GS och Almega viger helgen åt medling för att nå fram till ett nytt tidningsavtal. Samtidigt undersöker GS om tryckerier flyttar produktion för att runda en strejk.
– Visar det sig vara så får vi se över om vi ska utvidga konflikten, säger avtalssekretterare Tommy Andersson.
Medlingen mellan GS och Almega Medieföretagen fortsätter i dag fredag och medlarna har kallat in parterna till samtal både under lördagen och söndagen. GS tar in hela sin förhandlingsdelegation för tidningsavtalet till söndag kväll. GS ligger kvar med båda sina yrkanden om en reformering av avtalets lägstalöner och rätten till deltid från 60 års ålder.
– Jag kan fortfarande inte förstå Almegas inställning till rätten till deltid. Det kostar dem inte ett dugg och det är en regel som finns i stort sett på hela arbetsmarknaden, utom på Almegas områden, säger GS avtalssekreterare Tommy Andersson.
Almega Medieföretagens förhandlingschef Hans O. Andersson har sagt till Dagens Arbete att GS krav på deltid efter 60 egentligen är en tvåstegsraket.
– I år vill de föra in rätten till deltid och nästa år vill de använda en del av löneutrymmet till extra pensionsavsättningar.
Det tillsammans med individgarantin gör att en stor del av löneutrymmet redan är avräknad innan arbetsgivarna kan påverka hur lönerna ska fördelas, menar Hans O. Andersson.
När det gäller rätten till deltid efter 60 ser Almega hellre att det hålls utanför kollektivavtalet.
– Vi vill ha det frivilliga systemet. Vill någon arbeta deltid ska det behandlas välvilligt av arbetsgivaren.
Tre tryckerier är uttagna i konflikt: Bold Printing i Kista, Pressgrannar i Linköping och V-Tab i Landvetter. När konfliktvarsel lades sade Pressgrannars vd Peter Ihre till Medievärlden att de såg över hur de skulle kunna flytta produktion till andra anläggningar. Om det genomförs är det något som GS tolkar som ett sätt att minska effekten av varslet, säger Tommy Andersson.
– Då får förbundsstyrelsen se över om vi ska utvidga konflikten. Det framgår av vårt lagda varsel att om motparten försöker undgå varslet genom till exempel omdisponering av arbetsuppgifter så kommer det leda till utökade stridsåtgärder.
Tidigare i veckan gick Expressens chefredaktör Thomas Mattson ut och kritiserade GS eftersom varslet drabbar Expressen, men inte konkurrenten och delvis LO-ägda Aftonbladet. GS ordförande Per-Olof Sjöö har svarat att varslet visst drabbar Aftonbladet som delvis trycks på V-Tab i Landvetter. Även LO-ägda tidningen Arbetet som trycks på Pressgrannar drabbas.
– Blotta tanken på att politisera ett konfliktvarsel är otänkbart för GS, skriver Per-Olof Sjöö i ett uttalande.
Om inget avtal finns på plats på onsdag klockan tolv bryter strejken ut. Några av de tidningar som berörs är Göteborgs-Posten, Dagens Nyheter, Expressen, Dagens Industri, Bohusläningen, Göteborgs-Posten, TTELA, Norrköpings Tidningar, Östgöta Correspondenten och Hallandsposten.