatera att slutdatumet ser manipulerat ut. Förutom slutdatumet är kontraktet identiskt med det första tvåveckorskontraktet som Fardin tecknade. Även namnteckningarna är helt identiska.

Mikael Herrgård är ordförande för IF Metalls fackklubb på Textilia. Han har tillgång till alla anställningskontrakt. Enligt honom har Fardins sexmånaderskontrakt aldrig registrerats.

– Det är ett fake-kontrakt. Det har aldrig existerat i verkligheten, säger han.

Under samma period som det falska sexmånaderskontraktet löpte hade Fardin nio andra korta kontrakt på mellan en och tre veckor i taget. Dessa kontrakt finns registrerade, enligt fackklubben.

Jag hoppades att de skulle bli tacksamma för att jag varnade för den här chefen som missbrukade sin makt.

När sexmånadersperioden var över återvände mellanchefen och krävde enligt Fardin ytterligare 10 000 kronor om han ville fortsätta. Men den här gången sa Fardin nej. Mellanchefen återvände då med ett visstidskontrakt på endast en dag.

– Det var en markering. Han ville att jag skulle förstå att jag måste betala för att få jobba, säger Fardin.

För Fardin var situationen besvärlig. Utan fler arbetstimmar skulle han aldrig nå upp till de minimikrav som Migrationsverket ställer för att bevilja ett förlängt arbetstillstånd. Och nu hade frun flyttat hit och barnen börjat gå i svensk skola. Ändå valde han att gå till företagsledningen och berätta vad som hänt.

– Jag hoppades att de skulle bli tacksamma för att jag varnade för den här chefen som missbrukade sin makt, säger han.

I samband med att Fardin berättade avslutades mellanchefens anställning hastigt. På intranätet stod det att mellanchefen fått gå eftersom personen ”inte delade företagets värderingar”, berättar klubbordförande Mikael Herrgård.

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Fackklubben begärde förhandling om fake-kontraktet med företaget. Arbetsgivaren kunde inte förklara kontraktets tillkomst. Men konstaterade att det var korrekt upprättat med stämplar, brevhuvud och namnteckning av mellanchefen.

– Förhandlingen slutade med att arbetsgivaren valde att betala ut lön för hela sexmånadersperioden, säger Mikael Herrgård.

Fardin, som hade hoppats på tacksamhet från företagsledningen har inte fått något mer jobb på Textilia efter händelsen. Och utan jobb hotas nu hela familjen med utvisning från Sverige.

– Allt jag vill är att jobba. Det är orättvist att jag straffas när det enda jag ville var att hjälpa företaget, säger Fardin.

Dagens Arbete har utan framgång sökt den utpekade mellanchefen. Platschefen på Textilia i Rimbo, Christer Söderberg, säger sig inte känna till ärendet eller anledningen till att Fardin inte fått fortsätta jobba.

– Vet inget om det, säger han och hänvisar alla övriga frågor till företagets kommunikationschef.

HR-chefen på Textilia, Sanna Jonsson, som har hanterat ärendet med mellanchefen, skriver i ett sms att hon inte kan ”kommentera enskilda individers överenskommelse” och hänvisar till kommunikationschefen.

Textilias kommunikationschefen Anna Hallberg skriver i ett mejl till Dagens Arbete:

”Vi tar detta på största allvar och denna typ av ageranden är helt oacceptabelt samtidigt som vi inte kan kommentera enskilda individers uppgörelser. Om vi anser att det finns fog att misstänka oangelägenheter så kommer vi att omgående agera på detta enligt de etablerade rutiner vi har.”

Fotnot: Fardin heter egentligen något annat.

Läs mer:

Mikael Färnbo och Marcus Derland

2Kommentarer

kenta:

Tänk om den lokala fackklubben får deltaga vid en förlängning av en visstidsanställlning då skulle inte nåt sånt här hända! Hur svårt kan det vara!

Stefan Andersson:

Vad jag förstår så är företagets idé att utnyttja folk, och när det är dags ut med dom innan de kan få tillsvidareanställning.

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.

2
 

Läs mer från Dagens Arbete:

Han fixade 13 miljoner till arbetskamraterna

PENSIONStålbolaget Ovako missade pensionsinbetalningar under flera år. Efter försäkringsexperten ”Lärs” detektivarbete sattes 13 miljoner kronor in på de anställdas pensionskonton.

