Industriarbetarnas tidning

Global manifestation mot död och stress på jobbet

28 april, 2016

I dags hålls en tyst minut för alla som dött av jobbet. Men i dag är också världsdagen för förebyggande arbetsmiljöarbete. Årets tema: stress.

Läs mer av vår bevakning av

Döden på jobbet

Workers Memorial Day arrangeras den 28 april varje år sedan 1984 för att ”hylla de döda men kämpa för dem som lever”. Det görs genom bland annat manifestationer världen över.

Under den tysta minut som hålls kommer ytterligare fyra att dö i en arbetsrelaterad olycka eller sjukdom i världen, enligt FN-organet ILO som påpekar att det är en takt som är bra mycket högre än alla pågående krig.

I går klämdes en 55-årig anställd ihjäl när han skulle besiktiga en travers på stränggjutningen vid SSAB i Luleå, den fjärde dödsolyckan där på knappt fem år. En av de mest uppmärksammade är kalkugnsolyckan, där det väcktes åtal på onsdagen.

I förrgår avled en brandman under arbetet vid en olycksplats på E6 i Bohuslän.

För två veckor sedan dog en servicemedarbetare när hon blev påkörd av en hjullastare på Stora Ensos fabriksområde i Fors utanför Avesta.

I söndags mindes Bangladesh olyckan för tre år sedan, när över 1100 personer dog efter att en textilfabrik i huvudstaden Dhaka rasat samman.

2,3 miljoner människor dör varje år av olyckor eller sjukdom, en var femtonde sekund, och det sker 860 000 arbetstillbud och olyckor varje dag. Workers Memorial Day kommer att högtidlighållas med demonstrationer och manifestationer världen över, även i Sverige – som jämförelsevis är lindrigt drabbat och har ett välutvecklat arbetsmiljöarbete. Ändå dog 44 personer på jobbet i fjol, siffran hittills i år är 15 dödsfall.

Sedan 2003 håller också ILO samtidigt en världsdag för förebyggande arbetsmiljöarbete. I år är temat ”stress på jobbet”, och handlar om hur bland annat hårdare tempo skapar obehag på jobbet, hur arbetet och fritiden flyter ihop när man alltid är nåbar, om hur alltmer slimmat arbetsliv skapar nya mer tillfälliga arbetsformer.

Ett vältajmat ämnesval inte minst för Sverige, som i vår har fått sin första föreskrift om jobbstress och mobbning, något Dagens Arbete granskat intensivt det senaste året. Den 25:e maj anordnar DA dessutom ett heldagsseminarium om psykosocial arbetsmiljö i Stockholm. Samtidigt ger vi ut ett uppdaterat och utökat särtryck, ”När jobbet skadar själen”.

En kommentar till “Global manifestation mot död och stress på jobbet

  • Idag är det den 28 april 2016.
    Idag den 28 april är det också den internationella arbetsmiljödagen som bl.a. uppmärksammar de anställda som dödats i sitt arbete.
    Det är också ILO:s (Internationella arbetsorganisationen) världsdag för förebyggande arbetsmiljöarbete i syfte att samla regeringar, arbetsgivare och fackföreningar att arbeta för social rättvisa och bättre levnadsförhållande i alla länder.
    Det är också 40 år sedan som lagen kom om medbestämmande i arbetslivet (MBL).
    Under en åtta års period 1974 – 1982 antogs ett flertal lagar i syfte att skydda arbetstagaren nämligen:
    1974 Förtroendemannalagen (1974:358) facklig förtroendemans rätt att företräda de anställda på arbetsplatsen.
    1974 Lag om vissa anställningsfrämjande åtgärder (1974:13) där arbetsgivaren vid driftsinskränkning ska meddela länsarbetsnämnden om minst fem arbetstagare drabbas.
    1976 Medbestämmandelagen (MBL) (1976:580). Lagen om medbestämmande i arbetslivet.
    1977 Arbetsmiljölagen (1977:1160). Arbetsmiljölagen reglerar skyldigheter för arbetsgivare att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet och på arbetsplatsen.
    1977 Semesterlagen (1977:480) reglerar rätten till semester och semesterlön med rätt till fem veckors semester, varav minst fyra veckors sammanhängande semester under perioden juni – augusti.
    1982 Lagen om anställningsskydd (LAS) (1982:80). I och med denna lag upphävdes arbetsgivarens rätt att fritt anställa och avskeda folk. Bygger på 1974 års anställningsskyddslag.
    1982 Arbetstidslagen (1982:673). Reglerar arbetstiden och omfattar regler om hur mycket en person får arbeta per dygn, vecka och år.
    Givetvis finns det ett stort antal lagar i ämnet både före och efter denna åtta års period.
    Allt arbete med svett och tårar som ligger bakom dessa värdefulla lagar är idag glömt. Det är helt enkelt bara en rättighet som många tar för givet ska finnas.
    Men trots förekomsten av dessa lagar så ignorerar många arbetstagare och arbetsgivare dess existens. Och tyvärr så arbetar krafter för att systematiskt rösta bort flera av dem.
    Alla dessa lagar handlar om solidaritet. Är ordet solidaritet så svårt att stava till så att nya generationer är beredda på att ta bort betydelsen av SOLIDARITET!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Så vill regeringen vända olyckskurvorna

