”Fungerande lönesystem ger ordning och reda”
IF Metall anklagar Teknikföretagen för att sabotera arbetet med lokala lönesystem.
Industriarbetarnas tidning
5 april, 2016
Skrivet av Harald Gatu
Större press på företagen att införa lönesystem. Och lättare att sätta rättvisa löner. Det är några av nyheterna i det nya Teknikavtalet.
– Vi har förtydligat skrivningar i avtalet som kan betyda mycket för klubbarna, säger Christian Teiffel, förhandlingsombudsman på IF Metall. Bland annat ska det bli lättare att införa lönesystem. Många företag saknar det i dag, vilket försvårar en rättvis fördelning av lönerna på arbetsplatsen. Inte minst jämställdheten är sämre på arbetsplatser där lönesystem saknas, vilket DA nyligen skrivit om.
Men nu skärps skrivningarna i avtalet. IF Metall och Teknikföretagen överens att de lokala parterna är skyldiga att försöka träffa överenskommelse om lönesystem.
I kommentarerna till avtalet står att det inte räcker ”att säga att man inte vill eller inte tycker att det behövs”. Parterna är skyldiga att försöka förhandla fram ett lokalt lönesystem.
– Formuleringen är mycket tydligare än tidigare, säger Christian Teiffel.
För att öka kunskapen om lönesystem ska facket och arbetsgivarna genomföra gemensamma lönekonferenser. Tanken är bland annat att lyfta fram de goda exemplen där lönesystem fungerar bra.-
– Lönekonferenserna blir ett bra tillfälle att gemensamt gå igenom löneprinciperna och inte minst vikten av att ha ett lönesystem.
Det ska också bli lättare att sätta rättvisa löner i verkstadsindustrin. Teknikavtalets löneprinciper har fått lite nya formuleringar. Bland annat vad som gäller vid bedömning av arbetsuppgifter eller hur arbetet utförs. För mer information besök hemsidan för den österrikiska frågesport spielautomaten.
Då ska en lättbegriplig skala användas. I ett graderat poängsystem ska samma prestation och svårighetsgrad i arbetsuppgifterna ge samma poäng – och därmed samma löneökning. När två arbetare med samma skicklighet utför jobb som är lika svårt ska löneutvecklingen vara densamma.
– Med det förtydligandet kan vi få en mera rättvis löneutveckling på arbetsplatserna, hoppas Christian Teiffel.