Detta gäller vid korttidsarbete

SVAR PÅ LÄSARNAS FRÅGORVad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

Gasolyckan på Aspa bruk

Han räddade sin arbetskamrat undan gasen

Thomas Sedig satt i kontrollrummet när larmen gick. I höga halter dödar svavelväte direkt. ”Men ligger någon där, då tvekar man inte. Då gör man allt för att rädda människans liv.”

1

”Vi måste samarbeta bättre”

RÄDDNINGSPLAN Aspa bruk vill knyta räddningstjänsten närmare, och utbilda anställda som kan lotsa dem inne på bruket om en olycka inträffar igen.

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

DEBATTTrots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

1

”Jag vill att det ska gå fortare”

CoronasmittanCovid-drabbade Fredrik, som DA tidigare har berättat om, är nu ute från sjukhuset. Han blir starkare för var dag, men det är lång tid kvar innan han är återställd.

”Sjukförsäkringen måste bli tryggare – nu!”

KRÖNIKAAlltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

4

Ordföranden som aldrig hann tillträda

HISTORIAGunnar Andersson skulle bara göra ännu en utlandsresa innan han tog sig an arbetar­rörelsens finaste uppdrag: LO-ordförande.

Arbetsrätten

Så här vill utredaren ändra las

På måndagen presenterades utredningen i riksdagen. Parterna har redan tidigare uttalat sitt missnöje. Nu säger också arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att hon inte är nöjd – och hoppas att fack och arbetsgivare kan hitta en bättre lösning.

4

”Småföretagen kan inte vänta till 2022”

DEBATTFör att få fart på svensk ekonomi efter coronakrisen måste småföretagens kostnader för att säga upp personal minska redan före 2022, skriver Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna.

2

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

DEBATTAtt ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

2

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Kan krisen bli ett lyft för facket?

CoronaeffektenI flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Så fungerar de nya reglerna

DA guidarUnder coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

Joachim Dagerud på Mälarplast. Foto: Lina Larsson

"Jag trivs just här"

ÖGONBLICKETKlockan är 16.08 på Mälarplast AB i Eskilstuna.

Illustration: Josephine Skapare

Får chefen neka min semester?

Fråga om jobbet | LedighetHar arbetsgivaren skyldighet att ge en orsak till varför en semesteransökan avslås, eller räcker det att bara säga nej?

Krisstöd

”Klokt och moget av Volvo”

AB Volvo drar tillbaka aktieutdelningen. Ett moget och klokt beslut av ägarna, tycker facket.

7

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

2

Stora aktieutdelningar ger indraget krisstöd

Inget statligt krisstöd till företag som gör stora aktieutdelningar. Det beskedet från Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf kom på torsdagen.

1

Regionala skyddsombud

”Skyddsombud behövs i kris”

KRÖNIKADet är minst sagt upp­rörande att de, mitt under pågående coronakris, meddelar att de tänker rösta nej till förslaget att låta de regionala skydds­ombuden komma in på fler arbetsplatser, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

1

”Jag har fått lära mig att ha tålamod”

Martin Gunnarsson är smålänningen som vill pröva nya sätt att värva medlemmar till IF Metall, och som med åren lärt sig att lugna ner sig lite.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

DebattJag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

Nödår, strejker, slit – och äventyr

ArbetarhistoriaHur var det att vara arbetare för hundra år sedan? Med usel lön, eländiga villkor och en polis som sköt skarpt. DA:s Pontus Ohlin hittar ett gammal­t brev och söker svar.

1

Efter coronan

Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall. Foto: Ylva Bergman

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

DEBATTStaten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Passa på att utbilda de anställda”

Korttidspermitterade bör få utbildning. Bättre det än att folk går hemma och bygger altaner, säger förre Metallordföranden Göran Johnsson.

Gravid? Risk att du förlorar pengar

Väntar du barn och har ett riskfyllt jobb? Då kan du bli förbjuden att jobba – och förlora inkomst. Det hände Sandra Ekholm i Oxelösund.

Coronakrisen

”Det får inte bli en falsk trygghet”

Världsdagen för arbetsmiljöVad händer om du jobbar på ett USA-ägt företag som kräver munskydd för alla, åtta timmar om dagen? I Kristianstad fick skyddsombudet Susanne Alekova handskas med det.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.