Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Välkommen till fattigdomslinjen

17 mars, 2016

Skrivet av Matts Jutterström

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.
Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Nu sjunger allianspartierna fattigdomens lov, genom att försöka överträffa varandra i ogina förslag.

I dagarna gick de forna allianspartierna ut och sjöng fattigdomens lov. På olika sätt vill man trycka ner lönerna i samhället. För att uppnå denna för borgerligheten utopiska ordning försöker man ständigt överträffa varandra i ogina förslag.

Lägre löner för nyanlända som Annie Lööf och Centerpartiet föreslår, är nog det allra dummaste förslaget. Apartheidlagstiftning har det kallats, det är bara att hålla med. En lagstiftning som gör att nya svenskar får lägre lön i fem år är att betrakta som en gammal sydafrikansk apartheidlag.

Men dumheten har inga gränser, nu fullkomligt tävlar alliansen om hur de kan sänka löner härs och tvärs, Moderaterna har sina ”hitte på-anställningar”, Kristdemokraternas bidrag till detta heter lön till introduktionsanställningar med 75 procent av lägsta lönen.

Liberalerna ville ha träsklöner, Moderaterna vill helst ha obetalt arbete och Centerpartiet vill sänka lönen för dem som kommer från ett annat land. Nu vill Kristdemokraterna sänka lönen för nästan alla. Arbetslinjen heter numera fattigdomslinjen.

Och inte nog med det, nu ger sig Svenskt Näringslivs Carola Lemne, vd med 490 000 kronor i månaden ut på spelplanen och tycker att politikerna måste lagstifta om lönesänkningar om inte facken går med på det. Man bara häpnar över galenskapen.

I den allmänna borgerliga ivern att krossa svensk fackföreningsrörelse finns tydligen inga heliga kor, man är beredd att använda de svagaste i samhället som slagträ.

Det är parterna som sköter lönebildningen på svensk arbetsmarknad, en annan ordning skulle omkullkasta den svenska modellen och Sverige skulle kastas i ett vacuum av ovisshet.

Annie Lööf kan inte heller svara på hur låga löner som är rimligt för en andra klassens medborgare, är det tio tusen i månaden eller kanske mindre. Vad är hennes gräns för anständighet, gränsen för medmänsklighet, finns gränsen överhuvudtaget.

Tro inte att det räcker med lönesänkningar för utpekade grupper kamrater, nästa gång är det er tur att integreras i en livslång fattigdom. En arbetare ska bli vid sin läst, bocka och be om smulor från en partiledare för ett litet skitparti som själv tjänar 120 000 i månaden.

Vi får inte glömma att vi har kamrater i LO kollektivet som redan i dag tjänar så dåligt att man tvingas ha fler arbeten. Det finns ingen arbetsgivare på jordklotet som anställer fler människor än han behöver för att lönekostnaden blir mindre, varför skulle han?

För övrigt så anser jag SD är ett fascistiskt och fackföreningsfientligt parti.

En kommentar till “Välkommen till fattigdomslinjen

 • Arbetslinjen har gett en vanlig skiftarbetare en ökning av inkomsten med mellan 3-4000kr/mån nettot.
  Svårt att kalla det fattiglinje.
  Jag förstår att politiker oroar sig över massinvandringen och vill ha lösning på sysselsättningsfrågan när inte parterna klarar av det.
  Vad gäller löner på 15-16000/ mån som det pratas om för outbildad arbetskraft så tror jag vilken människa som helst hellre ville ha det än hanka sig fram på försörjningsstöd som är Jutterströms lösning.

  Intressant är att Jutterström tycker att merparten av hans medlemmar numera har fascistiska och fackfientliga åsikter, för inte vill väl Matts bara förminska medlemmarna som vågar ha egna åsikter utanför ”fållan”?
  mvh

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Nu måste vi kämpa för Las!

Nu måste vi kämpa för Las!

I nästa nummer av Dagens Arbete har Matts Jutterström skrivit sin sista krönika. Med anledning av hans bortgång publicerar vi den nu. I krönikan slår han fast att det är dags att stå upp för Las.

”En viktig röst för kollektivavtalen”

Det är dags att rösta igen, och vad man än tycker om EU är det ett mycket viktigt val. Vill vi ha en union för eller mot trygga anställningar?

Nytt år – och en ny tvär högergir

”Vi får hoppas att det nya året rymmer många bra dagar, trots blå-brun budget och en arbetsrätt på förhandlingsbordet”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Friskare arbetsliv – var god dröj

”Jakten på de sjuka fortsätter oavsett regering. Det är helt galet”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

Nu har du chansen att välja rättvist

”Det är dags att välja vilket samhälle vi ska ha. Ett som dras isär eller håller ihop”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

”Det gäller att vi väljer rätt väg”

”Det är alltid ­pengarna som styr, det har jag lärt mig under alla år, men när ska kapitalägarna bli nöjda?”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

”Valrörelsen har skötts som om vi vore kunder på en marknad”

”Med solen kommer en debatt om ökade bensinpriser” skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Därför skäller borgarna på facket

Den nyliberala politiken är inte bara emot stark stat och offentlig sektor. På område efter område lägger de borgerliga partierna sig i det som är parternas avtalsområde.

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

Att privatisera Arbetsförmedlingen är att gå åt precis fel håll. En fungerande vuxenutbildning och matchning behöver en stabil arbetsmarknadspolitik, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

”S har tappat bort pensionerna”

Pensionen kan bli en viktig konfliktfråga för Socialdemokraterna. Men i stället kommer en överenskommelse full av frågetecken.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Christina Anderssons son Robin fastnade i en maskin och dog på jobbet. Nu startar hon en minnesfond för att hedra sonen och hjälpa andra anhöriga ekonomiskt.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

”Det behövs mer pengar till rättsväsendet”

Saila Quicklund (M): Det behövs mer resurser till berörda myndigheter och att preskriptionstiden för arbetsmiljöbrott förlängs.

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Så löser Norge brotten på halva tiden

Norge har klart kortare utredningstider vid arbetsmiljöbrott än Sverige. Hur vi jobbar kan kanske därför ses som förslag på förbättringar hos er, skriver norska domaren Rune Bård Hansen.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Las-uppgörelsen

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

När IF Metall gjorde upp med arbetsgivarna om anställningsskyddet var det inget svek, utan solidaritet med dem som har det sämst, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.