Så vill regeringen vända olyckskurvorna

Med den nya arbetsmiljöstrategin ska färre skadas eller dö av sina jobb. Första steget är fler utredningar. ”Återstår att se hur strategin förbättrar svensk arbetsmiljö”, skriver DA:s Elinor Torp.

Han ser varför döds­olyckorna sker

Han ser varför döds­olyckorna sker

Michael Nilsson ser mönstret. Varför döds­olyckor sker. Han är inspektör på Arbetsmiljöverket och har i mer än tjugo år utrett vad som leder fram till tragedin i just industrin.

1,4 miljoner mår dåligt av jobbet

1,4 miljoner mår dåligt av jobbet

De som är mellan 30 och 49 år drabbas hårdast av jobbstress. Det visar Arbetsmiljöverkets stora undersökning av besvär till följd av arbetet.

Varannan IF Metallare lider av stress

Varannan IF Metallare lider av stress

Över hälften av IF Metalls medlemmar känner sig stressade på jobbet minst en gång i veckan, en lika stor andel får inte påverka sitt eget arbete. Förbundets nya arbetsmiljöundersökning ger en bild av stress, sömnproblem och olust.

Olyckan är en ständig väckarklocka

Olyckan är en ständig väckarklocka

Varje svensk dödsolycka väcker jobbiga minnen på Södra Cell i Mönsterås. DA besöker en arbetsplats med mängder av truckar och lastbilar i ständig rörelse – där man numera bötfäller säkerhetssyndarna.

Billingsfors byter beteende

Billingsfors byter beteende

Orderböckerna är fulla på bruket, samtidigt som skyddsombuden vill vässa säkerheten. Deras verktyg kallas beteendebaserat säkerhetsarbete. DA for till Dalsland för att fatta vad det betyder.

Stress växande orsak till arbets­skador

Allt fler GS-medlemmar skadas på grund av stress och bristande ledarskap och bara hälften tror att de klarar att jobba till pension, enligt GS nya arbetsmiljörapport.

”Det är lätt att dras med i skitsnacket”

”Det är lätt att dras med i skitsnacket”

Från stress till arbetsglädje – labbet på Stora Enso Hylte har lyckats vända trenden. Till hjälp tog de en whiteboardtavla, egentillverkade girlanger och en modig före detta polis.

Mordåtal mot ansvariga för Rana Plaza

Mordåtal mot ansvariga för Rana Plaza

38 personer har åtalats för mord på grund av olyckan i textilkomplexet Rana Plaza i Bangladesh för drygt tre år sedan. Mer än 1100 personer dog i katastrofen.

”Vi kan inte bara säga att vi haft otur”

Samma koncern – men arbetsmiljöstatistiken skiljer kraftigt. På SSAB:s område i Luleå har fem personer dött de senaste fem åren, på anläggningen i Borlänge är siffran noll under samma tid. DA frågar huvudskyddsombuden om skillnaderna på det som ska vara ”världens säkraste stålföretag”.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.